L’exposició es podrà visitar del 16 d’octubre al 14 de gener a la sala Juana Francés de la Seu de la Universitat d’Alacant, Ramón y Cajal,14, de la capital alacantina. S’hi mostra com les herbes culinàries i les espècies han sigut capaces de seduir gràcies al seu poder aromàtic i sàpid, capaç de millorar les qualitats organolèptiques de receptes i de transformar la matèria primera incrementant-ne el sabor, el color i l’aroma.

“Espècies: l’univers del sabor” es compon de sis taules didàctiques a través de les quals fa un recorregut pel món ocult de les espècies, en el qual desvela com, malgrat la seua aparença insignificant, la seua mida tan minsa i el seu escàs preu, han tingut tant de poder a l’hora d’influir en la nostra història. Les espècies, a més d’aportar caràcter i personalitat als plats, han servit també com a moneda de canvi i han tingut una destacada importància en la conquesta de territoris, han sigut la causa de guerres i també han sigut capaces de transformar hàbits socials.

Les herbes aromàtiques i les espècies, a més de les seues propietats culinàries, tenen un elevat valor cosmètic i medicinal. Els seus olis essencials proporcionen efectes antimicrobians, antiparasitaris, cicatritzants o antinflamatoris, característiques que els han conferit un espai propi en la farmacopea tradicional.

L’atracció que generen també es deu l’aire misteriós que les envolta. Eren exòtiques, oriündes de terres llunyanes i desconegudes. Quan arribaven amb vaixell o en caravana ho feien acompanyades de supersticions i mites que els atribuïen poders màgics i miraculosos. Els mercaders que hi comerciaven contribuïen a augmentar la seua llegenda amb narracions inventades per a preservar el seu lucratiu negoci davant de possibles competidors.

“Espècies: l’univers del sabor” ha sigut comissariada pel director del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, el catedràtic Josep Bernabeu, al costat de la coordinadora de la càtedra, la periodista Ángeles Ruiz. La mostra ha visitat ja el Museu de la Universitat d’Alacant, L’Auditori Teulada-Moraira i el Centre de Turisme CDT Marina Alta-Dénia.

D’altra banda, la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, en col·laboració amb la Fundació Mediterrani, ultima els detalls de la seua pròxima exposició titulada “Menjars de la terra. El llegat gastronòmic de González Pomata”, que realitza, de la mà dels seus protagonistes i de la premsa, un recorregut per les transformacions que ha experimentat la gastronomia alacantina al llarg de les últimes dècades.