L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha definit al Teatre Principal com a “cor cultural” d’Alacant en inaugurar aquest divendres en la sales “Estels” i “Tabarca” de la Llotja del Peix l’exposició del 175 Aniversari del coliseu alacantí, que podrà ser visitada fins al 18 d’abril. En referir-se a la mostra, l’ha qualificada de “esdeveniment cultural en si mateix, i que constitueix un esperat homenatge a un dels centres neuràlgics de la ciutadania”. Ha valorat que “els 175 anys d’història que commemorem amb aquesta exposició es deuen al desig, a la voluntat i al compromís de les persones que van apostar per fer-lo realitat malgrat les dificultats del moment”.

El primer edil ha evocat la “visió pionera i esclaridora” dels alacantins que van decidir unir-se perquè el Teatre Principal fora una realitat, “i amb el pas dels anys som ací per a confirmar un somni convertit en realitat”. Ha finalitzat assenyalant que “si els organitzadors hagueren disposat de més espai, s’haguera pogut completar una tercera sala per la riquesa històrica que atresora el Principal”

Juana María Balsalobre, comissària de l’exposició, ha definit al coliseu alacantí com a “far patrimonial de la vida social i cultural dels alacantins”. Ha explicat que la investigació per a plasmar l’exposició “ha sigut intensa i emocionant a l’hora d’estudiar i seleccionar els documents i peces”. A més, enriquidora pel que fa al procés creatiu. La doctora en Història ha subratllat que “la mostra s’ha construït des del hui amb una mirada històrica quant a la documentació escrita i gràfica seleccionada. Ha sigut planificada a partir d’un estudiat projecte i s’ha realitzat amb elements constructius, instal·lacions i aplicacions interactives i audiovisuals”. Ha conclòs destacant que “la societat alacantina continua confiant en el seu Teatre Principal, com ocorreria amb un far, per la seua llum i el seu valor cultural i patrimonial”.

Espais temàtics

L’exposició es distribueix en quatre espais temàtics. El primer d’ells està dedicat a la publicitat del teatre des del punt de vista històric de la comunicació, i està plantejat cronològicament. S’il·lustra amb més de 130 imatges dels segles XIX, XX i XXI. El segon se centra en la història, arquitectura i la ciutat, i conté plans i fotos. Un dels objectius és ressaltar l’espectacular arquitectura exterior i interior de l’edifici, valorant, a més, la importància de la caixa escènica.

El tercer espai posarà en valor una selecció d’imatges del Diari d’Actuacions del coliseu, en el període comprés entre 1847 i 1962. L’última d’elles reuneix estudis i treballs relacionats amb el Teatre i que s’aglutinen sota l’enunciat “Publicacions i investigacions”.

La mostra està impulsada per la Regidoria de Cultura, dirigida per Antonio Manresa, amb el suport de la Fundació Mediterrani, presidida per Luis Boyer, una entitat cultural de referència en la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia, la qual cosa sens dubte ampliarà les repercussions de la panoràmica.

Horaris de visita

Els horaris de visita de l’exposició són els següents:

De dimarts a divendres: 9 a 14 hores / 16 a 21.45 hores

Dissabtes: 10 a 14 hores / 17 a 21.45 hores

Diumenges: de 10 a 14 hores

Dilluns: tancat

Foto; AJuntament d’Alacant/Ernesto Caparrós