L’alcalde d’Oriola, Pepe Vegara, va mantindre una reunió amb la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, amb la finalitat d’abordar diferents assumptes relacionats amb el patrimoni oriolà i la seua conservació.

Així, en una primera reunió van ser presents els regidors de Patrimoni Històric i Agricultura, Matías Ruiz i Noelia Grao, respectivament; així com el cap del Servei Territorial de Cultura de la Generalitat Valenciana, José Antonio López; el tècnic de la Conselleria, Luis Pablo Martínez; l’arqueòloga municipal, M.ª Carmen Sánchez; i el Jutge d’Aigües, José Bernabé, i l’advocat del Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola, Miguel Mazón.

“L’objectiu d’aquestes reunió ha sigut plantejar la incorporació del Jutjat d’Aigües d’Oriola, amb la seua denominació com a Consuetudinari, al costat del Jutjat d’Aigües de Alaquás perquè siguen reconeguts per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat, però prèviament seria necessari comptar amb la declaració de Bé d’Interés Immaterial que ha d’atorgar la Conselleria de Cultura”, ha avançat Vegara. Aquesta consecució requereix d’un procés complex i del suport de l’Ajuntament d’Oriola, per la qual cosa l’alcalde oriolà ha posat “a disposició tots els recursos municipals que siguen necessaris per a poder aconseguir aquest reconeixement tan important”.

Posteriorment, va tindre lloc una segona reunió, centrada en el patrimoni històric, concretament en habitatge almohade que s’ha descobert en l’Antiga Caixa de Monserrate, durant les excavacions arqueològiques pertinents en el centre històric amb motiu de la rehabilitació de l’edifici. A aquesta reunió van assistir també Antonio Galiano, com a direcció facultativa de les obres, i Silvia Yus, arqueòloga directora de les excavacions. Durant la trobada, es va decidir l’aposta decidida per la conservació i posada en valor de l’habitatge, en la qual s’incorporaran les restes que han aparegut a l’estructura de l’edifici.

D’aquesta manera, la planta baixa de l’edifici es destinarà a l’ús relacionat amb el turisme, ja que albergarà l’Oficina de Turisme, les oficines de la regidoria, així com “Els Armeu-vos”, que comptarà amb un espai musealizado amb els seus elements, tal com es va comprometre el propi alcalde, Pepe Vegara.

Creació d’un consorci per a protegir el patrimoni històric

Finalment, durant la reunió també es va abordar un altre assumpte, relacionat a la creació del consorci patronat per a protegir els BIC i BRL d’Oriola, de manera que es va adonar dels treballs i reunions mantingudes amb diferents institucions i patrons. Així, és necessari definir jurídicament com es podria incorporar al Patronat Ciutat d’Oriola-Comunitat Valenciana perquè siga el germen consultiu d’aquest consorci, format per institucions i patrons econòmics.

“La finalitat és buscar ingressos anuals i un òrgan gestor per a executar els treballs necessaris per a evitar la deterioració del patrimoni històric com pot ser el Castell o la capella de l’església de les Santes Justa i Rufina, que mantinga una continuïtat permanent”, ha explicat el regidor de Patrimoni Històric, Matías Ruiz.