Centres educatius d’Alacant, Sant Vicent, Ibi i Onil participen en les 10 sessions preparades treballar a partir del curtmetratge nacional la temàtica de la IV edició de Proyecta la igualtat. Del 10 al 14 de febrer tindrà lloc les sessions en els centres de primària mentre que del 17 al 21 de febrer l’assistència serà a instituts de secundària.
Està és una de les iniciatives més importants del programa del certamen Projecta. Una acció que va començar en 2017 en centres culturals i que ha evolucionat amb la visita a centres educatius després de la bona resposta en 2019. Està activitat que té una duració de 100 minuts és completament gratuïta per als centres educatius ja que és un despeses que assumeix la direcció del certamen buscant un dels objectius del mateix potenciar el judici crític mitjançant l’anàlisi d’obres audiovisuals.
Els curts seleccionats són obres qualificades per l’ICAA, una premissa fonamental per part de l’organització del certamen on es busquen en tot moment protegir als menors dels continguts. En la selecció un any més es compten amb treballs valencians. En primària els menors podran veure el curtmetratge Li ho que vulgues dels directors Moises Romera i Marisa Crespo nominats als premis Goya amb el seu últim treball 9 Passos. Un treball que aborda la Igualtat d’oportunitats. En secundària es projectarà Marta de la il·licitana Lucia Forner Segarra que aborda a partir del canvi de rols un segrest. Al costat d’ells altres tres treballs de ficció i un d’animació.
En aquesta edició l’activitat didàctica és a càrrec dels docents de la Facultat d’Educació especialitzats en Igualtat de Gènere: Gladys Minvament Molina doctora per la Universitat d’Alacant, codirectora del Projecte Disseny i Atenció a les Oportunitats de Gènere en l’Educació Superior i de la Xarxa d’Investigació en diferencials de gènere, Les seues línies d’actuació se centren en gènere i/en l’educació, la convivència i el clima de l’aula. Diego Gavilán Martín, Professor Associat de l’Àrea de Teoria i Història de l’Educació (Facultat d’Educació – Universitat d’Alacant) i integrant del projecte d’Atenció a les Oportunitats de Gènere en l’Educació Superior i les Xarxes d’Investigació en Docència Universitària. I María Encarnación Urrea Solano Profesora associada del departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques que actualment es troba realitzant una tesi doctoral sobre lideratge, gènere i educació superior. Al costat d’ells els alumnes de primària duran a terme la creació d’un comic per a treballar la creativitat i la igualtat i amb secundària es durà a terme una dinàmica de rols a través del joc amb perruques i disfresses. Abans de la sessió els alumnes hauran de valorar el curt que més els ha agradat i que millor compleix els objectius de l’activitat perquè de la suma de tots ells eixirà el premi Projecta a curt en la categoria de primària i secundària. Un premi que busca reconéixer el treball dels cineastes nacionals i el seu compromís social com el tema d’aquesta edició de Proyecta.
Llistat d’obres:
PRIMÀRIA
- La invitació de Susana Casares. Apta per a tots els públics. Tema família i assetjament escolar
- La meua millor amiga de Myriam Ballesteros. Apta per a tots els Públics. Tema dona ciència i tecnologia
- Li ho que vulgues de Moisés Romera i Marisa Crespo. Apta per a tots els públics. Tema igualtat d’oportunitats.
SECUNDÀRIA
- Senyor o senyoret de Cristina Piernas i Victoria Ruiz. Apta per a tots els públics i especialment recomanada per a treballar la igualtat de gènere.
- Una Vegada de María Fe Guerra Villalobos i Sonia Madrid. Apta per a tots els públics i especialment recomanada per a treballar la igualtat de gènere. Amb l’alacantina Belén Rueda de protagonista.
- Marta de Lucía Forner Segarra. NRM 12 anys.
Projecta és un certamen que organitza l’associació cultural Mediterrània Audiovisual composta per professionals del sector establits a Alacant, empreses, afeccionats i estudiants que en un futur volen formar part d’aquesta indústria. Un esdeveniment de caràcter cultural i social que es troba buscant patrocinadors per a aconseguir tancar el finançament d’aquesta edició i aconseguir la seua viabilitat i sostenibilitat de cara a poder dur a terme una nova edició l’any vinent centrat en el medi ambient. La direcció i producció és a càrrec de Bea Martínez nominada a un goya en 2019 pel curtmetratge L’Oblit una producció conjunta amb l’Horitzó Sis Quinze sobre el bombardeig al Mercat Central durant la Guerra Civil. Un curt que van poder gaudir en la passada edició i que els alumnes de primària van votar com el curt que més i millor representava els valors del tema d’aqueixa edició posar en valor el territori.
Comentarios