El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha presidit aquest dilluns a l’Hotel Westin Palace de Madrid la presentació de l’obra guanyadora del Premi Azorín de Novel·la 2021, ‘El santuario de los elefantes’, de l’escriptora i periodista Nativel Preciado, un acte que ha comptat amb la presència de la vicepresidenta primera del Govern d’Espanya i ministra de Presidència, Carmen Calvo, i del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Mazón, acompanyat per la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha elogiat la “cuidada edició” que ha dut a terme Editorial Planeta d’aquest llibre que relata, en els seus prop de 300 pàgines, les aventures d’una parella de multimilionaris espanyols per Àfrica, un viatge en el qual se succeiran diversos esdeveniments que pertorben la bellesa d’aquest continent i posen de manifest la cobdícia de l’ésser humà.

La periodista i escriptora Nativel Preuat es va alçar el mes de maig passat en una gala celebrada en el ADDA amb aquest guardó -dotat amb 45.000 euros- que convoquen anualment la Diputació d’Alacant i Editorial Planeta. Preciado, que ha sigut durant diversos anys parteix del jurat d’aquest premi, va aconseguir concitar en aquesta ocasió el beneplàcit dels seus membres, que van valorar el seu treball com un dels millors de l’última dècada. La seua obra, triada d’entre els 208 originals que es van presentar en aquesta edició, està estructurada de manera “clara, concisa, sintètica i precisa”, seguint l’estil narratiu del mateix Azorín, com va indicar l’autora.

Durant la seua intervenció a Madrid per a donar a conéixer al públic la novel·la que hui mateix podrà adquirir-se en les llibreries de tota Espanya, el president de la Diputació ha volgut ressaltar la llarga llista d’escriptors de prestigi que han engrossit la gran família azoriniana de la qual es nodreix aquest premi, al mateix temps que ha enaltit la figura d’un dels escriptors més universals de la llengua espanyola que ha donat la província d’Alacant, José Martínez Ruiz.

Mazón ha recordat la “fructífera relació literària que mantenen en el temps Diputació i Planeta” i ha insistit en la necessitat d’apostar per la literatura, “en tots els seus formats i per a totes les edats”, com “una eina fonamental per a protegir el nostre llegat artístic i cultural, recuperar-lo, divulgar-lo i ensenyar-lo a les noves generacions”.

Finalment, el responsable institucional, qui ha augurat “un gran èxit de lectors i de vendes per a aquesta novel·la”, ha destacat la rellevància d’aquest premi que, any rere any, “ens permet posicionar a la nostra província i als nostres narradors en el panorama literari mundial, donat el prestigi i el poder de convocatòria que ha aconseguit”.

Per part seua, Julia Parra recomanat la lectura de ‘El Santuario de los elefantes’, “un llibre meravellós d’una autora excepcional”, i ha destacat que el Premi Azorín “és un dels guardons literaris de parla hispana més rellevants i millor dotats, amb un notable prestigi a nivell nacional i internacional”. La vicepresidenta ha recordat que el certamen va nàixer per iniciativa de la Diputació Provincial fa més de mig segle amb la intenció d’homenatjar a un dels autors alacantins més reconeguts, José Martínez Ruiz, Azorín.

Com a conclusió, la titular de Cultura ha manifestat que aquest premi és, a més, un exemple “de col·laboració públic-privada del qual ens sentim especialment orgullosos, perquè es torna a demostrar que la cultura és motor d’enteniment. En aqueix camí han d’estar les institucions amb iniciatives com la que hui ens reuneix ací per a posar en valor la literatura i donar major visibilitat als nostres escriptors”.

L’esdeveniment ha comptat també amb la presència del director general de Divisió Editorial del Grupo Planeta, Jesús Badenes, el director de Relacions Institucionals del Grupo Planeta, Carlos Creuheras, i la directora d’Editorial Planeta, Belén López, així com de l’actriu Pastora Vega, encarregada d’entaular un diàleg amb l’autora i de recitar diversos fragments de ‘El santuario de los elefantes’.

Entre lectura i lectura dramatitzada, Nativel Preciadot ha anat desgranat algunes de les claus de la seua obra, centrada en l’amor i en el respecte pels animals, en concret, en el protagonisme que cobren els elefants, en les lliçons que ofereix la naturalesa a l’ésser humà, així com en la seua ambició i ànsies de poder per damunt de qualsevol cosa, però també en la capacitat de tornar a començar i de canviar el rumb de la vida.

Es tracta de la novel·la més genuïna i diferent de quantes conformen el palmarés de Preuat, en els capítols del qual brinda, a través d’al·legories, un cant a la naturalesa i a tot el que aquesta ha oferit durant mil·lennis a l’ésser humà, al mateix temps que llança un al·legat en defensa d’un dels continents més bells del planeta. “Diu un proverbi somali que el pont només es repara quan un home cau a l’aigua. Les coses s’estan complicant massa, perquè ja hi ha molts nàufrags. La situació en insostenible: o els negres s’igualen per dalt o els blancs hauran de fer-ho per baix”, cita l’autora en el preàmbul del seu llibre.

Nativel Preciado

Nascuda a Madrid, Preuat és una periodista i escriptora amb una llarga trajectòria professional en el món de la literatura, on ha arribat a guanyar nombrosos premis i reconeixements. Al seu primer treball escrit en 1969 amb el ‘Biografía completa de Cassius Clay’ li segueix una nodrida llista d’obres com ‘‘El sentir de las mujeres’, ‘El egoísta’, ‘Bodas de plata’, ‘Llegó el tiempo de las cerezas’ o ‘Hagamos memoria’, entre moltes altres.

Ha sigut finalista del Premi Planeta i guanyadora de certàmens com el Premi Primavera i el Fernando Lara de Novel·la, a més de col·laboradora de nombrosos mitjans de comunicació.