Setembre en moda significa començament. Mentre a les botigues es produeix el canvi de temporada tardorenca en les passarel·les es mostra el que es portarà la pròxima primavera. La setmana de la moda de Nova York és la modernitat d’uns dissenyadors que incorporen a la seua visió creativa un discurs de compromís i valors de perseverança i diversitat. Prabal Gurung amb motiu del seu desé aniversari ha presentat una col·lecció inspirada en el procés de ser un jove que ha aconseguit el somni americà. La seua proposta de bellesa diversa, incloent a més una breu línia masculina, representa vitalitat i optimisme entusiasta. El colorit, els estampats de flors que a més adornaven pentinats i bosses, els conjunts d’aires esportius, els vestits drapeados o amb lluentons confirmen l’elegància de la dona actual. Aquest mateix enfocament de diversitat i pluralitat ha sigut l’aposta de Tommy Hilfiger i Siriano ja conegut per ser pioner a vestir a dones més enllà de la talla 38.

La moda novaiorquesa fa una revisió del minimalisme dels noranta i introdueix tocs futuristes amb textures brillants, com el neó de Carlos Campos en la seua línia masculina o les formes capritxoses que s’adapten al cos de Helmut Lang amb la superposició de transparències, abrics i vestits de gènere neutre i siluetes depurades rematades amb moviment de faldes. Phillip Lim treballa creant noves siluetes i proporcions exagerades mentre que Damo Wang empra una composició senzilla amb superposicions i muscles que sobreïxen en pic.

Tom Ford ha triat una estació de metro abandonada per a redefinir l’estil esportiu amb pantalons i micos molt fluids acompanyats de gorres de beisbol. La màxima del glamur i la sofisticació amb peces de seda en estilismes monocromàtics i l’ús de tons maquillatge que són el seu segell d’identitat. Per a l’home proposa una senzilla sastrería diürna i per a la nit vestits llisos en blanc i rosa o amb estampats animal. I per a elles crea una sèrie de tops armadura en verd i blau que suposen un eviente homenatge a YSL. Vera Wang compleix trenta anys amb una col·lecció freda i fosca d’inspiració grunge reinterpretant el vestit curt amb tocs urbans i lenceros per a una primavera negra on hi ha mínims contrastos de color, encaix i transparències creant escotes il·lusió i una simplicitat que aconsegueix l’atemporalitat.

L’extravagància i l’atreviment transgressor han sigut el punt de partida de Jeremy Scott, Luar, I Love Pretty o Christopher John Rogers. Tom Koizumi ha creat una col·lecció avantguardista amb pèl unicorn i acolorisques arc de Sant Martí on les mesures desproporcionades i l’excés en les poses a l’estil Norma Desmond han sigut una fantasia feta realitat. Marc Jacobs torna al revival dels setanta amb estampats de flors, colorit divers i textures brillants. La androginia i els tocs bohemis en vestits, abrics i barrets amplis, els vestits amb volants i lluentons al·ludeixen a una primavera que és una festa digna de ser viscuda.

La mítica camisa blanca de Carolina Herrera es combina amb faldes llargues i estampats aquarel·la en verds i blaus de manera sofisticada, i el tractament de les mànegues de campana, japonesa i pota de pernil adornen de delicadesa vestits entallats amb quadres i pigues. L’elegància novaiorquesa d’Óscar de la Renda torna a les arrels llatines del fundador en una sèrie de vestits vaporosos de colors harmoniosos creant suaus contrastos tant en ratlles com en combinats de beix i negre. Les faldes amb volum i l’ús dels volants de seda rosa i blanc són un idil·li per a la nit i la catifa roja, on a més els vestits llargs amb escot paraula d’honor en or vell posen de manifest que el refinament i la feminitat continuen inspirant. Totes dues signatures continuen influint considerablement no solament en el concepte d’elegància americana sinó a nivell internacional marcant un estil se senzillesa inconfusible. La col·lecció de vestits de seda blava de Sies Marjan plens de moviment i elegància desafiadora, mentre que els conjunts de dues peces, vestits i abrics són d’una elegància moderada que resolen amb suficiència l’equació d’anar adequadament vestida al treball i a un esdeveniment nocturn.

Mentre que París és i serà per sempre el cor i l’encant clàssic de fer moda, és Nova York qui d’una manera o un altre fa el primer pas a introduir canvis, a portar-nos cap a la modernitat d’un món que sembla que canvia cada dia. I com no volem quedar-nos arrere sempre mirarem des de la vella Europa a aqueixa xica espontània i novaiorquesa que s’atreveix amb tot i que aconsegueix acaparar mirades allà per on passa.