El Museu de la Biodiversitat, el Jardí Botànic de l’Estació Biològica Torretes i la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ibi llancen la programació de les activitats, tallers i exposicions que duran a terme durant aquest any 2020, organitzades en col·laboració amb l’Ajuntament d’Ibi i la Universitat d’Alacant, a través de l’Institut Iberoamericà CIBIO. A més, en diversos dels seus esdeveniments compten també amb la col·laboració del Centre Excursionista Amics dels Muntanyes, la Regidoria d’Esports, el Parc Natural de la Font Roja i l’Associació Micològica APUNTA.
Enguany, el Museu de la Biodiversitat comptarà amb quatre exposicions temporals. La primera d’elles, que estarà exposada fins a l’1 de març, és l’exposició fotogràfica “Naturalesa en B&N, de tornada als orígens” de Víctor Escuín Borràs, fotògraf apassionat de la naturalesa, que en múltiples ocasions ha col·laborat amb el museu cedint les seues cridaneres fotografies per a diversos projectes museístics del museu.
L’Exposició «Fibres vegetals, patrimoni natural i cultural. Espart i Palla», un clàssic ja del museu, estarà oberta al públic des del 13 de març fins al 16 de maig. I comptarà amb la celebració d’unes Jornades el 14 de març i la realització d’un Taller de Palla, el tema estrela d’enguany. Del 29 de maig al 5 de juliol, els visitants podran gaudir de l’exposició fotogràfica “La Gran Bellesa. Fauna Africana”, del Museu de Ciències Naturals El Carmen, amb imatges en les quals l’autor Alberto Navarro Cantavella pretén que l’espectador es consciencie sobre la importància de preservar la fauna i la sensibilitat instintiva que la fauna ofereix. Compta amb la col·laboració del Bioparc de València i la Diputació Provincial de Castelló. I, finalment, del 30 d’octubre al 29 de novembre s’obrirà al públic «Els fongs, aqueixa altra biodiversitat», inclosa dins de les XV Jornades Micològiques, amb una àmplia varietat d’activitats, com a jornades, tallers, conferències, concursos, taller gastronòmic, etc.
Els contacontes tornen a ser un imprescindible del Museu de la Biodiversitat, començant el 23 de febrer, a les 12.00 h, amb un nou de la mà del grup de teatre “Va de Contes- A l’altre costat de la Parcel·la”, “Contes de dos Cabezas” serà una experiència perquè tot tipus de públic puga gaudir del món dels contes i la narració oral escenificada, despertant i fomentant la creativitat, les emocions, la igualtat, el joc i l’autoestima. “Paraules del Món”, el dia 24 de maig, i «Ressons del Drac i altres contes d’Àsia”, el 20 de desembre, es realitzaran a càrrec d’Alberto Celdrán, un artista, director de teatre i contacontes professional, que aconsegueix amb les seues actuacions combinar l’humor amb la sensibilitat per a captivar tant a xiquets i xiquetes com a majors.
La Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Ibi se sumen un any més a la Nit Europea de la Investigació de la UA amb dues activitats lúdiques destinades a difondre el missatge de la importància de conservar la biodiversitat, així com donar a conéixer el paper que els investigadors duen a terme per a conéixer els éssers vius i contribuir a preservar la naturalesa: «Una nit en el Museu» i “la Nit Europea d’Investigació”.
Amb motiu del Dia de l’Arbre, la regidoria de Medi Ambient d’Ibi ha organitzat per al diumenge, 1 de març, la tradicional plantació d’arbres en el Paratge Natural Municipal de Sant Pasqual – Torretes. El Dia de l’Arbre és un dia reivindicatiu en el qual el municipi iberut se suma a una proposta mundial en la qual es realitzen actuacions en pro de la preservació de les riqueses naturals de les quals disposem.
Enguany, com a afegit a les activitats habituals de plantació d’arbres, es realitzarà a més una activitat de neteja de residus de la zona de Sant Pasqual, ja que desgraciadament és molta el fem que es troba en la naturalesa i de la qual som responsables les persones. La jornada està prevista que inicie a les 9.30 hores, des de l’Ajuntament, per a eixir caminant cap al paratge natural i, una vegada allí, procedir a la plantació d’arbres en una de les zones recreatives i naturals més especials de la localitat. Les espècies que es plantaran són carrasques, ginebres, arboços, aurons, romers, freixes, savines, llentiscles i pins.
Després del període estival, el 20 de setembre, es realitzarà l’activitat del «Dia sense cotxe», inclosa dins de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, on es comptarà amb la col·laboració del Club Ciclista Iberut.
Respecte al Jardí Botànic de l’Estació Biològica de Torretes, les seues activitats donaran principi el 29 de febrer, amb “Descobreix les col·leccions vives dels hivernacles”. El 26 d’abril es realitzarà l’activitat «Quines bestioles» i el 17 de maig, amb l’arribada del bon temps, tindrà lloc «La màgia dels Lliris en Torretes». Per al 7 de juny, com a novetat d’aquest 2020, s’ha organitzat el concert en plena naturalesa, “La música de la Naturalesa”, on podrem gaudir de música en directe en un marc incomparable. Per a finalitzar l’any, l’estació proposa el 18 d’octubre la temàtica infantil i familiar «Els secrets de les fulles de tardor» en la qual els participants realitzaran tallers i manualitats reutilitzant les fulles que en aqueixa època de l’any cobreix el nostre paratge.
Enguany el Museu de la Biodiversitat i la regidoria de Medi Ambient continuen amb la seua estreta col·laboració amb la regidoria d’Esports i després de l’èxit dels passats anys s’han organitzat les “Rutes Màgiques per Ibi i els seus voltants”, amb huit rutes senderistes per les muntanyes iberudes i els seus voltants, itineraris en els quals l’iberut Joan Josep Sarrió il·lustrarà als participants amb les històries o contes relacionats que emboliquen els paratges que es visitaran.
Comentarios