Les paraules que Juan Gil-Albert va escriure sobre el llenç La temptació de Sant Tomás d’Aquino de Diego Velázquez, que va veure en 1950 en el Museu del Prat, sonaran hui 4 de juliol, dia en què es compleix el 25 aniversari de la defunció de l’escriptor alcoià, davant el propi original conservat en el Museu Diocesà d’Art Sacre d’Oriola. Aquesta proposta, organitzada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, tindrà lloc a les 12.00 hores i comptarà amb la intervenció de set lectors que posaran veu a la descripció i comentaris de l’obra que Gil-Albert va incloure en el seu llibre La trama inexplicable. Els participants seran José Antonio Martínez García, Mariano Cecilia i Gemma Ruiz, director, director tècnic i conservadora, respectivament, del museu oriolà, Aitor Larrabide, director de la Fundació Miguel Hernández, així com Juana María Balsalobre, Juanjo Payá i José Ferrándiz, directora d’Art, subdirector d’Activitats i director cultural del IAC. En l’acte es repartirà a més un opuscle amb el text gilalbertiano i la reproducció del quadre en la portada, que posteriorment també s’entregarà a visitants del centre.
La temptació de Sant Tomás d’Aquino es va atribuir en principi a altres autors fins que, ja en el segle XX, es va confirmar l’autoria de Velázquez. Realitzada entre 1631 i 1633 després del seu retorn d’Itàlia, és una de les seues poques pintures religioses i representa el moment en el qual Tomás d’Aquino cau de genolls mentre un àngel li sosté i un altre li col·locarà el cíngulo blanc de la castedat després d’haver rebutjat amb un fumall encés a una temptadora, que apareix en la seua fugida
El quadre ha estat en les grans mostres de Velázquez del Museu del Prat en 1950 i 1990, i a més va viatjar a la National Gallery de Londres en 2008 i al Museu del Louvre de París en 2015.
Comentarios