La Biennal de Dones en les Arts Visuals 2020 arranca la seua tercera edició anunciant dues dels projectes que formaran part d’aquesta, així com les propostes convidades de museus i centres d’art.
En el context present, de confinament per la crisi de COVID-19, MAV continua apostant per visibilitzar la labor de les dones artistes a través de la plataforma digital de la Biennal i les xarxes socials. L’especial fragilitat que pateixen els qui es dediquen a les arts visuals es veu acuitada per una crisi global que requereix una major aposta per visibilitzar els seus treballs, particularment els realitzat per dones.
En aquest sentit, s’han donat a conéixer les dues propostes seleccionades en la primera convocatòria oberta per MAV (Associació de Dones en les Arts Visuals), amb la qual se secunden dues propostes artístiques, curatoriales o d’investigació que incorporen l’ús de noves tecnologies i amb incidència en el medi rural. Els projectes són “Woman Art House”, de Muntanya Furtat (desenvolupat amb la col·laboració de Sara Torres Sifón i Emma Trinidad García) i “XIII”, de Paloma Orts.
La comissió de valoració ha estat formada per María Jesús Abad -en representació de la Junta Directiva de MAV-, Marisa Villén -en representació de les sòcies- i el comissari independent Miguel Mallol.
Per un altre, es coneixen ja alguns dels museus i centres d’art que formen part de les propostes convidades a la Biennal. S’ha confirmat, de moment, la participació del Museo Reina Sofía, LABoral de Gijón, CAAC de Sevilla, C3A de Córdoba, CentroCentro, Casa Árabe de Madrid y Azkuna Zentroa de Bilbao, entre altres. Poden formar part aquelles institucions artístiques les iniciatives de les quals van encaminades a visibilitzar la labor i el rol de la dona en l’escena de la creació contemporània i l’eix de reflexió de la qual i debat és el gènere. Així, la llista de propostes convidades anirà creixent al llarg d’aquests mesos.
La Biennal de Dones en les Arts Visuals, BMAV2020, produeix i reuneix iniciatives que visibilitzen el talent de les dones i que tenen el gènere com a eix de reflexió, debat i creació. Al llarg de tot l’any s’explora, en un format obert, models alternatius per a visibilitzar i difondre la labor de les dones en les arts visuals contemporànies.
El format obert permet, donades les circumstàncies actuals de confinament global, continuar difonent els continguts de la Biennal més enllà de l’espai físic. Les xarxes socials (Instagram, Facebook i Twitter) i la web de BMAV2020 es converteixen així en el canal a través del qual accedir a tots els recursos disponibles de les diferents iniciatives.
Aquesta tercera edició de la Biennal organitzada per MAV, l’associació de Dones en les Arts Visuals Contemporànies assentisca així un format innovador i accessible des de qualsevol part del món, incidint en la labor de la Biennal, que busca oferir una eina de difusió i un canal obert per al debat entorn de les temàtiques de gènere, igualtat i visibilitat. Una metodologia compromesa amb el retorn social i les bones pràctiques feministes per a enfortir xarxes de sororidad i cura basades en la reciprocitat, la col·laboració i el diàleg.
La BMAV2020 contribueix de nou a la producció de dues propostes seleccionades a partir d’una primera convocatòria pública, amb una dotació de 3.000 euros a cada proposta, i que passen a formar part del programa i els continguts de la BMAV2020. A aquestes se sumen les propostes convidades, promogudes des d’institucions i entitats, en una recopilació de diferents iniciatives la difusió de les quals se secunda a través de la web de la Biennal i les xarxes socials de l’associació.
Woman Art House: creant una història de dones en la xarxa
Woman Art House és un projecte online de difusió de dones artistes contemporànies iniciat a l’octubre de 2017 i del qual participen 11 autores, amb el compromís de visibilitzar el treball de les artistes que han contribuït i contribueixen a la construcció de la història de l’art i les pràctiques del qual són el punt de partida, referent i estímul per a moltes artistes i investigadores actuals.
La iniciativa sorgeix en Twitter i més recentment en Instagram, espais on cada setmana una autora presenta mitjançant un fil de tuits el treball d’una artista contemporània, un sistema molt aprofitat en la xarxa i que nosaltres trobem que té interessants metàfores amb la Herstoria. Aquest fil es transforma en diferents posts i stories en Instagram i un article setmanal que es publica en el weblog creat per al projecte. Les autores de WAH són Zanora Coperias, Yasmina García, Isabel González, Muntanya Furtat, Éncar Martínez, Beatriz Pereira, Laura Pinillos Villanueva, Sara Torres Sifón, Emma Trinidad, Naiara Valdano i Marina P. Vila-real.
Muntanya Furtat, Sara Torres Sifón i Emma Trinidad García duran a terme la presentació de WAH al costat d’una acció d’Isabel León en el Museu Vostell Malpartida, a Càceres, que seran registrades en vídeo i incorporades a les plataformes digitals de Woman Art House i de la BMAV2020, des d’on també es creuran continguts específics en relació amb aquestes trobades.
“XIII”: una performance que balla entorn de la vida i la mort
Per part seua, “XIII” és un projecte performatiu de Paloma Orts, acompanyada per la mediació artística de Miriam Domènech. Es tracta d’una acció en la qual tretze dones vestides de negre donen voltes sobre el seu propi eix mentre sostenen dos cubs de metall plens d’aigua (vida) i cendres (mort) per a submergir-se en un estat de catarsi, amb la idea de “generar una força extrema nascuda del batec de les dones que, unides, transiten del silenci a la paraula”.
La performance s’ha activat en dues ocasions: la primera, el 3 de gener en el pont de les Set Llunes, un espai de trànsit situat en una de les zones del Parc Natural del Carrascal d’Alcoi, i una segona vegada, el 13 de març en l’IVAM CADA Alcoi, en aquest cas les tretze dones acompanyades per una violoncel·lista.
L’acció té continuïtat en un treball d’arxiu a partir del registre audiovisual i del testimoniatge de les tretze dones participants. Tal com indica la seua autora, es tracta de “un relat de la seua relació personal amb la mort. XIII es converteix en un espai on s’uneixen cos i paraula amb el món extrasensorial i emocional”.
El registre final es mostrarà on-line i en una presentació en l’IVAM CADA Alcoi.
Comentarios