L’estand de Costa Blanca en FITUR ha acollit la presentació de ‘Gladiadors. Herois del Coliseu’, la nova proposta expositiva de el Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ) que serà inaugurada el pròxim 13 d’abril i romandrà a Alacant fins al 16 d’octubre.
El president de la Diputació, Carlos Mazón, i la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, han presidit l’acte amb el qual s’ha donat a conéixer en aquest aparador internacional la primera mostra organitzada en col·laboració amb el Coliseu de Roma. La presentació ha comptat amb l’assistència de la responsable de l’Oficina de Cooperació Cultural, Justícia i Assumptes Socials de l’Ambaixada d’Itàlia, Teodora Danisi, del director del museu, Manuel Olcina, i del director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés.
El president de la institució provincial ha destacat l’envergadura d’aquesta mostra a la qual ha augurat un gran èxit. «Si amb l’exposició d’Etruscos, que en plena pandèmia van visitar prop de 60.000 persones, hem tocat el cel, amb la de Gladiadors ens posem per damunt dels núvols», ha apuntat Mazón, qui ha agraït efusivament al poble italià i a l’Ambaixada d’Itàlia la seua col·laboració perquè arriben al MARQ peces que fins al moment no havien eixit del país.
«Tenim un museu que ens fa sentir-nos orgullosos i el nivell que estem oferint és espectacular», ha assegurat el dirigent alacantí. En aquesta línia, ha concretat que «a Alacant i en el MARQ duem a terme esdeveniments d’una referència per damunt del normal, perquè en cultura i en turisme també es competeix i oferim el millor de la nostra terra».
La diputada de Cultura, per part seua, ha confirmat que “és la primera vegada que aquesta mostra visita Espanya després d’un reeixit recorregut internacional per nombrosos països que l’avalen com una gran exposició que compta amb el beneplàcit del públic i amb la participació del Coliseu i huit destacades institucions culturals italianes”.
Julia Parra ha remarcat el valor cultural i turístic de la iniciativa. “Amb Gladiadors tornem a posar el focus d’atenció a Alacant, és una gran aposta de primer nivell per la cultura i pel relat de la història de les nostres arrels”, ha assenyalat i ha defensat a més “la necessitat d’oferir, i més en aquests temps complicats, atractius potents que servisquen d’estímul vital i contribuïsquen a la reactivació de l’economia i del sector turístic. És aqueix el nostre clar objectiu i la nostra màxima motivació”.
En el marc de la presentació en FITUR, s’ha donat a conéixer el cartell oficial de la mostra. Gladiadors reunirà peces originals procedents de nou importants museus i institucions italianes, algunes de les quals mai han sigut exposades fora d’Itàlia. El disseny i projecte ha sigut desenvolupat per l’empresa italiana Contemporanea Progetti, amb seu a Florència, sota el comissariat de la doctora Rossella Rea, qui ha sigut directora del Coliseu de Roma durant més de tres dècades, en estreta col·laboració amb els equips tècnics del MARQ.
‘Gladiadors. Herois del Coliseu’ es compon d’al voltant 140 obres pertanyents a nou museus italians. Participen en l’exposició el Museu Bardini de Florència, el Museu Cívic de Rieti, el Museu “Antiquario Alda Levi” de Milà, el Museu Arqueològic Nacional de Nàpols, el Museu de les Termes de Diocleciano de Roma, el Museu Arqueològic Nacional de Aquileia, el Parc Arqueològic de Paestum, el Parc Arqueològic del Coliseu a Roma i la Sopraintendencia de Beni Culturali de Bolonya.
La mostra ha visitat nombroses ciutats del món i ha obtingut un èxit important al seu pas pel Museu Galorromano de Tongeren a Bèlgica (2015), Moesgaard Museum de Aarhus a Dinamarca (2016), Het Valkhof Museum de Nimega a els Països Baixos (2017), Queensland Museum de Brisbane a Austràlia (2018) o Musée de la Romanité de Nimes a França (2019). Es podrà veure per primera vegada a Espanya des d’abril fins a octubre en el MARQ, on ocuparà les seues tres sales temporals.
