La companyia La Infanticida actuarà demà dimecres, 12 de maig, a les 19 hores, en el Paranimf de la Universitat d’Alacant, on portarà a escena l’espectacle amb del mateix nom, Infanticida. Es tracta d’una original òpera electrònica creada pel dramaturg i director d’escena Marc Rosich i per la pianista i compositora Clara Peya. Tots dos han creat aquesta proposta inspirats en l’obra de Víctor Català (pseudònim que utilitzava Caterina Albert), La Infanticida, amb direcció de Marc Angelet i interpretada per l’actriu Neus Pàmies i el músic Gerard Marsal.
Entrades per invitació en Instanticket (veu.ua.es/entrades).
Sinopsi
Nela acaba de cometre un crim. Està sola en una comissaria freda on ha d’explicar què ha passat i per què ha passat. La reconstrucció dels fets s’entremescla amb el seu món interior i ella mateixa repassa els detalls de la seua història en un intent de reviure-la, d’agafar-la perquè no s’escape, d’entendre què ha passat. La Infanticida parla d’una dona que intenta trobar una escletxa de llum en un món fosc i desolador. Un personatge que ha viscut una situació límit i que comparteix la seua experiència amb un públic que descobrirà la vida i les circumstàncies que han portat el personatge a assassinar el seu propi fill, per anhel de llibertat, per desig de trobar una manera de fer i viure pròpia. En paraules dels seus responsables, «Infanticida és un muntatge necessari… avui ens adonem que els clixés femenins i de feminitat continuen estant vigents i que la condició femenina comporta encara moltes limitacions».
Infanticida va rebre sis nominacions als Premis Butaca 2020.
Caterina Albert, l’autora catalana nascuda en el segle XIX que signava com a Víctor Català
Infanticida és una adaptació contemporània del monòleg teatral femení La Infanticida, escrit el 1898 per la catalana Caterina Albert, una autora que en la seua època es va veure obligada a firmar les obres amb el nom masculí de Víctor Català, arran, precisament, d’aquest text. Caterina Albert va ser nomenada guanyadora dels Jocs Florals d’Olot el 1898 per aquesta obra. L’escàndol va arribar quan el jurat va descobrir que l’autora era una dona. Llavors, i per qüestions socials de l’època, finalment es va decidir no concedir-li el premi. Com a resultat, l’autora va decidir no donar, emparada pel mateix nom, mai res més al públic. I així ho va fer: les obres posteriors ja les va firmar amb el pseudònim Víctor Català.
Comentarios