Dilluns passat 30 de setembre, una delegació de l’Ajuntament de Petrer va tindre l’oportunitat de presentar en la jornada de “Patrimoni Ocult” de la Universitat Politècnica de València unes de les tradicions més arrelades de Petrer com són “els carasses”.

Les caraseras habituals Reme Vera, Reme Millá i Concha Navarro, als qui acompanyaven la regidora de Festes, Ana Tortosa, i el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando Tendero, van aconseguir captivar als participants amb aquesta tradició que els pròxims dies 13, 19 i 27 d’octubre, després de la celebració de les Festes Patronals, tornarà a prendre els carrers del centre històric del municipi.

Aquesta jornada de “Patrimoni Ocult” de la Universitat Politècnica de València és un projecte que pretén donar visibilitat al patrimoni immaterial de la Comunitat Valenciana, centrant el focus d’atenció en festivitats que, malgrat ser poc conegudes, també formen part de l’imaginari col·lectiu valencià i posseeixen un valor cultural rellevant, per la seua tradició i la seua repercussió social i econòmica.

La regidora de Festes, Ana Tortosa, ha subratllat que “la nostra presència a València va ser una excel·lent oportunitat perquè la nostra tradició transcendisca de la nostra comarca i entre en els àmbits acadèmics, quedant tots els assistents convidats a participar en les nostres festes patronals i en les jornades dels carasses”.

El dilluns es va celebrar la tercera edició, sent una jornada de difusió de les festivitats de nou poblacions de la Comunitat Valenciana, tres per província, en la qual representants de cadascuna d’elles explicaven les característiques d’aquests exemples de patrimoni immaterial que enriqueixen el llegat cultural i que no són tan coneguts com altres festes internacionalment conegudes com les de moros i cristians, les falles o les fogueras.

La intervenció dels representants de Petrer va ser l’última de la vesprada i la més cridanera, ja que després de les explicacions de la regidora i el director del museu sobre la història i les característiques de la festa, així com les accions que s’estan realitzant per a la seua declaració com ben immaterial de rellevància local, Reme Vera va fer una demostració en directe de com es vist de carasa tradicional, al mateix temps que Reme Millá i Concha Navarro interactuaven amb el públic. Finalment, al so de la música de la dolçaina i el tabalet, van ballar la dansa dels carasses.

 

DECLARACIÓ BEN IMMATERIAL DE RELLEVÀNCIA LOCAL

Protegir, donar valor i incrementar la seua difusió són els objectius que s’ha traçat la regidoria de Cultura i Patrimoni amb l’inici de l’expedient per a la declaració del ball de “Els Carasses” com Ben Immaterial de Rellevància Local, una figura jurídica que ha de ser aprovada per la Conselleria de Cultura, Educació i Esports.

Des de l’Ajuntament de Petrer es considera que un element singular de la nostra tradició amb valor cultural i històric són els carasses, i aqueix és el motiu pel qual se sol·licitarà a la conselleria aquesta declaració.