L’exposició ‘Gladiadors. Herois del Coliseu’ en el MARQ té com a objectiu il·lustrar aquesta figura tradicional romana en les seues múltiples complexitats, a través d’una cuidada exhibició d’objectes d’art i peces originals, però també a través de rèpliques i maquetes modernes, basades en una rigorosa investigació científica, tecnologia interactiva d’avantguarda, gràfics, suggeridores escenografies i altres dispositius multimèdia.
La mostra se centra en els dos principals protagonistes entrellaçats indivisiblement: els Gladiadors i el Coliseu, edificació declarada Patrimoni de la Humanitat des de 1980 i reconegut com una de les set meravelles del món.
Entre les peces més destacades estan les relacionades amb el armament, sobretot, els quatre cascos pertanyents a un Thraex (gladiador traci), un Murmillo (gladiador gal), un Secutor i un Provocator, amb les seues dues viseres procedents de la Caserna dels Gladiadors de Pompeia. També i del mateix lloc, un galerus o protecció d’un gladiador retiario, aquells que portaven com a arma una xarxa, grebas o protectors de cames d’un gladiador secutor, un pilum o una esplèndida gladius, espasa curta, amb l’empunyadura d’ivori treballat. 
A més, es podran admirar algunes inscripcions funeràries originals en marbre de gladiadors reals, com la del secutor Urbicus, la del murmillo Quintus Sossius Albus i la de personatges associats als ludus, cases o escoles d’entrenament on es formaven els gladiadors, com la filla del supervisor de l’armeria del Ludus Magnus.
Un apartat significatiu de les peces que s’exposaran a Alacant és l’important conjunt d’objectes quirúrgics, amb espàtules, escalpels i tisores utilitzats per a curar les ferides d’aquells gladiadors que sobrevivien a l’arena. També podran veure’s articles de neteja personal que aquests herois del coliseu utilitzaven diàriament com el strigilum, per a eliminar la brutícia de la seua pell o diverses botelles de vidre amb perfums i olis, al costat de peces relacionades amb la seua alimentació, com a culleres, ganivets, oinochoes (pitxers), gots de sigillata (ceràmica romana) i de vidre, així com una col·lecció de llucanes i terracotes amb diverses escenes en les quals apareixen gladiadors lluitant.
Sobre el menjar que se’ls subministrava, s’exposaran restes d’ossos, olives i fruites que van aparéixer en les excavacions arqueològiques realitzades aquests últims anys en el Coliseu de Roma; així com daus i fitxes de joc, amb els quals apostaven en les seues casernes.
Els emperadors que van construir els amfiteatres i coliseus per tot el món romà promovent les lluites de gladiadors tenen un paper important en l’exposició, representats sobretot en la numismàtica de l’època, amb els retrats de Tito i Vespasiano, dos dels governants que més van fer per la construcció d’aquests enormes espais lúdics en l’antiga Roma.
També s’exposaran diverses peces en pedra tallada procedents d’alguns de els coliseus més importants del món romà. El recorregut expositiu finalitzarà amb una important selecció de objectes originals en la qual apareixen escenes de gladiadors, amfiteatres o coliseus. Entre elles, destaquen el relleu amb el combat de dos provocatores, trobat en la Via Ostiense de Roma, i el famós fresc de l’Amfiteatre de la ciutat de Pompeia.
La mostra s’acompanya de diversos maniquins que mostraran al públic els tipus de gladiadors més habituals, a més dels animals que apareixien sovint en l’arena com a complement dels combats i una gran maqueta interactiva del Coliseu de Roma amb la qual el visitant podrà gaudir d’aquest gran monument.
L’exposició compta amb una important base de panells amb textos explicatius, diversos audiovisuals que submergeixen al visitant en la vida dels gladiadors i una important aposta didàctica amb un ludus o escola o camp d’entrenament de gladiadors, aquest últim dirigit als xiquets i xiquetes que visiten el MARQ del 13 d’abril al 16 d’octubre del present exercici.
La col·lecció rememora als gladiadors que s’enfrontaven en combats mortals per a l’entreteniment el públic i omplien les arenes més importants del món romà. Més de dos mil anys després, continua sent una figura poc coneguda que desperta un gran interés.