Cultura de la Generalitat ofereix al Teatre Arniches l’estrena en valencià de la producció ‘La teua mà en la meua’, així com la segona cita de Sonora, circuit de la música valenciana, amb el doble directe de Marala i de Laura Esparza i Carlos Esteban.

La delegada territorial de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, ha assenyalat: “Serà un cap de setmana molt intens gràcies a la qualitat de les dues propostes que plantegem i una ocasió més per a sentir-nos orgullosos del talent valencià, ja que les dues cites compten amb artistes de la terra”.

L’Om Imprebís presenta ‘La teua mà en la meua

La companyia valenciana L’Om Imprebís presenta ‘La teua mà en la meua’ de Carol Rocamora, l’adaptació teatral de les més de 400 cartes que van intercanviar l’autor rus Anton Txékhov i l’actriu i fundadora del Teatre de l’Art de Moscou, Olga Knipper; està dirigida per Santiago Sánchez.

Rebeca Valls i José Manuel Casany representen per primera vegada en valencià aquest deliciós text, que està en gira des que es va estrenar a València el febrer de 2021. Valls i Casany són dues figures de l’escena valenciana amb una gran trajectòria, que els ha fet guanyar als dos el premi a la millor interpretació en l’última edició dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes.

L’Om Imprebís torna a un clàssic com Txékhov per a mostrar no només la intimitat dels que són considerats els precursors del teatre modern, sinó també per a abordar temes universals com l’amor, la passió, l’humor, l’absència, el conflicte o la pulsió creativa. “Mai m’he emocionat tant al teatre. He plorat. Aquestes cartes són reals. És veritat el que han sentit, el que han escrit. Fa molt de respecte”; ha compartit José Manuel Casany.

Per a Santiago Sánchez, director de ‘La teua mà en la meua’ i L’Om Imprebís, “cal apostar per un teatre de l’art. Aquest teatre t’ompli quelcom que no et pot donar una pastilla, ni tampoc Netflix. És el plaer que una persona represente emocions en viu. Això només ho ofereix el bon teatre, i és sanador”.

‘La teua mà en la meua’ recrea la història de dos éssers que se senten, s’anhelen i s’estranyen. El metge, autor i dramaturg rus Anton Txékhov va conéixer Olga Knipper en una lectura de ‘La gavina’ quan ja era un escriptor de contes reconegut. A partir d’aquell moment va començar una relació que va durar sis anys i va estar marcada per la distància. A recer d’aquest amor van nàixer algunes de les grans obres del dramaturg rus, com ‘Les tres germanes’ o ‘L’hort dels cirerers’, i Knipper era protagonista en els muntatges del Teatre de l’Art. El matrimoni va acabar quan va morir Txékhov en 1904, i Olga Knipper va esdevindre divulgadora del seu llegat.

Carol Rocamora —traductora, biògrafa i una de les millors expertes en Txékhov— transforma tot aquest material epistolar en una obra commovedora, tràgica i còmica, que, com va catalogar el director Peter Brook, bé podria ser l’argument d’un títol del mateix Txékhov.

Valls destaca, a més, que “és una oportunitat per a conéixer aquesta gran dona que va ser Olga Knipper. No només va ser una gran actriu, sinó també una de les 39 fundadores del Teatre de l’Art i qui s’hi va mantindre al capdavant fins a la fi dels seus dies. Va motivar Txékhov a escriure aquelles dues últimes obres de teatre sense les quals no seria l’autor que coneixem ara”.

L’Om Imprebís, una companyia valenciana amb quasi quatre dècades de trajectòria, està dirigida per Santiago Sánchez. Des de 1983 ha consolidat una marca de producció que inclou un repertori ampli i variat, que va des dels grans textos clàssics, com ara ‘Quijote’ o ‘Don Juan Tenorio’, fins a les obres de referència de la dramatúrgia universal, com ara ‘Galileo’, de Bertolt Brecht, o ‘Calígula’ d’Albert Camus, i autors contemporanis com Wajdi Mouawad.

Torna Sonora, circuit de la música valenciana a Alacant

Sonora, el circuit de la música valenciana, fa la segona parada al Teatre Arniches d’Alacant amb un concert doble, que posarà sobre l’escenari dues formacions musicals valencianes molt especials. Serà el dissabte 9 d’abril a les 19.30 hores.

Les cançons de Marala beuen del present i dels cants ancestrals dels seus orígens. Les canten a tres veus i amb una guitarra en les mans. ‘A trenc d’alba’ és el seu primer treball discogràfic, un grup de composicions originals que giren la mirada a les seues arrels. Una proposta lluminosa i transgressora que respira aires femenins i que ha sigut guardonada amb el premi al millor disc de música d’arrels tradicionals en els III Premis Carles Santos de la Música Valenciana.

Laura Esparza i Carlos Esteban tenen un estil íntim i personal que integra pinzellades electròniques amb harmonies i melodies més tradicionals. El seu disc ‘Mare natura’ ha sigut guardonat amb el premi al millor grup revelació en els III Premis Carles Santos de la Música Valenciana, un tall d’onze cançons que naveguen entre la música d’arrel valenciana, les reminiscències electròniques i unes melodies pop que ens submergeixen, sens dubte, en l’univers creat per aquest duo valencià que ofereix força i sensibilitat al mateix temps.

Entrades a la venda en els enllaços següents:

‘La teua mà en la meua’:

https://taquilla.ivc.gva.es/janto/main.php?Nivel=Evento&idEvento=TA080422

Concert Sonora:

https://ivc.gva.es/val/ivc-val/programacio-ivc/teatre-arniches-d-alacant/marala-laura-esparza-i-carlos-esteban-arn-v