L’autora alacantina Paz Castelló acaba de presentar en línia, segons el costum instaurat en aquests temps pandèmics, la seua cinquena novel·la “Ninguna de nosotras tendrá compasión”.

Paz Castelló que va nàixer a Novelda i viu a Alacant és escriptora, periodista i llicenciada en Dret per la Universitat d’Alacant i ha dedicat tota la seua vida professional a la comunicació en diversos àmbits. Sent molt jove, va començar la seua carrera com a periodista en la Cadena SER Radi Alacant i davant els micròfons dels 40 Principals. Va ser la veu dels matins en Onda Cero Alacant i en Ràdio 9 de la mateixa ciutat. Des de l’any 2009 compagina la seua labor periodística amb la seua faceta d’escriptora. Ha publicat les novel·les “La mort del 9”, “El meu nom escrit a la porta d’un vàter”, “La clau 104” i “Díhuit mesos i un dia”, que va ser premiada en 2018 per la Diputació de Castelló amb el guardó Lletres del Mediterrani i amb el Premi dels Lectors.

Tal com ens té acostumats als seus lectors aquesta escriptora es tracta d’una novel·la negra, un thriller amb perspectiva de gènere, i per primera vegada ambientada en part en aquesta ciutat. Possiblement és la seua millor novel·la fins hui; redona, perquè tanca totes les trames, i addictiva.

L’argument de la novel·la és el següent:

Camila i Nora són dues dones molt diferents, però tenen alguna cosa en comú: a les dues les van utilitzar els homes del seu passat i ja no tenen por d’enfrontar-se a ells.

Camila era aqueix tipus de dona que no sap el forta que és fins que ha de posar-se a prova a si mateixa. No obstant això, tot canvia el dia que decideix separar-se del seu marit i arriba a les seues mans l’acord de divorci, sospitosament avantatjós per a ella. Mentre investiga sobre les intencions ocultes de la seua exparella, coneix a Nora, una jove estudiant que porta anys guardant un terrible secret i que ha vingut a Alacant a la recerca de venjança. L’especial relació que sorgeix entre elles revolucionarà les seues vides.

La premissa és interessant i t’atrau res més veure la sinopsi, però és molt més que això el que es comprova en llegir la novel·la. És una novel·la enquadrada dins del subgènere “domestic noir”, perquè no es tracta que la protagonitze un detectiu o un policia. Un exemple d’aquest subgènere i que reconeixeran els lectors és “la xica del tren”.

Els personatges ben construïts, sobretot els de les dues protagonistes, Camila i Nora, dues dones que han patit i han callat i que demostraran que, malgrat ignorar-los, són fortes.

A més, és una novel·la en què apareix de manera contínua la literatura tant a través de la relació dels personatges amb ella com en les diferents cites que adornen el text. Camila és una bibliotecària, Nora li envia missatges xifrats utilitzant la novel·la de “Extramurs” de Jesús Fernández Santos, Virgili és un indigent alienat que va ser catedràtic de Literatura que recita per a comunicar-se passatges de “El Quixot” i poemes de Jaime Sabines, i tot això sense oblidar els noms de la resta dels personatges: Virgili, Fausto, Nora (protagonista de Casa de Nines), Camila (personatge creat per Virgili, autor de la Eneida). En fi, una novel·la amb dosi de metaliteratura la qual cosa sempre s’agraeix per part dels lectors.

Un altre dels punts d’aquesta novel·la és la forta càrrega sensual amén dels temes que subjauen com són la infidelitat, l’abús de menors, la corrupció, la venjança i les aparences, així com l’estat d’indefensió en què es troben els indigents i les persones amb malalties mentals.

Una novel·la molt recomanable, que estarà signant l’autora el pròxim 23 d’abril, Dia del Llibre, a la Casa del Libro d’Alacant.