Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i Carlos González, l’alcalde d’Elx, han inaugurat esta vesprada, en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE), la segona part de l’exposició divulgativa amb motiu de l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians, que organitza la institució normativa del valencià i que té a la capital il·licitana com a principal focus de les activitats organitzades conjuntament amb el Patronat del Misteri.
Esta nova mostra dedicada als Misteris Assumpcionistes d’Elx, València i Castelló, que ha comptat també amb l’assistència del recentment elegit president del Patronat del Misteri d’Elx, Francisco Borja, partix del disseny i el contingut de l’exposició itinerant, que recorrerà en total més de quaranta localitats de la Comunitat Valenciana, i de la mostra permanent que des del mes de maig i fins el mes d’agost ha estat oberta al públic en la Casa de la Festa.
L’exposició ara instal·lada en el MAHE es trasllada de forma ampliada amb un conjunt de peces i documents que enriquix el contigut dels dotze panells inicials, segons el comissari de l’Any dels Misteris Assumpcionistes, el professor Hèctor Càmara. “Hem triat elements que indiquen que el Misteri és una representació teatral viva, com ara la mascareta, que simula la mort de la Mare de Déu, o la imatge que aparenta ser l’ànima de Maria”
D’altra banda, també hi ha documents que ens parlen de la devoció a l’Assumpció a Elx. En este cas, s’exposa el testament d’Isabel Caro de 1523, primera referència documental de la Festa. Com que la representació és text poètic en valencià s’ha considerat oportú mostrar la consueta de 1709, a través de dos facsímils que existixen de 1941 i de 1986. La importància musical del Misteri queda de manifest en el gran cantoral del segle XVIII amb tota la litúrgia de la festivitat de l’Assumpció.
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb esta nova iniciativa, posa de relleu la transcendència que la tradició, la religió, el teatre i la llengua han tingut al llarg dels segles a Elx i com hui es conserven gràcies a la voluntat d’un poble que estima el seu tresor més valuós, sense que el pas del temps siga perceptible. L’exposició hui inaugurada romandrà oberta als il·licitans i a tots els visitants fins el pròxim 9 de desembre en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx.
Descobrir el Misteri
Igualment, l’Any dels Misteris Assumpcionistes Valencians ha programat el pròxim dia 21 de setembre, a Alacant, una mitja jornada vespertina amb el títol ‘Descobrim el Misteri d’Elx. Una introducció a la Festa’, organitzada per l’AVL i coordinada pel comissari Hèctor Càmara. Esta mateixa jornada es repetirà el dia 28 a València. Els interessats poden trobar tota la informació i com formalitzar la inscripció en la pàgina web de l’AVL: http://www.avl.gva.es/web/jornades/jornada-descobrim-el-misteri
Finalment, ja hi ha data per a la celebració d’una sessió plenària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a Elx, tal com va anunciar el president de la institució, Ramon Ferrer, a l’inici de les activitats al voltant del Misteri d’Elx. El Plenari se celebrarà en l’Ajuntament el dia 26 d’octubre de vesprada, coincidint amb la representació extraordinària de La Festa en la Basílica de Santa Maria, a la qual assistiran els membres de la institució acadèmica convidats pel Patronat del Misteri.
Comentarios