La tercera edició del programa ‘Som científics i científiques, trau-nos d’ací! ha adaptat el seu format pel confinament i en ell participa l’alumnat de Secundària del col·legi L’Encarnació secundat per un grup d’investigació de 10 persones del CSIC.

Es tracta d’una proposta de Ciutat Ciència oferida als centres educatius de la ciutat amb la qual es pretén acostar als joves diferents àrees del coneixement científic. En ella participa l’alumnat de Secundària del col·legi L’Encarnació els qui amb un format a través del qual descobrir la ciència d’una forma pròxima i divertida.

‘Som científics i científiques’ és un projecte de divulgació científica del CSIC i la FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia) que es desenvolupa del 4 al 15 de maig. Es tracta d’un concurs en el qual participen 18 centres educatius de Ciutat Ciència en el qual 10 investigadores i investigadors es converteixen en concursants i tracten de respondre les preguntes formulades per l’alumnat.

El treball es va dividir en dues etapes una primera en la qual l’alumnat es va documentar sobre els científics i científiques participants i es van formular preguntes que van ser respostes. La segona fase va consistir en un xat on l’alumnat de 4t d’ESO de les optatives de Cultura Científica i Ciències Aplicades va poder interactuar amb el personal del CSIC.

Les millors respostes tindran recompensa, ja que els estudiants votaran al seu concursant favorit i, com a premi, el guanyador o guanyadora podrà desenvolupar un taller de divulgació propi. Al seu torn, el centre educatiu amb major activitat i millors interaccions rebrà la visita del guanyador o guanyadora durant el pròxim curs acadèmic.

Per a la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Villena és important poder oferir aquests concursos de divulgació científica durant un període tan dur per a l’adolescència com és aquest confinament domiciliari. Aquesta iniciativa ofereix la possibilitat a l’estudiantat de xatejar amb una física que estudia forats negres, un microbiòleg que busca nous fàrmacs o un matemàtic expert en treball cooperatiu amb drons, entre molts altres.

Des de l’Ajuntament de Villena s’agraeix una vegada més a Ciutat Ciència la seua implicació amb la gent més jove i la seua capacitat d’adaptar els seus projectes i posar-los al servei de l’alumnat villenenses d’una forma amena.