L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat d’Alacant presenta la programació del seu Mes Cultural i de Divulgació, un ampli programa d’activitats amb les quals des de l’organització pretenen incentivar els coneixements i les relacions entre la comunitat universitària més enllà de l’àmbit estrictament docent. En total, seran gairebé mig centenar de propostes les que podran gaudir, principalment, estudiantat del mateix centre, però també de qualsevol altra facultat.

Segons detalla Encarnación Gimeno Nieves, coordinadora acadèmica de Comunicació i Igualtat de l’EPS, aquest ampli programa pretén «aprofundir en qüestions en les quals els plans d’estudis no poden fer-ho», a més de «preveure la formació i donar a conèixer línies i grups d’investigació del centre a l’estudiantat». En el mateix sentit, Gimeno concreta que «també és important la part més lúdica i menys formativa, amb la qual pretenem que l’alumnat enriquisca la seua experiència universitària més enllà de la formació, de manera transversal, amb companys, professors i cercles professionals».

El programa començarà amb l’acte d’obertura, demà dijous 1 de febrer a les 11.30 hores en la sala d’actes, i estarà dirigit per María Jesús Pastor Llorca, vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, i Virgili Gilart Iglesias, director de l’EPS. Seguidament tindrà lloc la primera conferencia divulgativa del programa, titulada «La revolución de la Inteligencia Artificial en la música», impartida pel Grup de Reconeixement de Formes i Intel·ligència Artificial de la Universitat d’Alacant.

Al endemà, divendres 2 de febrer, l’activitat se centrarà en la jornada en Enginyeria Biomèdica titulada «Rehabilitació i Assistència». També començarà el curs Biotopes Tabarca: «A planetary indigestion», impartit pel col·lectiu La cuarta Piel.

La segona setmana de programa començarà el dilluns 5 de febrer amb la conferència «La IA en las cocinas de MasterChef», per Antonio Párraga, a les 10 hores en la sala d’actes. Seguidament s’oferirà la ponència «Hoy sí vas a entender qué es eso de la tecnología Blockchain», per Iván Mañús Murcia. Posteriorment, a les 12.30 en la sala d’actes de l’edifici IV tindrà lloc la presentació del llibre: Barcelona/Milán. Arquitecturas Modernas en Contacto, a càrrec de Gaspar Jaén i Urban i Marco Luccini.

El dimarts 6 de febrer, la sala de graus acollirà la conferència «Criminalística: división de acústica e imagen», per Sergio Bleda Pérez, a les 10 hores. El dimecres 7 començarà el taller «Tractament digital de la veu», també per Sergio Bleda Pérez. De 16 a 18.30 hores tindrà lloc el curso «Convenç en els teus projectes amb comunicació no verbal», per Antonio Jesús Antón Baeza. Seguidament, a les 19.30 hores tindrà lloc la conferencia d’Astroingeo titulada «Evaluación sísmica: hormigón armado asimétric», per Alireza Kharazian.

Una de les curiositats del programa tindrà lloc el jueves 8 de febrer a les 13 hores, ja que s’hi ha organitzat la quarta edició del Campionat de Fútbol HNA, que enfrontarà alumnat d’Arquitectura i arquitectes professionals de la Germanor Nacional d’Arquitectes. El divendres 9 de febrer es desenvoluparan diferents activitats com el taller «Flueix i aprofita-ho tot», per María Mallo, la taula redona «L’Enginyeria Química i la seua versatilitat», amb egressats de la Universitat d’Alacant i moderada per Nacho Aracil Sáez, i el curs «Com rigiditzar peces tèxtils amb pols de porcellana», per Carlos Jiménez.

La setmana del 12 al 16 de febrer de 2024 començarà amb la taula redona «Eixides professionals de l’enginyeria en la propietat intel·lectual», el dilluns a les 11 hores, amb Altea Asensi i Miguel Cano. El dimarts 13 de febrer tindrà lloc la Jornada de Divulgació d’Aplicacions Científiques sobre processadors gràfics i quàntum computing JGPUQC 2024, coordinada per José García Rodríguez.

