El Museu d’Art Contemporani d’Alacant i l’espai cultural Les Cigarreras obriran les seues portes al públic el pròxim dia 31 per a exhibir les mostres creatives del projecte Sinapsis. El programa Sinapsis, Dansa Inclusiva i Arts Performatives, és una iniciativa de l’Associació Ruedapies Dansa Inclusiva, dirigit per Marisa Brugarolas al costat d’Alicia Esteve i Luis Martínez, i impulsat per la regidoria de Cultura d’Alacant, Les Cigarreras i MACA, amb el suport del programa Art for Change de Fundació “La Caixa”.

De gener a juny s’estan celebrant tallers de dansa inclusiva i arts performatives, en els quals persones amb i sense diversitat funcional comparteixen espai i vivències artístiques, dialogant amb la cultura i formant part d’ella. “Com a part d’aquest procés creatiu presentem una sèrie de mostres obertes al públic en els mateixos llocs on s’han dut a terme els tallers: mostres itinerants en el Museu d’Art de Contemporani (MACA) i mostres escèniques en l’Espai Cultural de Les Cigarreras” ha assenyalat el responsable de Cultura, Antonio Manresa.

Manresa recorda que “les mostres són una recopilació de troballes sorgides en el procés creatiu. Amb tot el material generat en els tallers s’han creat dues obres singulars i performatives sorgides de la creativitat dels participants i valoració de la seua vivència i expressió per mitjà del cos i el moviment”. Aquest diàleg grupal s’ha generat a través del llenguatge interdisciplinari en el qual intervé la dansa contemporània com a moviment expressiu, el gest, les arts visuals i la música.

En aquesta activitat de creació participativa, interdisciplinària i inclusiva les persones amb diversitat funcional han sigut els agents creadors, i no mers reproductors d’una cultura donada, promovent, d’aquesta manera, una transformació social, empoderadora i perdurable en el temps.

Dates de mostres obertes al públic i gratuïtes

Les mostres es podran gaudir en el Centre Cultural Les Cigarreras el 31 de maig a les 11:00h i 1 de juny a les 20:00h, i en el MACA el 9 de juny a les 11:30h i 10 de juny a les 18:00h.

Després de l’exhibició es realitzarà un acte de clausura en el Centre Cultural les Cigarreras obert a entitats participants, Associacions, participants dels tallers i públic en general, en el qual es tractarà el procés i es podrà veure un vídeo que recull tot el projecte, a més de participació activa del públic amb dinàmiques de participació.

Un equip de professionals en aquestes àrees han sigut els encarregats de guiar els tallers i les mostres interdisciplinàries obertes al públic, en la qual participaran persones amb i sense diversitat:

Equip artístic

Marisa Brugarolas, directora artística i docent del projecte Sinapsi, és coreògrafa, docent i investigadora de processos inclusius interdisciplinaris i pedagògics. Directora de Ruedapies Dansa Inclusiva, des de l’any 2005, on ha dirigit una àmplia creació coreogràfica associada a projectes artístics i formatius.

La seua labor combina la investigació pedagògica i la creació escènica, participant en festivals i espais per a l’art i l’escena contemporànies a Espanya, els Estats Units, Itàlia, Holanda, Costa Rica i El Salvador. Directora del projecte de dansa inclusiva Corpo in Divenire, en la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma.

Actualment combina la seua labor artística en Ruedapies amb la docència com a especialista en Dansa i diversitat funcional en el grau de Pedagogia de la Dansa en el Conservatori Superior de dansa d’Alacant, al mateix temps que és membre investigador del grup RediArt XXI, de la Universitat Carles III de Madrid.

Alicia Esteve, docent del projecte Sinapsi, llicenciada en Belles arts per la Universitat Politècnica de València i becada amb les beques Erasmus i Leonardo a Venècia, Itàlia, on té l’oportunitat de perfeccionar els seus estudis artístics d’Anatomia. Participa en nombroses exposicions de pintura individuals i col·lectives, en diverses ciutats espanyoles i de l’estranger, com ara Venècia, Nova York o Miami, obtenint diversos premis i reconeixements.

Luis Martínez, docent del projecte Sinapsi, es forma com a ballarí de Ballet Clàssic en el Conservatori Professional de Dansa de Novelda i posteriorment realitza els estudis Superiors en Pedagogia de la Dansa estil Contemporani en el Conservatori Superior de Dansa d’Alacant, ampliant els seus coneixements acadèmics amb beca Erasmus en la Escola Superior de Dança de Lisboa.