La Casa Bardín acull hui divendres la presentació del volum Teatre selecte de D.J. Sutton, pseudònim amb el qual signava les seues creacions el dramaturg José Antonio Peral. L’acte tindrà lloc a partir de les 19.30 hores i comptarà amb la participació del diputat de Cultura, Cèsar August Asencio, del fill de l’escriptor, Toño Peral, de l’escriptor Francesc Sanguino i del director del IAC, José Ferrándiz.
Editada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, la publicació de 500 pàgines inclou set obres, així com un apèndix gràfic i documental, tot això supervisat per Sanguino, autor, a més, de la introducció.
J.Sr. Sutton va formar el seu pseudònim combinant el nom de la ciutat en la qual va nàixer en 1939 -Sutton-*Surrey, encara que a l’any següent la seua família es va traslladar a Alacant-, amb les inicials de l’escriptor nord-americà J.Sr. Salinger, a qui admirava. Abans de llicenciar-se en Dret per la Universitat Complutense de Madrid en 1962, ja havia escrit la seua primera obra teatral, Les xapes, que va ser estrenada en 1969 pel grup Teatre Universitari d’Alacant amb decorat dissenyat per Gastón Castelló.
Durant anys simultani la seua professió d’advocat amb la producció de noves obres dramàtiques com El Cercle de Pérez (1966), Estranys habitants al carrer (1968), Totes les veles no són moltes veles per a Máryorik (1970) -traduïda a l’italià i representada en el Teatre Centrale de Roma- i Matí (1972), amb la qual va obtindre el Premi Carlos Arniches. A partir de llavors va deixar la creació literària però no l’activitat teatral, ja que va ser un dels fundadors i primer president de l’Associació Independent de Teatre d’Alacant (AITA).
Peral no va reprendre l’escriptura fins a la seua jubilació, afegint llavors dues obres més a la seua bibliografia, Pròxima estació (2010) i La lletra xicoteta (2014). Les versions actualitzades d’aquestes peces, tal com les va deixar a la seua mort en 2015, són les que s’inclouen en Teatre selecte.
Comentarios