El regidor de Patrimoni Històric, Rafael Almagro, s’ha desplaçat aquest dijous fins al Jaciment dels Saladars, on s’ha començat amb els treballs previs a l’excavació i posada en valor d’aquest Bé d’Interés Cultural, que té previst dur a terme la regidoria. Aquests terrenys van ser adquirits per l’Ajuntament d’Oriola recentment.
Almagro ha estat acompanyat durant la visita per l’arqueòleg municipal, Emilio Diz, així com pel catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid i Acadèmic d’Història, el doctor Martín Almagro, que al costat de l’equip d’arqueòlegs, col·laborarà en la investigació i excavacions. També ha sigut presents Mariano Torres, professor titular de Prehistòria de la Universitat Complutense, els investigadors i arqueòlegs de la Universitat d’Alacant, Raimon Graels i Esther López, encapçalats per Alberto Lorrio, catedràtic de Prehistòria de la Universitat d’Alacant. Tots ells han estat aquest matí sobre el terreny amb la finalitat de dissenyar i planificar els treballs, que començaren al setembre.
“Els experts que ens acompanyen ens destaquen la importància d’aquest jaciment, les possibilitats i la seua peculiar ubicació”, ha indicat l’edil de Patrimoni Històric. I és que l’Ajuntament d’Oriola procedirà prèviament als treballs propis d’arqueologia i investigació, “a condicionar la parcel·la, el clos d’aquesta, la implantació d’una caseta-magatzem i la senyalització de l’entorn”, tal com ha explicat Almagro.
D’aquesta manera, els treballs de recerca i excavacions arqueològiques seran dirigits per Alberto Lorrio, catedràtic de prehistòria de la Universitat d’Alacant, una vegada que s’autoritzen per part de la Conselleria de Cultura (Servei Territorial de Cultura a Alacant), que ha mostrat un gran interés en el desenvolupament de les excavacions i posada en valor del jaciment.
Jaciment històric
El Jaciment arqueològic de “Els Saladars” abasta una àmplia cronologia que va des del S. IX a l’IV a.c. principalment de cultures argàrica i ibèrica. Es va excavar en els anys 70 pel professor Arteaga, es va documentar i va investigar però va quedar abandonat i oblidat.
L’Ajuntament d’Oriola, a través de la Regidoria de Patrimoni Històric, té l’objectiu de “finalitzar i completar aquestes excavacions i investigació, així com musealizarlo, recrear-lo, fer-ho visitable, en definitiva posar-lo en valor, complementant l’interés històric i arqueològic amb l’enclavament, de gran valor mediambiental, fent del lloc un atractiu punt de visita turístic cultural-ambiental”, ha conclòs Almagro.
Comentarios