Fundació Mediterráneo organitza la setena edició de Campanya de Teatre del Mediterrani. Aquest cicle dona principi el dimecres 8 de febrer les 20 h. amb la representació de “Les Troianes” a l’Auditori de la Fundació Mediterrani a Alacant. Dies després, el dissabte 11 de febrer es representarà també a l’Auditori de l’Escola de Música i Cultura de Los Montesinos en el marc de les XX Jornades de Teatre Universitari en el Baix Segura.
L’Aula de Teatre de la Universitat Permanent, dirigida per Begoña Tenés, presenta Les Troianes, del dramaturg Alberto Conejero, Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2019, obra representada en diferents llocs de la província com el Paranimf de la UA, Teatre Arniches, Jaciment Arqueològic de La Alcudia i Teatre Castelar d’Elda.
Conejero empra un llenguatge directe i actual, de tal manera que, inevitablement, ressonarà en el públic, que trobarà punts de connexió amb l’actualitat: refugiats de guerra, la dona com a objecte per a manifestar la victòria sobre els vençuts…
Estem davant una història atemporal de vencedors i vençuts on les supervivents de la batalla són solament dones que seran tractades com a part del botí de guerra.
Des que Eurípides escriguera Les Troianes l’any 415 a. C., moltes guerres i conflictes armats han assolat el nostre planeta, i en cadascuna d’elles, els éssers humans més vulnerables han sigut objecte de tota mena de barbàries, sent especialment significatiu l’horror exercit sobre menors i dones, amb xiquetes i xiquets usats com a soldats, explotades en el tràfic d’òrgans, obligades a servir com a esclaves físiques, domèstiques i sexuals, violades, venudes, maltractades, utilitzades com a escuts humans, etc. Però la barbàrie continua, en qualsevol país en qualsevol moment, qualsevol persona pot convertir-se en una víctima o en un torturador… o simplement en algú que mira cap a un altre costat…
Aquesta és la temàtica i la idea sobre la qual es mou aquesta proposta, en la capacitat d’obviar a la persona i els seus drets i convertir-la en un objecte que es pot comprar, vendre, trencar o matar sense escrúpols, però també ens parla sobre com la guerra és capaç de canviar a les persones, sobre la ceguesa voluntària de les persones i els governs, sobre l’immobilisme, però sobretot parla de dones, de mares, filles, esposes, etc. del seu dolor i de la seua lluita per mantindre la dignitat.
Sinopsi
Després del saqueig de Troia, les troianes estan sent sortejades pels grecs. Hècuba, mostrant la desesperació dels vençuts, pregunta pel destí de cada troiana, que no pot ser un altre que el de ser entregades a algun vencedor: Andrómaca ha sigut assignada a Neoptólemo, fill d’Aquil·les; Hècuba, a Odisseu; Casandra, filla de Hñecuba, al general Agamèmnon (que la va triar com a premi abans de realitzar el sorteig), Políxena també filla d’Hècuba, ha de ser sacrificada en la tomba d’Aquil·les qüestió que cobra més dramatisme encara amb el xicotet cos del xiquet, que és rebut per Hècuba perquè siga enterrat per desig de la seua mare, que ja ha partit.
Fitxa Artística
Hécuba
LUZ DÍEZ
Andrómaca
ROSA MARÍA RAMOS
Casandra
MAR ESPINAR
Helena
ANA HALIGUA
Políxena
ETY PASCUAL
Taltibio
FRANCISCO PALMA
Higinio
ARMANDO ORERA
Coro de mujeres troyanas
ASÚN GIMÉNEZ y PILAR YAGÜE
Fitxa tècnica
Direcció: Begoña Tenés
Ajudants d’adreça: Paco Palma
Il·luminació: Jordi Chicoy
Espai sonor: Mario Galán i Begoña Tenés
Vestuari: Suni Sánchez i José Luis Beltrán
Escenografía: José Antonio Fresco
Fotografia i disseny de cartell: Mario Galán
Entrades
Comentarios