La vicealcaldessa d’Alacant i regidora de Turisme, Mari Carmen Sánchez, i el director del Festival de Cinema d’Alacant, Vicente Seva, han presentat en roda de premsa una nova iniciativa amb l’objectiu de promocionar la ciutat com a lloc de rodatges cinematogràfics.

El cicle que han donat a conéixer és “Alacant plató de cinema”, un esdeveniment que comporta l’exhibició d’una sèrie de pel·lícules i una trobada de directors. Tot això ha sigut impulsat pel Festival de Cinema d’Alacant, l’àrea municipal de Turisme i Alacant Film Office.

El paquet de pel·lícules que es proposa consta de filmacions rodades en diversos enclavaments del municipi alacantí. Aquestes realitzacions seran projectades als cinemes Kinépolis, en el Centre Comercial Plaza Mar, els dies 29 i 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre. Les entrades seran a 4 euros, excepte l’accés a “Criando ratas”, que serà lliure.

El mateix divendres, dia 2, a les 10 hores, serà la trobada de directors, en la sala d’actes de l’edifici municipal del carrer Cervantes, 3, antiga seu de la Cambra – H. Pales.

En la compareixença de premsa, desenvolupada a l’Ajuntament, han intervingut també els directors Ángel Puado (“Mirant a la mar”), Carlos Salado (“Criant rates”), Adán Aliaga (“Fishbone”) i el productor Miguel Molina.

Prolegòmens del XVII Festival de Cinema

Mari Carmen Sánchez ha manifestat que “amb aquesta presentació, donem el tret d’eixida d’una sèrie d’actes que desembocaran en la XVII edició del Festival de Cinema d’Alacant”. La vicealcaldessa ha al·ludit també a la gestió d’Alacant Film Office, “una entitat que remena un gran ventall de localitzacions per a rodar en el municipi, activitats que produeixen ocupació i difonen les possibilitats de la ciutat com a aparador cinematogràfic, la qual cosa també genera cultura”. “Creiem en el potencial d’Alacant per al cinema, un emplaçament que gaudeix d’una important quantitat d’hores de llum”, ha indicat.

Mari Carmen Sánchez ha repassat el programa de “Alacant, Plató de cinema” i ha aprofundit en les característiques dels directors i les seues creacions.

Vicente Seva ha presentat als directors i al productor que els han acompanyat en l’acte i ha ressenyat que l’objectiu comú de tots ells és atraure rodatges al municipi. El director del Festival ha repassat, així mateix, les localitzacions de la ciutat utilitzades en alguns últims llargmetratges, com «Bollywood made in Spain», de Ramón Margareto, que va rodar a l’Esplanada, el Teatre Principal, carrer Castanys i en la zona portuària de Heliodoro Madrona.

• Dimarts, 29 de setembre. A les 20 hores.

«Mirando al mar», d’Ángel Puado.

La pel·lícula conta la vida d’Ángel, qui marxa de Madrid a Alacant, on coneix a Chelo. Entre els dos naixerà una història d’amor que els canviarà per sempre.

La realització està interpretada per: Chelo Oñate, Paco Escribano, Sofía Pena, Jaques Galipienso, Fele Pastor, María Díaz, Elena Candela, Tomas Mestre, Paco Revilla, Mª Angeles Ceballos, Ana Peiró, Amparo López, Teresa Soler, Inma Serrano i Cristina Álvaro.

El director Ángel Puado és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Ha realitzat diversos cursos formatius sobre guió cinematogràfic i curtmetratges, direcció i producció de curts de ficció, creació de sèries de televisió o realització de videoclips, entre altres. Ha participat més d’una vintena de curtmetratges, diversos videoclips i audiovisuals.

• Dimecres, 30 de setembre. A les 20 hores.

«Criando ratas», de Carlos Salado.

“Criant Rates” és un llargmetratge neoquinqui espanyol que narra les peripècies de delinqüents de barri baix a l’Espanya actual. La producció és considerada una reactivació de l’imaginari que durant els últims anys de la dècada dels setanta i part dels huitanta va elaborar el denominat cinema quinqui.

La història aquesta ambientada i rodada en barris deprimits d’Alacant i està protagonitzada pels mateixos veïns que han experimentat de primera mà la violència marginal, el narcotràfic i la presó. El film es deslliga dels mètodes ortodoxos d’enregistrament, s’allunya de les normes industrials i abandona la narració clàssica per a aconseguir una estètica cinematogràfic hiperrealista. “Criant Rates” intenta ser un document social i cultural que reflecteix una problemàtica i convida a la reflexió.

