L’escriptor i periodista Máximo Huerta va ser nomenat ambaixador honorífic del Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi durant el transcurs de la gala de clausura, celebrada aquest dissabte a la Casa de Cultura. Horta va arribar acompanyat de donya Clara, la seua mare, a qui va agrair per haver-li sabut inculcar el seu amor pel cinema.

“Només soc el fill de Clara, d’una xiqueta que eixia en les pel·lícules de Joselito. Supose que la meua passió pel cinema ve d’aquells moments en què la meua mare em comptava ‘M’han pagat 50 pessetes per eixir en les pel·lícules de Joselito’, eixe xicotet rossinyol. I jo volia que em tornara a parlar de Cesáreo González, que va vindre a Utiel buscant, i de la màgia del cinema i de l’apassionant que era, que el porte escoltant des que soc xicotet”, va confessar emocionat.

“Tota eixa màgia me la va contagiar la meua mare amb aquelles històries de Joselito, aquella estrela del cinema espanyol, i quan em cantava les seues cançons… Ella em cantava i jo vaig sentir que el cinema seria sempre una cosa meravellosa. Així ha sigut des de xiquet. Ha sigut entreteniment i ha sigut també ací a l’Alfàs del Pi, en un Festival en el qual he sigut espectador. He estat com a periodista i autor i que ara gaudisc com a veí”, va afegir.

Máximo Huerta, qui té un vincle molt fort amb l’Alfàs del Pi, va rebre el premi de mans de l’escriptora, directora i guionista de cinema, Ángeles González Sinde. En la seua intervenció, González Sinde va afirmar que Màxim Horta “és un gran ambaixador per a l’Alfàs i per a aquest Festival, perquè sap mirar d’enfront de la veritat encara que siga dura i sap transformar-la. Perquè sap transmetre alegria sense ser frívol. Perquè es sobreopone a la por i la consciència de la seua fragilitat i de la nostra fragilitat sense amagar-se després d’una cuirassa. I perquè sap trasnformar quant viu en bona literatura. Perquè sap que curen les coses que porten sal: la suor, les llàgrimes o la mar. O com ell mateix escriu… el sant poder de la vida”.

Máximo Huerta té un passat amb el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. Ha vingut moltes vegades com a convidat. Ho coneix bé i, en conseqüència, ho estima. Se sap de memòria el Passeig de les Estreles. Li ho ha recorregut infinites vegades mentre passejava a la seua gossa Donya Leo. I és que en el Albir té el seu refugi, eixe lloc al qual tornar a agafar forces i recarregar energia. Eixe lloc que comparteix amb la seua mare, Clara, a qui es dedica en cos i ànima.

“Li he sentit dir que ha aprés en els últims temps que hi ha dies, quan parla amb donya Clara, la seua mare, que la veritat no val, perquè la veritat no calma. Són moments en què el bo és la mentida. ‘M’he acostumat a mentir’. I ho diu una persona que és reflexiva, reposada, que parla sempre amb claredat i amb fermesa, però també amb dulcura, que practica una sinceritat sense adreços, que no persegueix ni ser el centre d’atenció ni persegueix conversa de cap mena. Ell cerca res més establir un contacte humà”, va destacar Ángeles González Sinde.

Aquest és el tercer any que el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi entrega el guardó de ‘Ambaixador honorífic’. El primer a rebre-ho va ser el presentador, locutor i periodista Quique Peinado. En la passada edició del Festival, l’actor Secun de la Rosa ho va rebre emocionat de mans de Carmen Machi i Javier Cámara.

Máximo Huerta

Després de començar la seua carrera periodística en ràdios locals i diaris com Las Provincias, Máximo Huerta va treballar en televisió en Canal 9 per a passar després a diferents mitjans de cobertura nacional. Després del seu pas pel periodisme d’investigació va acabar treballant en programes del cor i premsa rosa. En 2018 va ser ministre de Cultura.

Máximo Huerta ha escrit nou novel·les, moltes d’elles han sigut publicades en altres països i traduïdes a diversos idiomes. També ha publicat diversos llibres il·lustrats. En 2014 va resultar guanyador del prestigiós Premi Primavera de Novel·la gràcies a la seua obra ‘La noche soñada’. En 2022 es va alçar amb el Premi Fernando Lara amb la seua novel·la ‘Adiós, pequeño’.

En 2022 obri La llibreria de donya Leo a Bunyol. Un univers de llibres i personatges de ficció on les portes s’obrin per a donar refugi als quals somien amb paraules.