L’exposició ‘Un esteta renaixentista’ sobre la figura, trajectòria i obra de l’almirall Julio Guillén Tato, amb motiu del cinquantenari de la seua defunció, que ha romàs en el Museu Boca del Calvari entre el 14 de desembre i el 19 de febrer, s’ha incorporat a la col·lecció permanent Benidorm Virtual, la qual cosa permetrà la seua visita i consulta permanent, així ho ha anunciat hui la regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer.
“La petjada de Guillén Tato a Benidorm –ha dit Pellicer- és inesborrable, romandrà durant generacions en espais com la Plaça de la Senyoria, el Carreró dels Gats, o la Costanera del Vaixell”, un gran personatge que va saber afermar “encara més la relació icònica de la nostra ciutat amb la mar”.
Guillén Tato, ha recordat la regidor, va ser almirall de l’Armada, director del Museu Naval i membre de les reials acadèmies de la Llengua i la Història. A més “va saber treballar, al costat de l’alcalde Pedro Zaragoza, en el disseny de la ciutat que hui coneixem, la qual cosa va quedar confirmat amb la seua designació com a Fill Adoptiu de Benidorm en 1959”.
Sobre l’exposició, clausurada recentment, Pellicer va agrair el treball realitzat per la seua comissària, Mª José Guillén, neta de l’Almirall i per l’expert investigador de la figura de Guillén Tato, comandant d’aviació i historiador naval, Javier Vicedo. L’edil també va incidir en les aportacions realitzades pels alumnes de Batxillerat Artístic de l’IES Pere Maria Orts i Bosch que “van interpretar l’essència de l’almirall per a acostar-lo a les noves generacions” en l’annex a la mostra instal·lat en la segona planta del Boca del Calvari.

Recorregut virtual en 360
A partir de hui, ‘Un esteta renaixentista’ es pot continuar visitant “gràcies al Benidorm Virtual”, ha precisat Ana Pellicer. L’exposició se suma així a ‘El turista accidental’, ‘Femení plural’, ‘Ferran Freixa, la llum present’ i a ‘Mut art’, totes instal·lades prèviament en el Boca del Calvari.
Per a “traslladar al, diguem ‘metaverso’ l’exposició” s’han pres fotografies en 360 graus “amb una cambra de doble objectiu que en capturar les imatges proporciona la sensació d’estar dins d’elles”. Aquesta realitat immersiva és “encara més palpable utilitzant ulleres de realitat augmentada”, encara que el recorregut es pot realitzar també amb un ordinador, una tauleta gràfica o un telèfon intel·ligent i usar el giroscopi, si l’integren, per a moure’ns per l’entorn virtual”.
Com en l’exposició original, el visitant es troba amb punts d’informació i les instal·lacions de vídeo art adaptades al nou entorn. “Si cliquem sobre una fotografia, aquesta se’ns obri amb tot detall en una finestra emergent, o si ho fem sobre un punt d’informació, accedim al text explicatiu”.
Finalment, Ana Pellicer ha recordat que el recorregut 360 permet l’accés a la a les persones amb mobilitat reduïda. “Una manera més –ha posat l’accent- d’eliminar barreres i facilitar l’accessibilitat als qui més ho necessiten”.