El curs, amb una part teòrica i una altra de pràctica, posa al dia l’alumnat en la normativa de la RAE sobre l’ús de l’espanyol.
Amb una gran demanda, i després de dos anys en format virtual, torna a la modalitat presencial
«A grosso modo» no és correcte. Cal dir «grosso modo». Aquesta és una de les expressions d’ús habitual en la llengua espanyola que molts hispanoparlants diuen d’una manera incorrecta.
En l’actualitat és indubtable la importància de tenir uns coneixements sòlids d’espanyol, tant parlat com escrit per a una bona expressió. En diverses situacions de la vida quotidiana i professional, hem de expressar-nos públicament o entre companys, o hem de llegir o escriure qualsevol document, ja siga una memòria, un informe o una nota, per exemple. Aquesta freqüència d’ús de la llengua es dona d’igual manera a l’aula, ja que és fonamental saber expressar els coneixements amb claredat i correcció perquè els aprenentatges es puguen entendre i avaluar adequadament. A més, s’ha de tenir en compte que el fet d’ensenyar la llengua no se cenyeix únicament a dotar l’alumnat de continguts lingüístics, sinó que en el procés d’ensenyament/aprenentatge s’han de proporcionar unes eines que permeten a l’alumnat estructurar el seu pensament per a exposar-lo amb correcció. A tot això, cal sumar l’avanç social i laboral que tenen les dones al nostre país i que implica un reflex en la llengua i en la política lingüística.
Amb un enorme èxit d’assistència i participació, el curs d’estiu Nuevos Retos en el Uso del Español en el Aula: Corrección y Norma, es torna a celebrar al campus de Sant Vicent del Raspeig de la Universitat d’Alacant, aquesta vegada per tercer any consecutiu. Durant les dues primeres edicions (2020 i 2021) es va impartir en la manera de docència virtual, però aquest tercer any és novetat la modalitat presencial que començarà el dilluns 11 i finalitzarà el divendres 15 de juliol. El curs d’estiu està enfocat, sobretot, al professorat de secundària «perquè són els qui han de estar al dia de la norma i l’ús de l’espanyol i els que han de transmetre aquests coneixements al seu alumnat», assenyala la directora, la professora María Belén Alvarado Ortega, del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la UA. Ella és una de les expertes que impartirà el curs, juntament amb companys i companyes del Departament.
Amb una part teòrica i una altra de pràctica, el curs tractarà tots els temes que estan candents en la normativa espanyola de l’ús del llenguatge, com són qüestions de gènere, de normativa, de correcció d’ús, ortogràfiques.
En la part teòrica els docents tractaran des d’expressions juvenils, com «en plan», per a determinar què és correcte i què és incorrecte; l’ús de neologismes; o sobre llenguatge inclusiu, com es reflecteix en la llengua i com és una qüestió de política lingüística.
La part pràctica comptarà amb la participació del professor José Joaquín Martínez Egido, qui analitzarà, en el seu taller pràctic, columnes d’opinió en espanyol publicades en la premsa, un espai on es detecten molts errors en l’ús de la llengua espanyola, «com iniciar oracions en gerundi o participi, que està malament; o veure que s’està usant una paraula per a fer propaganda ideològica».
També dins de la part pràctica, Elisa Barrajón López en la conferència «Expresarse con corrección. Todo un reto: normativa y corrección», tractarà l’ús d’expressions, què és correcte i què no ho és, «com és el cas de la expressió grosso modo que, de manera incorrecta, molts diuen “a grosso modo”; o qüestions ortogràfiques com és el cas de la paraula “solo”, que encara hi ha qui l’accentua, encara que la RAE ja no ho accepta així, detalla la directora del curs. Exemples de mal ús de l’espanyol, n’hi ha molts, massa si es pretén parlar i escriure amb correcció. Alvarado posa més exemples: “miembra” no és correcte, però s’utilitza molt com a part de la política lingüística; o l’expressió “buenas tardes a todas y a todos”.
El curs està orientat especialment a personal docent, alumnat universitari i públic en general, que consideren important conèixer eines per a un ús de la llengua millor. En el curs patrocina el CEFIRE.
Cursos d’Estiu que s’imparteixen la pròxima setmana:
Curs internacional de música moderna (Pop, Rock, Blues, Jazz) guitarra elèctrica, baix, cant modern, informàtica musical, bateria, percussió, piano modern i instruments de vent) XVI – de l’11 al 14 de juliol. Seu Universitària de la Nucia
Escriptura creativa: recursos per a l’ensenyament – de l’11 al 13 de juliol. Seu Universitària de la Marina-Benissa
Introducció al Deep Learning – de l’11 al 15 de juliol. Campus Sant Vicent del Raspeig. Aula OP/INF1, Escola d’Òptica i Optometria.
La Unió Europea davant de les grans crisis: la crisi migratòria, el canvi climàtic, el Brexit i la crisi econòmica i sanitària – de l’11 al 14 de juliol. Campus Sant Vicent del Raspeig – 11,12 i 13 de juliol, sala de judicis i 14 de juliol, sala de graus de la Facultat Dret.
Nota de premsa : El futur en les grans crisis de la Unió Europea, a debat en un curs d’estiu de la Universitat d’Alacant.
Investigació de mercats com a eina de suport per a STARTUPS, EBTS i emprenedors – del 12 al 20 de juliol. Campus Sant Vicent del Raspeig. Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. 1a planta, seminari 0031P1049
Internacionalització, créixer més enllà del teu mercat – del 12 al 14 de juliol. Seu Universitària de Xixona.
Un enfocament holístic de l’oncologia i el malalt oncològic – del 14 i 15 de juliol. Seu Universitària de Cocentaina.
Comentarios