Amb l’objectiu de donar resposta a la tradicional pregunta «per a què serveixen les matemàtiques?», l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant organitza el cicle «Matemàtiques, ara més que mai». Coordinat per Clementa Alonso, professora de Geometria i Topologia del Departament de Matemàtiques de la UA, aquest cicle està integrat per quatre sessions protagonitzades per ponents de prestigi internacional: Miguel Ángel Goberna, Nuno Crato, Josep Borrell i Mercedes Sila. Alonso explica que «aquest cicle de conferències pretén que professionals prestigiosos reflexionen en veu alta sobre el paper que exerceixen les matemàtiques en diferents camps d’activitat, així com de les seues implicaciones educatives i socials».

La sessió inaugural, el dilluns 25 de novembre a les 19 hores a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4), serà a càrrec de Miguel Ángel Goberna, professor emèrit d’Estadística i Investigació Operativa en la UA, que impartirà la xarrada «Algunas interacciones entre matemáticas y política», moderada per l’exrector de la UA Andrés Pedreño, emprenedor i investigador en economia digital i catedràtic d’Economia Aplicada. La segona cita, el 2 de desembre, tindrà com a protagonista l’exministre d’Educació i Ciència de Portugal, Nuno Crato, matemàtic i estadístic, amb la seua conferència «Matemáticas en la mejora de la calidad educativa. Decisiones multicriterio, estadísticas internacionales y métodos contrafactuales». La sessió serà moderada pel catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa de la UA, Francisco Aragón. En acabar la ponència, Nuno Crato presentarà el seu últim lliure Apología del libro de texto (Narcea, 2024). El 29 de gener de 2025 serà el torn de Josep Borrell, polític, enginyer aeronàutic, economista, catedràtic i diplomàtic, que arriba a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia per a parlar sobre «Matemáticas en las decisiones políticas». La trobada serà moderada per Carmen Herrero, catedràtica emèrita del Departament d’’Anàlisi Econòmica de la Universitat d’Alacant i investigadora de l’Ivie. La ponència «Inteligencia artificial y algoritmos justos», a càrrec de Mercedes Siles, catedràtica d’Àlgebra de la Universitat de Màlaga, clourà el cicle el 19 de febrer de 2025, en una última sessió moderada per la coordinadora del cicle, la professora Clementa Alonso.

Els organitzadors d’aquest cicle detallen que des de mitjan segle XX, gràcies als ordinadors, a les tècniques d’anàlisi numèrica i a l’ús de l’estadística, s’utilitzen models matemàtics per a abordar problemes complexos com els que es presenten en política i governança. Administracions i empreses recorren a algorismes per a prendre decisions (moltes vegades injustes) que afecten ciutadans i consumidors. Les matemàtiques continuen sent indispensables en totes les ciències naturals i en les enginyeries. No obstant això, també són presents en les més modernes tècniques de diagnòstic mèdic, en la meteorologia, en els estudis financers i, en fi, en qualsevol branca del coneixement humà que vulga assolir un alt grau de precisió en les seues prediccions. En aquestes circumstàncies cal millorar la cultura matemàtica de la població adulta i educar apropiadament els joves per a evitar la seua conversió en moderns idiotés. Quan les matemàtiques són més necessàries que mai, seria un contrasentit eliminar-les totalment o parcialment dels currículums amb l’excusa de la seua dificultat. I afegeixen: «El repte és fer-les més accessibles als adults, millorar-ne l’ensenyament i persuadir les estudiants que –al contrari del que sostenen alguns terraplanistes– estan tan capacitades, si no més, que els seus companys homes».

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA.