L’Ajuntament de Guardamar ha organitzat per a dissabte que ve dia 16 una sèrie d’actes que pretenen que els ciutadans descobrisquen dos dels jaciments arqueològics més excepcionals de tot el Mediterrani com són la Rábita Califal (segle X) i la ciutat emmurallada fenícia de la Fonteta (segles VIII-VI abans de Crist). La jornada tindrà dues parts. La primera serà una visita guiada a la zona arqueològica amb una horari de 10 a 13.30 hores i la segona a la vesprada, on la casa de cultura acollirà una sèrie de conferències que abordaran els treballs que s’estan realitzant en tots dos llocs d’investigació i restauració llocs històrics.

La regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Pilar Gay, considera que la jornada de portes obertes per a visitar els dos jaciments representa una oportunitat per a conéixer no únicament la història de Guardamar i de la comarca si no de tota la conca del Mediterrani en dos moments crucials dels seus pobles. Va explicar a més que els visitants rebran les explicacions d’especialistes per a donar a conéixer de forma didàctica i comprensiva aquests enclavaments. Per a la regidora, “és una forma d’unir patrimoni històric amb turisme i establir les bases per al cada vegada més demandat turisme cultural”.

Pilar Gai explica que es podrà conéixer in situ els treballs de rehabilitació i excavació i descobrir, entre altres qüestions, les impressionants muralles fenícies de fins a quatre metres d’altura i entre tres i 4 metres d’ample. També el conjunt de mesquites islàmiques.

Va destacar d’altra banda que gràcies a les excavacions realitzades a l’interior i en l’exterior de la ciutat fenícia portuària es constata que ja fa molts segles les cultures que es van assentar a Guardamar van poder gaudir de la seua privilegiada situació geogràfica però també dels seus inconvenients. En el cas dels fenicis, va afegir, per l’avanç de les arenes de les dunes com va ocórrer a principis del segles XX. En aquest sentit va indicar que les excavacions han constatat que els pobladors fenicis van haver de construir diversos murs per a contindre-li avanç de les dunes.

 

CONFERÈNCIES

Respecte a la conferències dir que s’iniciaran a les 17.30 hores amb el projecte de “Posada en valor de la Rábita i la Fonteta” a càrrec de representants de la direcció general de Cultura i Patrimoni. Seguidament s’abordarà “Els fenicis a Guardamar” a càrrec d’Alberto Lorrio de la Universitat d’Alacant.

Els Fenicis en la Península Ibèrica serà la tercera conferència que oferirà en aquest cas Mariano Torres de la Universitat Complutense . Finalment Pierre Rouillard del Centre National de la Recherche Scientifique abordarà en la seua xarrada “Els fenicis al Mediterrani”.