La Fira del llibre d’Alacant, obrirà les seues portes dijous que ve 28 de març amb la presència de l’escriptor Manuel Vilas. L’autor aragonés, ha sigut col·laborador en diferents diaris com l’Herald d’Aragó, El Mundo, així com dels suplements literaris com Babelia o ABC Cultural (ABC). En l’actualitat és col·laborador de «El País» i la Cadena Ser.
Sens dubte, Vilas és per mèrits propis un dels grans noms espanyols de la seua generació. La seua última novel·la «Ordesa», ha sigut un fenomen literari a Espanya, amb 14 edicions en menys d’un any i més de cent mil exemplars venuts. Ha sigut llibre de l’any 2018 per a mitjans com «El País», «La Vanguardia», «El Mundo», «El Correu», entre molts altres.
«Ordesa» ha sigut contractada en diversos països, com els Estats Units, França, Itàlia, Portugal, Alemanya, Polònia i Regne Unit. Al gener de 2019 han aparegut les traduccions a l’italià i al portugués. «Ordesa» tracta el tema universal de la relació entre pares i fills i s’ha vist en aquesta novel·la un exemple de moderna autobiografia, on la vida de l’autor és narrada amb ànim de trobar la veritat i el misteri de la vida.
D’altra banda, i complint amb l’objectiu de portar a Alacant, signatures de reconegut prestigi, l’edil de Cultura, María Dolores Padilla, ha assenyalat com un xicotet avanç de tots els autors que vindran, que el 31 de març serà el torn de l’escriptora Espido Freire, mentre que l’1 d’abril, serà Lorenzo Silva el protagonista.
Espido Freire, és sens dubte, un dels noms de la nostra literatura, més reconeguts pel gran públic. Tan sols un any i mig després de publicar la seua primera novel·la «Irlanda», va aconseguir el Premi Planeta per la seua obra “Bresquilles gelades”, convertint-se amb tan sols vint-i-cinc anys en la guanyadora de menor edat en la història del guardó. Amb ella va obtindre també el “Què Llegir” 2000 a la millor novel·la espanyola.
Ha publicat altres sis novel·les, entre elles “Soria Moria” (Algaida, Premi Ateneu de Sevilla 2006) i «Crideu-me Alejandra» (Planeta, Premi Azorín 2017) diversos llibres de contes, (entre ells “El temps fuig, Premi NH 2001) i destaca per la seua producció assatgística, poc freqüent en un autor conegut principalment per la seua ficció: els seus temes oscil·len entre l’anàlisi social, (“Primer amor” “Mileuristes”, “Els dolents del conte”) la literatura (“Per a vós vaig nàixer”) i els viatges (“Volguda Jane, volguda Charlotte”,“Fills de la fi del Món”, Premi de Llibre de Viatges de Llanes 2009). Altres tres assajos (“Quan menjar és un infern”, “Volia volar” i “La vida enfront de l’espill”) tracten el tema del cos femení i els conflictes entre emoció i malaltia.
A més d’altres gèneres (poemes, llibre il·lustrat, teatre…) ha publicat diverses novel·les juvenils:·”L’última batalla”, SM, “El xic de la fletxa”, en Anaya Infantil i “El misteri de l’arca” (Anaya Infantil, amb la qual ha guanyat el Premi Lletres del Mediterrani 2018.
Per a un llistat exhaustiu es la seua obra completa, pot consultar-se l’apartat Obra i Obra Col·lectiva.
Des de fa temps col·labora en els principals mitjans de comunicació com a Cadena Ser.com a actriu i autora teatral manté en actiu en aquests moments les obres “Sí”, “Cartes d’amor i desamor”, “Vis a vis” i “Abril a Istanbul”. Aquesta última va ser representada en el Centre Dramàtic Nacional María Guerrero al setembre de 2016. Durant l’última dècada ha impartit cursos de creació literària en les principals universitats espanyoles i diverses internacionals. S’ha especialitzat en cursos d’expressió oral i escrita i en oratòria per a professionals. És directora del Màster de Creació Literària de la Universitat Internacional de València, VIU i professora en el Màster de Traducció d’aqueixa mateixa universitat.
Lorenzo Silva, des de 1980, va alternar la seua activitat professional com a advocat amb l’escriptura, publicant la seua primera novel·la en 1995. Des de llavors ha signat més de cinquanta llibres entre novel·les, llibres dedicats a la literatura infantil i juvenil, així com diversos assajos.
Silva és conegut per al gran públic pels seus llibres de novel·la negra, sobretot els protagonitzats per la parella de la Guàrdia Civil, Bevilacqua i Chamorro. En aquesta sèrie podem trobar els seus títols més coneguts, com són L’alquimista impacient –Premi Nadal del 2000-, La flaquesa del Bolxevic –adaptada al cinema-, i La marca del meridià –Premi Planeta de 2012. És col·laborador de diversos mitjans de comunicació, com El Mundo, ABC o El País.
Comentarios