Aquesta iniciativa, que naix amb caràcter anual, donarà a conéixer els valors culturals tangibles i intangibles de la Setmana Santa, fora de la seua època de celebració.
Pepe Sáez, president de la Junta Major de Confraries, Germanors i Majordomies de la Setmana Santa d’Oriola, ha explicat que “l’I Dia de la Xarxa Europea de Celebracions de Setmana Santa i Pasqua se celebrarà els pròxims 1 i 2 d’octubre. Es tracta d’una iniciativa, organitzada per la pròpia Xarxa Europea, que naix amb caràcter anual i que permetrà donar a conéixer els valors culturals tangibles i intangibles de la Setmana Santa, fora de la seua època de celebració, a més d’oferir una oferta turística i cultural per a la població local i visitant”
Entre la programació, s’inclouen portes obertes al museu de Setmana Santa d’Oriola, visites guiades temàtiques sobre la Setmana Santa. Amb motiu del Dia de la Xarxa, també es durà a terme un Concurs Infantil de Dibuix a fi de donar a conéixer la manera en què els xiquets i xiquetes de diferents punts d’Europa viuen aquesta festa, així com les similituds i particularitats d’aquestes tradicions en cadascun dels seus llocs. Poden participar xiquets d’entre 7 i 12 anys, tant individualment com de manera col·lectiva, i el termini per a la presentació de treballs romandrà obert fins al pròxim 30 de setembre. La decisió del jurat es coneixerà entre els dies 10 i 14 d’octubre, amb premis de material escolar per als guanyadors. A més, es crearà una galeria virtual, en la pàgina web de la Xarxa Europea, on es podran contemplar totes les obres participants. Les bases es poden consultar en: https://www.holyweekeurope.com/wp-content/uploads/2022/09/bases.pdf
La Xarxa Europea de celebracions de Setmana Santa i Pasqua es va crear en 2019 i d’ella formen part entre elles la Fundació Italiana Federico II, en representació dels municipis de Palerm i Caltanissetta, de Sicília (Itàlia); el municipi de Birgu a Malta; la Comissió de Quaresma i Celebracions de la Setmana Santa de Braga, a Portugal; les Representacions de la Passió de Crist en Skofja Loka, Eslovènia; els municipis que formen part de la ruta Camins de Passió: Alcalá la Real a Jaén, Baena, Cabra, Lucena, Priego de Còrdova i Puente Genil a Còrdova i Carmona, Écija Osuna i Utrera a Sevilla. També dins de la geografia espanyola trobem a Oriola a Alacant; Lorca a Múrcia i Viveiro a Lugo.
L’objectiu de la mateixa és promocionar i difondre el patrimoni cultural, tant material com immaterial, relacionat amb les celebracions de la Setmana Santa i Pasqua a través d’accions que posen en valor aquest patrimoni, impulse entorn al mateix un desenvolupament turístic sostenible i contribuïsquen a la salvaguarden el patrimoni immaterial a través del treball científic i d’investigació. De la mateixa manera, la seua principal fi és conjuminar esforços i sinergies per a consolidar un model d’estudi, salvaguarda i difusió del patrimoni de les tradicions de la Setmana Santa i Pasqua a Europa.
Per part seua, Mar Ezcurra, regidora de Cultura, ha agraït “la labor que fa la Junta Major de Germanors, Confraries i Majordomia de la nostra Setmana Santa amb Pepe Sáez al capdavant com a president. I prova d’això són aquests actes i aquestes activitats com les que la que hui presentem, que no fan més que posar en valor el nostre ric patrimoni i donar, donar molta més visibilitat i fomentar les visites a aquest gran museu que tenim la sort de tindre a Oriola”.
A més, Mar Ezcurra, ha indicat que “és una gran excusa per a passar un cap de setmana envoltats del nostre ric patrimoni cultural i crec que no hem de perdre ni deixar passar aquesta oportunitat de passar aquest cap de setmana pel Museu de Setmana Santa i participar en aquestes activitats”
Comentarios