Els treballs han permés avançar en la posada en valor d’un enclavament pel qual han passat més de 7.000 visitants des de la seua obertura al públic i que és una de les joies del patrimoni històric i cultural de la ciutat
L’Ajuntament d’Elda, a través de la Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica, està executant les obres de conservació preventiva, manteniment i restauració dels forns romans del jaciment arqueològic del Monastil. L’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, acompanyat del regidor de l’àrea, Estimat Navalón, i de l’arqueòleg municipal, Juan Carlos Márquez, ha visitat les instal·lacions del jaciment on s’estan ultimant els treballs.
El regidor eldense ha explicat que “una de les apostes del govern local és la conservació i posada en valor del nostre patrimoni i el jaciment del Monastil és, lògicament, un dels enclavaments més valuosos del llegat històric i cultural d’Elda. El Patró 1 del nostre Pla Estratègic (Elda amb Identitat, Cultura i Tradició) fa referència a aquesta aposta per posar en valor la riquesa patrimonial material i immaterial, empoderar la identitat local i fomentar la seua projecció exterior”.
Aquesta intervenció ha permés restaurar els forns, construïts essencialment en terra amb diferents tècniques, i per la seua pròpia naturalesa exigeixen accions de manteniment i conservació permanents. L’alcalde d’Elda ha explicat que “l’objectiu de l’actuació és conservar i restaurar les zones dels tres forns romans més afectades per l’acció dels agents atmosfèrics, animals i insectes al llarg dels anys”.
La intervenció, per part d’un equip d’experts en Arqueologia, Arquitectura i Restauració, inclou també la creació d’un model digital 3D a través de fotogrametria per a disposar d’informació actualitzada i precisa de l’estat i definició de la terrisseria romana.
Juan Carlos Márquez ha explicat que “la terrisseria romana del Monastil va ser objecte d’una primera restauració i museïtzació l’any 2010, pionera en el jaciment, que va incloure una coberta protectora. Està datada entre mediats del segle I abans de Crist i les primeres dècades del segle I després de Crist. Es tracta d’una de les terrisseries romanes més antigues en terres valencianes. Conserva tres forns destinats a la producció de ceràmica i material de construcció, fonamentalment, destacant l’elaboració de llucanes de la mà del terrissaire Lucius Eros”.
La terrisseria forma part fonamental en la proposta científica, divulgativa i educativa del Monastil, al costat del magatzem iberorromano, la muralla i el sistema defensiu romà republicà, l’assentament en altura de l’Antiguitat Tardana, i l’església bizantina i visigoda.
El jaciment arqueològic El Monastil és un dels elements més representatius i rics del patrimoni històric d’Elda. Des de finals del tercer mil·lenni abans de Crist fins a l’inici de l’Edat mitjana, és un dels assentaments claus en terres del Vinalopó i de la província d’Alacant. “En l’actualitat s’està ultimant la redacció del Pla Director del Monastil amb el diagnòstic, l’estudi, la planificació i les actuacions previstes en els pròxims anys per a convertir a aquest Bé d’Interés Cultural en un jaciment musealizado obert permanentment al públic. En els últims anys, malgrat la pandèmia, aconsegueix un número acumulat pròxim als 7.000 visitants”, ha indicat Rubén Alfaro.
D’altra banda, al llarg d’enguany, especialment en les últimes setmanes, s’estan desenvolupant en El Monastil tallers didàctics per a estudiants d’Educació Secundària de diversos centres educatius, en el marc del projecte educatiu La Clau d’Elda.
Comentarios