L’Alfàs del Pi compta amb un nou espai cultural, en el Centre d’Educació Ambiental CEAC de l’Albir, on se celebraran activitats formatives i d’oci, com a seminaris, xarrades, visites escolars, congressos o exposicions.
Una Aula Multifuncional inaugurada per l’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques i la directora general del Canvi Clímático, Celsa Monrós, en una Jornada de Portes Obertes molt concorreguda on es presentava l’exposició: ‘Fent el plànol toponímic de la Serra Gelada i els penyes de l’Albir’, per la directora del Museu Arqueològic de l’Ajuntament de l’Alfàs, Carolina Fredes, al costat dels professors Jaume Fuster, Francesc Llorca i Francesc Aracil,  Resultat d’un treball ardu de més de quatre anys, que podrà visitar-se fins al 16 de desembre.
“Està a la seua disposició, és un centre cultural més”, es dirigia directament Arques a les associacions, col·lectius i entitats presents en l’acte, a tot el públic en general, posant l’accent en la bandera blava, distintiu de qualitat mediambiental que ostenta des de fa cinc anys el CEAC de l’Albir. “Aquest edifici té 193 anys, hem dedicat 7 a recuperar-lo, i encara  no hem acabat, perquè hi ha un aljub la rehabilitació del qual queda pendent pel seu elevat cost”.
Celsa Monrós, directora general del Canvi Climàtic, dedicava paraules de reconeixement a la bona gestió municipal, compromesa amb el respecte al territori, destacant l’estreta connexió existent entre la Conselleria – d’agricultura, Desenvolupament rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica- i l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi. “Nosaltres gestionem des d’ací el Parc Natural i sabem el valor patrimonial de tota aquesta zona”.
L’obertura i posada en funcionament de l’Aula Multiusos en el Centre d’Educació Ambiental CEAC de l’Albir, dona per finalitzada la segona fase de la rehabilitació  de l’antiga Casa Caserna dels Carabiners de l’Albir, un  bé patrimonial arquitectònic de l’Alfàs del Pi, construït en 1829, que es trobava en un estat total d’abandó, i l’actual Equip de Govern va decidir, a la fi de 2014, recuperar i transformar en un Centre divulgatiu del patrimoni natural, històric i cultural del terme municipal, vinculat al Parc Natural de la Serra Gelada.
Amb la inauguració de l’Aula Multiusos del CEA Carabiners de l’Albir, l’Alfàs guanya un nou espai formatiu i d’oci per a residents i visitants. Els treballs de recuperació de l’edifici, d’un gran valor patrimonial, van començar a executar-se el 26 de desembre de 2014, a través d’un programa de formació remunerada del Fons Social Europeu (FSE) dotat amb més de 270.000 euros, i que va comportar la contractació de 30 persones desocupades. Es va aconseguir rehabilitar l’estructura de l’edifici, renovant tota la coberta de l’immoble, l’adaptació de la zona administrativa i d’atenció al públic, on se situen en aquests moments les oficines del Parc Natural de la Serra Gelada, i es va repoblar tot l’entorn, amb espècies autòctones. L’obertura del nou de l’edifici i el seu entorn ha valgut el reconeixement del CEA Els Carabiners amb un distintiu Blau, guardó europeu de qualitat  mediambiental. Ara es fa un pas més i es posa en marxa una aula on acollir múltiples activitats.
Comptar amb una aula mediambiental en el mateix parc natural, i en un immoble emblemàtic, és un valor afegit a l’Alfàs del Pi com a destinació Turística Saludable.
El CEA Els Carabiners, en el Camí Vell del far, es troba en un de les primeres casernes construïdes a la província d’Alacant. Edificat en els contraforts de la Serra Gelada, en una zona pròxima a la costa des d’on vigilar accions de contraban de productes com a tabac, sucre o altres articles que tractaven d’evitar els aranzels. El contraban va ser una pràctica habitual a Espanya des del segle XVIII, amb un important repunt a principis del XIX, d’ací la necessitat de crear un cos de forces d’ordre destinat a controlar el tràfic il·lícit de mercaderies que entrava, fonamentalment, per la costa. Finalment, en 1940, el Cos de Carabiners s’extingeix i s’integra en la Guàrdia Civil. La rehabilitació de la caserna com a Centre d’Educació Ambiental, juntament amb la rehabilitació del far de l’Albir. tots dos edificis històrics, formen un eix que, articulat a partir de la ruta roja del parc, revaloritza el paisatge i el connecta amb la zona de platja de l’Albir, on se situa el Museu a l’aire lliure Vila Romana.
El Centre d’Educació Ambiental Els Carabiners, CEAC de l’Albir acull l’exposició ‘Fent el plànol toponímic de la Serra Gelada i els penyes de l’Albir’ fins al 16 de desembre.
Ell CEAC de l’Albir acull l’exposició ‘Fent el plànol toponímic de la Serra Gelada i els penyes de l’Albir’, presentada per Carolina Fredes, directora del Museu Arqueològic de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi i el seu autor, el professor Jaume Fuster. Mostra sobre el procés de creació del pla, entrevistes amb persones majors, investigació lèxica i toponímica, publicacions científiques i on s’exposen fotos de les persones que han col·laborat, mapes antics (des del segle XVIII fins al segle XX) de la Serra Gelada i del far de l’Albir i torre Bombarda, i publicacions especialitzades. Autors: Francesc Aracil i Pérez: Professor de Dibuix Artístic a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València; Francesc Llorca Ibi: professor titular de la Universitat d’Alacant en la Facultat d’Educació, expert en toponímia i cultura popular i Jaume Fuster Pérez: Professor de Fotografia artística en la Escola d’Art i Superior de Disseny de València.