El restaurador José Vicente Bonete mostra a l’alumnat dels instituts de Mutxamel el treball realitzat amb aquesta joia del patrimoni cultural religiós.
L’arca-reliquiari que s’utilitza des de fa dècades en el monument eucarístic del Dijous Sant ja ha tornat restaurada a l’Església Arxiprestal d’El Salvador. Considerada una joia del patrimoni cultural religiós de Mutxamel, aquest moble decoratiu, realitzat amb la tècnica de la filigrana, ha passat uns mesos pel taller del restaurador José Vicente Bonete. Abans de començar la Setmana Santa, l’arca ha tornat en perfecte estat al temple parroquial, d’on es va anar molt deteriorada, encara que prèviament, el propi restaurador va oferir una xarrada a l’alumnat dels instituts de Secundària de Mutxamel.
José Vicente Bonete va explicar a un grup d’estudiants de Batxillerat dels els Mutxamel i L’Allusser tot el procés de restauració d’una obra d’art. A més de l’interés o l’afició per l’art de molts d’aquests joves, la xarrada va servir per a encuriosir que pot tindre una professió poc coneguda com és la de restaurador. L’alumnat va llançar diverses preguntes a Bonete sobre com i on es pot obtindre la titulació i els coneixements per a exercir aquesta professió. D’aquesta manera, la presentació pública del procés de restauració organitzada per la Regidoria de Cultura va tindre una doble finalitat, informativa i formativa, en dirigir-se de manera especial a estudiants d’Art, Història i Religió.
Després del minuciós treball de restauració realitzat per José Vicente Bonete, s’ha pogut comprovar a primera vista com va ser el treball que orfebres artesans van executar en aquesta arca reliquiari, les peces del qual més antigues estan datades a la fi del XVIII i principis del XIX. José Vicente Bonete destaca en el seu treball perquè, a més de la seua bona tècnica i professionalitat, investiga i respecta l’origen de l’obra d’art per a augmentar la seua perdurabilitat.
Aquesta arqueja reliquiari és de manufactura italianitzant i és considerada una joia de la tècnica de la filigrana. Possiblement prové de l’àmbit conventual ja que, originàriament, en aquests espais tenia una funció diferent a la de sagrari del monument instal·lat a les esglésies durant la Setmana Santa. Bonete ha aconseguit que la peça recobre una esplendor quasi desconeguda en els últims anys, en treballar mil·límetre a mil·límetre amb elements que es veuen i, fins i tot, amb capes ocultes entre fustes i manuscrits de paper.
Després d’aquest treball, que podrà admirar tothom la setmana vinent Santa, la Regidoria de Cultura ja està preparant nous projectes de restauració d’elements molt valuosos del patrimoni cultural i històric de Mutxamel.
Comentarios