El 26 de març de 1244 es va signar el Tractat d’Almirra entre Jaume I el Conqueridor i l’Infant Alfons, que després regnaria com Alfons X el Savi. Demà, amb motiu del 775 aniversari d’aquest històric acord, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha organitzat la projecció del documental La frontera que uneix. Origen de les terres dels Manuel, produït per la Universitat de Múrcia.
La Casa Bardín acollirà a partir de les 19.00 hores aquesta proposta presentada pel vicerector de Qualitat, Cultura i Comunicació de la Universitat de Múrcia, Francisco J. Martínez, el director de la cinta, Alfonso Burgos, el director del Congrés ‘La frontera que uneix’, Aniceto López, i el director cultural del IAC, José Ferrándiz.
El documental, amb 42 minuts de durada, està realitzat amb imatges animades que recreen els esdeveniments històrics que van configurar la frontera en el segle XIII entre els Regnes de València i Múrcia pertanyents a la Corona d’Aragó i a la de Castella, respectivament. La frontera que uneix recrea l’origen del Tractat d’Almirra, actual el Camp de Mirra, i els efectes que va tindre aqueix pacte en el costat castellà, especialment amb la creació del Senyoriu de Villena, conegut també com les terres dels Manuel.
Així mateix, la cinta alterna entrevistes a sis especialistes: Pierre Guichard, professor d’Història Medieval en la Universitat Lumière-Lió II, Ángel Luis Molina, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Múrcia, José Vicente Cabezuelo, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat d’Alacant, Enric Guinot, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València, Aniceto López, doctor en Història, i Aurelio Pretil, exdirector de l’Institut d’Estudis Albacetenses.
Comentarios