El Espai Cultural Escoles Velles ha acollit hui l’acte de lliurament del Concurs de Microrelats de l’Alfàs del Pi. Activitat emmarcada en els actes commemoratius del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+, ja que en aquesta quarta edició, el certamen literari ha abordat la diversitat de gènere.
El Concurs de Microrelats és una iniciativa de les regidories de Cooperació i Voluntariat, Joventut i Cultura de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, que es dirigeix a residents del municipi d’edats compreses entre els 10 i els 30 anys. Aquest certamen literari es realitza en col·laboració amb les papereries L’Escala, Yoely i El Cantó i amb la implicació dels centres educatius.
L’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques, ha presidit l’acte de lliurament de premis que ha congregat en el Espai Cultural Escoles Velles a prop d’un centenar de persones.
El concurs estableix dues categories de participació: de 10 a 15 anys i de 16 a 30 anys. Es concedeixen tres premis per categoria, que consisteixen en vals de 150, 100 i 50 euros per a canviar en les llibreries col·laboradores.
Enguany, en primera categoria ha guanyat Hugo Ruiz, d’11 anys, amb el seu relat ‘La metamorfosi’. Ainara Bravo, de 12 anys, ha aconseguit el segon premi amb ‘La diferència està en l’essència de la nostra amistat’ i Aneley Tessini, de 12 anys, s’ha emportat el tercer amb ‘Actua, però de bona manera’.
En segona categoria la guanyadora ha sigut Jennyfer Beneyto, de 17 anys, amb el seu relat ‘Els colors em pintaran’. Danna Navarro, de 17 anys, ha aconseguit el segon premi amb ‘Color’, i Carlos Torralbo, de 24 anys, s’ha emportat el tercer premi amb ‘S’educa també a casa’.
Aquesta quarta edició, “el Concurs de Microrelats ha abordat la diversitat de gènere, transmetent valors positius sobre tolerància, convivència, solidaritat, empatia, amistat, cooperació, diàleg, responsabilitat, igualtat i drets humans”, ha assenyalat la regidora de Cooperació i Voluntariat, Isabel Muñoz.

Dia de l’Orgull LGTBI+
L’Ajuntament de l’Alfàs del Pi s’ha sumat, un any més, a la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ renovant el seu compromís amb la igualtat de tracte i d’oportunitats. Compromís que s’ha escenificat amb la col·locació d’una pancarta amb les sigles LGTBI+ en la façana de la Casa de Cultura i una bandera arc de Sant Martí a l’Ajuntament, en un gest clar de suport institucional a aquest col·lectiu, apel·lant a un futur en igualtat de totes les persones, al marge de la seua identitat i orientació sexual.
Es tracta d’un acte simbòlic que té un marcat caràcter reivindicatiu, en favor de la normalització social dels qui tenen una orientació sexual diferent de la majoritària o s’identifiquen i/o expressen amb un altre gènere diferent al que socialment se’ls adjudica.
A continuació, en el Espai Cultural Escoles Velles, Chelo Oliva, presidenta de ALGTB Benidorm-Marina Baixa i de la Federació LGTBIQ+ de la província d’Alacant, ha defensat, durant la lectura d’un manifest, la necessitat de combatre els delictes d’odi cap al col·lectiu LGTBIQ+. “Les últimes dades de 2022 indiquen un creixement del 130% de les denúncies per agressions al col·lectiu LGTBI i s’estima que només es denuncien un 37% de les agressions, la qual cosa ens dona una idea de l’alarmant i greu que és el tema”, ha manifestat.
Oliva ha subratllat la importància de “no fer un pas arrere en igualtat” i, per a això, “es necessita el suport i la implicació de persones i institucions, per a no retrocedir a èpoques fosques del nostre país”.
Per a finalitzar, Chelo Oliva s’ha referit a l’obligació de continuar educant en el respecte a la diversitat. “Orgull més que mai. Seguirem en la lluita”, ha postil·lat.
En l’acte de commemoració del Dia Internacional de l’Orgull a l’Alfàs del Pi també han participat Graham Maiden i Jorge Chico, residents del municipi. Procedents d’Anglaterra i de Colòmbia, van arribar a Espanya fa anys, després de conéixer-se a Londres, fixant la seua primera residència a Benidorm. Allí van conéixer a un veí que va patir atrocitats per la seua condició sexual en època franquista, històries dramàtiques que hui dia encara li fan viure amb por. Graham i Jorge viuen des de fa temps a l’Alfàs del Pi, municipi en el qual se senten a casa per la tolerància i la mentalitat oberta que es respira.
Per a la regidora d’Igualtat i Educació de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, Laura Sevilla, “és necessari combatre l’odi, garantir la igualtat i la dignitat de les persones LGTBIQ+ i, per això, és prioritari continuar educant en valors, com la igualtat, la tolerància i el respecte a la diversitat”.
Al llarg dels últims 40 anys, els ajuntaments espanyols han fet de la igualtat i la no discriminació un dels seus àmbits d’actuació prioritaris, fent esforços per a desenvolupar mesures que atenguen les necessitats reals de totes les persones, promovent accions de respecte reconeixent els drets fonamentals com a tals i impulsant la protecció plena enfront de la discriminació.