L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, ha participat al costat de José Tuells, Director de la Càtedra Balmis de Vacunología de la Universitat d’Alacant; Salvador Ordóñez, President del Rotary Club Alacant; Mª Isabel Moya, Presidenta del Col·legi de Metges d’Alacant i membres de la corporació municipal.
Padilla ha assenyalat que «les diferents institucions presents, al costat de la Diputació d’Alacant, volem posar en valor la seua figura, que ha passat a la història per convertir-se en el director de la primera expedició humanitària internacional de la salut pública».
Per a això, “L’any Balmis” comptarà amb diferents activitats culturals, acadèmiques, i científiques, que posaran en valor la fita aconseguida fa més 200 anys, i a través de les quals els alacantins podran acostar-se a la figura del doctor, per a molts encara desconeguda.
L’edil de Cultura, ha destacat per a finalitzar «la col·laboració de les institucions implicades, que des de fa setmanes ens trobem treballant per a poder donar la visibilitat que mereix l’aportació a la medicina de Balmis».
Doctor Francisco Balmis
Es tracta d’un metge universal, pioner en l’estudi de les aplicacions de la vacuna, en particular de la viruela, considerada una de les malalties que més morts ha causat.
La Real Expedició Filantròpica de la Vacuna li converteix en l’heroi d’una gesta que és reconeguda com una fita en la història de la medicina, i pels pobles hispanoamericans com l’acció mes important realitzada per Espanya en la colonització dels pobles descoberts per Colón, difonent la vacuna enfront de la viruela no solament a Amèrica sinó també a Filipines,la Xina i Santa Elena.
Com a conseqüència dels estralls que la viruela produïa en els territoris d’ultramar de la Corona d’Espanya, el rei Carles IV, que havia perdut un fill com a conseqüència de la viruela, va emetre un edicte en el qual anunciava la formació d’una expedició amb la missió de vacunar gratuïtament a la població, ensenyar a preparar la vacuna en els dominis d’ultramar i organitzar juntes municipals per a dur a terme un registre i mantindre sèrum per a vacunacions futures.
Aquesta expedició va ser dirigida per Balmis, i va partir del port de La Coruña el 30 de novembre de 1803 en la corbeta María Pita. Aquest viatge constitueix una de les empreses de salut pública més extraordinàries de tota la història de la humanitat.
L’expedició portava a bord 22 xiquets i la vacuna es mantenia per inoculacions de braç a braç entre els xiquets. Així mateix, Balmis portava milers d’exemplars d’un tractat en el qual es recollia com s’havia de vacunar i com calia conservar el sèrum. L’expedició va arribar a Puerto Rico, passant després a Veneçuela, des d’on es divideix en dos grups, un dirigit per Salvany, que estén la vacunació per Sud-amèrica, i un altre dirigit per Balmis, que es dirigeix a Cuba, estenent la vacuna per Mèxic i posteriorment Filipines, Macau i Cantó, tornant a Madrid al juny de 1806 després de patir múltiples penalitats i moltes incomprensions.
L’any 2.003 es va celebrar a Espanya el bicentenari de l’expedició dirigida per Balmis, formant-se una comissió nacional per a difondre i celebrar aquest esdeveniment. La gesta viscuda pels components d’aquesta expedició pot considerar-se com la primera acció de cooperació sanitària internacional duta a terme pel nostre país i va ser el primer gran pas en l’eradicació de la viruela en el món.
Comentarios