El dimecres 14 de febrer es desenvoluparan els cursos «Google Earth Studio», per Javier Ortiz Zamora, i «La teua intel·ligència emocional, les teues fortaleses, la teua professió», per Antonio Jesús Antón Baeza. A les 19.30 tindrà lloc la conferencia d’Astroingeo «Planificar y perseguir auroras boreales en Islandia», per Luis Miguel Gutiérrez Pérez.

El jueves 15 de febrer començarà amb la conferencia i taula redona «Fills de la recessió», con Benjamín Iborra. De vesprada s’impartirà la conferencia «Project management: lo que debes saber para gestionar un proyecto de manera eficiente y controlada», a càrrec d’Ángel Nájera Pérez. El divendres tindrà lloc un cinefòrum sobre «Les catàstrofes en l’Enginyeria Civil», a més del curso «Ciutat Sostinguda: Una sèrie de (petits) exemples pràctics», taller dirigit per l’arquitecta Ana Belén López Plazas. La setmana es tancarà dissabte 17 de febrer, a les 18 hores, amb una eixida d’observació astronòmica a Ibi, a l’esplanada de «Camp de les Estreles» juntament amb el Jardí Botànic Torretes, organitzada per membres d’Astroingeo .

La quarta setmana de programa començarà en la vesprada del dilluns 19 de febrer amb el curs de «Disseny paramètric», per Bryan García Agudelo. El dimarts 20 de febrer, a les 10 hores a la sala d’actes tindrà lloc la conferència «Desarrollo de un brazo robótico colaborativo aplicando estrategias de reducción de costes de fabricación», per Paula María Ramírez Alfaro, Leonardo Jiménez Berrocal, Linsay Rojas Quirós i Leidy Román Taronger.

El dimecres 21 de febrer, també de vesprada, s’impartirà la conferencia d’Astroingeo titulada «La Visión y la Astronomía», per Alberto López Navarro. El dijous 22 de febrer a les 11 hores començarà la jornada «Més Xarxes», una posada en comú entre xarxes ICE coordinades per professorat de l’EPS.

De vesprada s’oferirà la conferència «Declaraciones responsables: la Segunda Ocupación», per Vicente Antonio Caravaca Just. La setmana es tancarà amb la programació del divendres, que consta del taller titulat «Col·locació i regulació de paviments elevats exteriors», per Encarnación García González, i el titulat «Sistema SATE. Patologies més comunes i com evitar-les mitjançant control d’obra», per Mª Francisca Céspedes. A les 14 hi haurà xarrades amb exalumnes arquitectes de l’EPS-UA..

Finalment, el programa es tancarà amb les activitats de la cinquena setmana, que començarà el dilluns 26 de febrer, a les 15 hores, amb el taller «FacePhi Biometrics and Onboarding systems Hands-on Lab», per l’empresa FacePhi. El dimarts 27 de febrer tindrà lloc el curs «Disseny no tan arquitectònic, una setmana una disciplina diferent», mentre que el dijous 29 de febrer, a les 10 hores a la sala d’aeròbic del pavelló d’Esports s’impartirà el taller «Eines per a alliberar l’estrès i la mala postura en el treball», per Yuquerí Palmioli.

Finalment, l’acte de clausura del Mes Cultural i de Divulgació de l’EPS tindrà lloc en la sala d’actes a les 12.30 hores i s’hi lliuraran els premis de les diferents competicions celebrades.

En el mateix sentit, cal destacar que el programa també organitza una Exposició d’imatges astronòmiques d’stroingeo, una Exposició virtual de la casa IV (Elx, premi coacv 2015 – 2016), una Competició City Gamers (bases en BOUA), a més del concurs de pòsters de TFG d’Enginyeria en So i Imatge en Telecomunicació i el Hackathon HackArena. Tota la informació sobre el programa, horaris, llocs de celebració i inscripcions està disponible en l’adreça web del Mes Cultural i de Divulgació de l’EPS.