Aquest dilluns 6 de març, a les 19 hores, la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi ha programat una visita guiada a l’exposició ‘Científiques invisibles’ que actualment acull la Casa de Cultura, activitat emmarcada en els actes commemoratius del 8M, Dia Internacional de la Dona.
Teresa Signes Pont, professora del departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d’Alacant, estarà al capdavant d’aquesta visita guiada, amb la qual es pretén posar en valor l’important llegat de les dones científiques.
A més, per al col·lectiu de residents d’altres nacionalitats s’ha programat una visita en anglés, que tindrà lloc el dimecres 8 de març, a les 11 hores, i que serà a càrrec del divulgador Richard Barreno.
Totes dues activitats han sigut presentades hui per les regidores d’Igualtat, Rocío Guijarro, de Residents, Martine Mertens, i per l’edil de Cultura, Manuel Casado.
‘Científiques invisibles’ és una iniciativa que pretén contribuir a recuperar i reconéixer el treball de les dones científiques al llarg de tota la història i fins als nostres dies. Es tracta d’una mostra que reuneix històries de talent, treball i lluita en femení.
Al costat d’algun nom conegut, com el de Marie Curie, es revelen els de moltes altres científiques, quasi desconegudes per a la majoria i l’aportació de la qual ha sigut fonamental per a l’avanç de la física nuclear, les matemàtiques, la genètica, la biologia, la química, l’astrofísica o la informàtica.
L’exposició conté la biografia de diverses científiques importants, algunes conegudes i altres desconegudes per la societat. Totes elles van aplicar la creativitat i la innovació a les seues vides i professions, vencent els obstacles que les limitaven per a contribuir així al desenvolupament social i econòmic de la nostra societat.
Una mostra que arriba a l’Alfàs de la mà de la regidoria d’Igualtat, emmarcada en la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer) i del Dia Internacional de la Dona (8 de març).
L’Ajuntament de l’Alfàs, des de la posada en marxa del projecte l’Alfàs + Igualitària, organitza diferents activitats per a commemorar efemèrides que considerada d’especial rellevància en l’avanç cap a la Igualtat. Coincidint amb l’exposició, s’estan duent a terme diferents visites guiades amb els centres educatius, associacions, i col·lectius del municipi.
L’objectiu, explica la regidora Rocío Guijarro, és donar a conéixer a totes les dones que han contribuït a l’avanç científic en la nostra societat, perquè d’aquesta manera es mostren models a seguir per les nostres joves i xiquetes. I així potenciar l’estudi per part d’elles en carreres de ciències i STEM (acrònim dels termes en anglés Science, Technology, Engineering and Mathematics (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).
En l’actualitat, les dones i xiquetes troben barreres de molts tipus, a vegades molt subtils, que dificulten la seua presència en la ciència. Aquesta desigualtat és palesa en l’elecció dels estudis per part de les xiquetes i es va aguditzant en avançar en les carreres científiques i tecnològiques. De fet, a pesar que les dones són majoria en les universitats, el seu percentatge descendeix fins al 25% quan es tracta d’estudis d’enginyeria, tant a Espanya com a Europa. Concretament, en les anomenades TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), el percentatge de dones entre l’alumnat suposa un 10%.
Comentarios