Després de la seua divulgació en YouTube, “Criant rates” va superar el milió de visualitzacions en huit setmanes, xifra que situa al film com la setena pel·lícula espanyola més vista de 2016.

Carlos Salado és cineasta, compositor musical i llicenciat en Comunicació, especialitzat en la composició per a orquestra simfònica.

Al novembre de 2018 va estrenar “Mala ruïna”, un spin off de “Criant rates”, protagonitzat per Yung Beef, icona referent de la música trap a Espanya.

• Dijous, 1 d’octubre. A les 20 hores.

«Fishbone», d’Adán Aliaga.

Jan (Saida Benzal) és una jove xef que treballa en un dels restaurants de moda de Manhattan. La seua vida gira entorn del seu treball, fins que la sobtada mort del seu pare l’obliga a abandonar Nova York i tornar al lloc en el qual va nàixer, Tabarca, xicoteta illa d’Alacant. En tornar als seus orígens, descobrirà que té un sentiment d’arrelament a la seua llar més forta del que ella pensava.

El llargmetratge es va rodar en 2017, durant 5 setmanes. L’illa va jugar un paper protagonista.

Adán Aliaga va realitzar estudis audiovisuals en el Taller d’imatge de la Universitat d’Alacant. Al començament dels anys noranta es va traslladar a Barcelona, on va estudiar direcció cinematogràfica. Al seu torn, es va llicenciar en Història i Estètica de la Cinematografia en la Universitat de Valladolid.

En 1995 va realitzar els seus primers curtmetratges en 35 mm. on destaquen dos títols: “No em fotes que tu no ho fas” i “Diana”. A la fi de la dècada dels 1990, torna a Alacant, on treballa com a realitzador de publicitat i documentals.

• Divendres 2 d’octubre. 20 hores.

«Bollywood made in Spain», de Ramon Margareto. Pel·lícula nominada a la millor cançó en els Premis Goya, en 2017, peça musical composta per l’alacantí Luis Ivars.

La ballarina espanyola Leyla Zurah emigra a l’Índia, es converteix a l’hinduisme i aprén les danses del país asiàtic, des de les més tradicionals de Rajastán, fins a les més contemporànies, com la Bollywood Danse. L’actor hindú Doriam Sojo, després d’intentar sense aconseguir-ho un treball estable en la indústria cinematogràfica de Bollywood, viatja a Espanya somiant trobar-ho a la Ciutat de la Llum, els majors estudis cinematogràfics d’Europa. El destí fa que els seus camins es creuen.

Margareto GUANYADOR PREMI GOYA MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL 2011. A Palència va pintar durant diversos anys els enormes cartells publicitaris de l’emblemàtic Cinema Ortega. Va començar els estudis de Dret en la Universitat de Valladolid per a traslardarse, als 20 anys, a Madríd, per a continuar els estudis en la Universitat Autònoma de Madrid. En aqueixa ciutat va completar la seua formació en arts Plàstiques (L’Atelier i El Taller de la Salamandra), Dansa (amb Carl Paris) i Cinematografia (TAI i CEV). És diplomat en Cinematografia per la Universitat de Valladolid.2

Ramón Margareto ha treballat com a cap de premsa de diverses distribuïdores cinematogràfiques. Ha dirigit la Mostra de Cinema Internacional de Palència, la Setmana de Cinema Espanyol en Carabanchel també el Festival de Cinema d’Aguilar de Campoo.

Trobada amb directors en sala d’actes de C/ Cervantes, 3

El programa general per a anar creant ambient de cara al Festival de Cinema 2020 inclou el divendres, 2 d’octubre, a les 10 hores, una trobada de directors. Serà en la Sala d’actes de l’edifici municipal del carrer Cervantes, 3, antiga Cambra – Pal·las, amb el següent horari:

10 h. Obertura de la Jornada per Alacant Film Office, per Mari Carmen Sánchez.

10.15 Luis Tormo, de l’Agència Valenciana de Turisme.

10.45 hs. Adán Aliaga i Miguel Molina «Rodant a Tabarca».

11.30 hs. Angel Puado i Carlos Salado, «Rodar a Alacant».

12.00 hs Ramón Margareto «Bollywood a Alacant».

12.30 hs. Tancament de la jornada per Alacant Film Office, a càrrec de la regidor de Turisme, Mari Carmen Sánchez.