L’Ajuntament ha llançat un nou programa d’itineraris mediambientals que se centraran en recorreguts per les senderes litorals d’Alacant. La regidoria de Medi Ambient, que dirigeix Manuel Villar, ha programat per als dies 7 i 21 de novembre recorreguts pels dos enclavaments mediambientals litorals més emblemàtics de la ciutat: l’illa de Tabarca i el cap de l’Horta. Des d’aquest dilluns s’ha obert la inscripció.
Manuel Villar ha ressaltat que “en aquesta ocasió i per a finalitzar l’any hem programat dues senderes per a conéixer enclavaments emblemàtics de la nostra ciutat, molt vinculats a la història marinera alacantina, com són l’illa de Tabarca i el cap de l’Horta. Tots dos alberguen una gran riquesa mediambiental i uns paisatges únics”.
“Continuarem programant noves eixides organitzades per a promocional alguns dels enclavaments més singulars d’Alacant dins de la Xarxa de Senderes Urbanes, a vegades poc coneguts pels alacantins als quals convidem a participar perquè descobriran espais sorprenents” ha significat el regidor de Medi Ambient.
Visita a Tabarca
El diumenge 7 de novembre, el punt de trobada i inici de l’activitat de l’itinerari ambiental per l’illa de Tabarca, serà a les 12.00 hores a la sala d’audiovisual del Museu Nova Tabarca. Aquest espai compta amb documentació gràfica retroiluminada que mostra a través de fotografies antigues, a les gents, paisatges i costums de Tabarca, on s’emetrà un audiovisual amb temàtica basada en les relacions de l’ésser humà amb la mar al llarg de la història, usant com a paradigma de les mateixes a aquest xicotet espai insular.
Des d’ací partirà un itinerari ambiental amb un recorregut circular per la sendera natural que, entre altres referències d’interés, contempla la Torre de San José, la casa de cultiu, el Faro, el perfil nord de l’Illa i ‘la Mina’, una diminuta playita darrere del port esportiu. Segons la disponibilitat horària es continuarà amb el recorregut per la sendera monumental Nova Tabarca, pel nucli habitat de l’Illa, accedint per la Porta de Sant Rafael, també nomenada Porta de Llevant que en l’actualitat és l’entrada principal a la ciutadella emmurallada, concloent l’itinerari sobre les 14.30 hores.
Descobrir el Cap de l’Horta
L’itinerari ambiental pel Cap de l’Horta es realitzarà el diumenge 21 de novembre i partirà des de la platja de la Albufereta a les 10.00 hores. Les persones que s’inscriguen hauran de triar entre dos recorreguts o grups. El primer grup realitzarà un recorregut lineal complet de 4,5 km d’anada, al que s’haurà d’afegir altres 4,5 km per compte propi, sumant un total de 9 km aproximadament.
L’itinerari s’inicia a la platja de la Albufereta, transitant per la platja de l’Almadrava, Cala Jueus, Cala Cantalar, Cala Palmera, fins als voltants del Faro del Cap de l’Horta i retorn. Si no es vol tornar a peu, està l’alternativa de transport públic més pròxim a la zona del Faro.
El segon grup realitzarà un recorregut circular de 5,5 km aproximadament que és de 3 km fins a la zona superior de l’espai natural Cala Cantalar, al que s’ha d’afegir 2,5 km de tornada al punt d’inici. El Cap de l’Horta compta amb una micro reserva de flora en Cala Cantalar i forma part dels Llocs d’Importància Comunitària (LIC) de la Comunitat Valenciana, proposats en la Xarxa Natura 2000 (Unió Europea), protegint les prades de Posidònia oceànica i els fons rocosos de gran qualitat ambiental. El segon recorregut travessa aquest espai natural per a tornar per l’Avinguda Costa Blanca. També hi ha la possibilitat d’alternativa de transport si no es vol tornar al punt d’inici.
En el període en què es realitzen els itineraris, s’afig l’atractiu que es puga albirar ocells costaners o marines que ens deixen imatges com la del corb de mar gran assecant les seues ales després de capbussar-se a la recerca de preses, o la gavina corsa endèmica de la conca del Mediterrani, així com altres ocells lligats a l’aigua com la garceta comuna o el zarapito trinador amb el seu llarg pic corbat.
Els itineraris seran conduïts per dos guies-educadors ambientals, la qual cosa permetrà establir dos grups per itinerari. El límit de places per a cada itinerari és de 50 persones. En tot moment s’atendrà mesures preventives COVID-19, sent obligatori l’ús de màscara.
Inscripció
La inscripció és gratuïta. El transport, fins al punt de trobada o inici de cada itinerari, és alié a l’organització. El cost del viatge amb vaixell a l’Illa de Tabarca és a càrrec de cada persona inscrita.
És necessari sol·licitar preinscripció en els itineraris programats. Les sol·licituds admeses seran confirmades pel mateix mitjà en què es van realitzar, és a dir, per via telefònica en el número 965960034 (de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores) o en el següent correu electrònic: ceam.benacantil@alicante.es
Per a l’itinerari del 7 de novembre per l’Illa de Tabarca, el període d’inscripció finalitza a les 14.00 hores del 4 de novembre.
Per a l’itinerari del 21 de novembre per Cap de l’Horta, el període d’inscripció s’inicia a les 10.00 hores del 8 de novembre fins a les 14.00 hores del 18 de novembre.
Informació detallada de tota la programació en:
Comentarios