Per segon any consecutiu, Petrer celebra el Dia Internacional dels Museus en la data específica fixada en el calendari -el 18 de maig- ja que, en anys anteriors, en coincidir amb la celebració de les festes de Moros i Cristians, des de la regidoria de Cultura i Patrimoni es traslladava a juny el programa d’activitats.

“Normalment posposàvem la celebració al mes de juny, però en aquesta ocasió, com ja va ocórrer l’any passat, en estar en la no festes, sí que centrarem les activitats programades en els dies corresponents”, ha indicat el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo.

Enguany, en el seu propòsit per mostrar com recuperen el passat de Petrer i com el transmeten a la societat, el Museu Dámaso Navarro ha proposat, com a fil conductor de tot el programa d’activitats, el projecte d’investigació històrica que estan desenvolupant actualment “Territori de Bitrir/Petrer (segles X-XV)”.

Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha desgranat el complet programa d’activitats que s’han organitzat des d’aquest, 13 de maig, fins al diumenge 23. Les activitats centrals tindran lloc el dia 18 i el cap de setmana del 21, 22 i 23 de maig i, en tots els casos, es faran amb les màximes mesures de seguretat.

El dimarts 18, en les instal·lacions del Museu, s’han previst diverses activitats. En concret, la presentació de la vitrina de donacions del museu amb la incorporació del xiulet d’argila amb forma animal d’època andalusina recuperat per Lidia Bravo i Rodrigo Miralles en la rambla de Puça. També la col·locació de codis QR en diferents vitrines del museu on estan situades peces singulars de la col·lecció amb les quals es podrà obtindre una recreació en 3D de les mateixes emprant les noves tecnologies. I, finalment, un taller de paleopatología “Cuidar, curar, morir. La malaltia llegida en els ossos”, taller pensat per a un públic familiar aprofitant que el dimarts 18 els escolars de Petrer no tenen classe. En aquest taller, coneixeran com els professionals de l’arqueologia i la paleopatología investiguen en les restes òssies de les persones del passat per a conéixer com vivien i podran participar en una excavació arqueològica. El taller, d’11 a 14 hores, requereix inscripció prèvia.

El divendres 21 de maig, a les 20.00 hores, en el Espai Blanc, tindrà lloc una conferència de l’equip director del Pla General d’Investigació “Territori de Bitrir/ Petrer (segles X-VV)” explicant els resultats obtinguts en la Fase I del projecte corresponent a la prospecció arqueològica de l’entorn de l’alqueria de Puça. Aquesta activitat també requereix inscripció prèvia a l’ésser l’aforament limitat.

Ja el dissabte 22 de maig, tindrà lloc una de les activitats centrals, les visites guiades a la partida de Puça, on l’equip d’investigació acompanyarà en grups reduïts als interessats a conéixer com era la important alqueria de Puça i el seu paisatge a través de les restes arqueològiques recuperades. Es realitzaran diversos torns i els grups seran limitats, per la qual cosa serà necessària la reserva prèvia per a organitzar la visita.

Finalment, el diumenge 23 de maig, en el propi museu, es durà a terme un taller de manualitats familiar per a realitzar yeserías islàmiques. Tenint com a model les importants yeserías decoratives aparegudes en l’alqueria de Puça, els participants, amb una edat compresa entre els 5 i els 11 anys, acompanyats dels seus familiars, podran realitzar les seues pròpies yeserías per a decorar les seues habitacions. Es podrà realitzar el taller al llarg del matí, amb reserva prèvia a causa de la limitació de l’aforament.

La inscripció per a les diferents activitats presencials es pot fer directament en el Museu, en horari d’11 a 14; per correu electrònic: museo@petrer.es i museodamasonavarro@gmail.com; a través de la pàgina web del museu, www.museodamasonavarro.es; per la pàgina de Facebook Museu de Petrer; o per telèfon 664 41 35 14.

A més de les activitats presencials, del dijous 13 al dilluns 17 de maig, a través de la pàgina de Facebook del Museu de Petrer, es podran visualitzar les ponències, comunicacions i taula redona de les V Jornades de museus i col·leccions museogràfiques permanents de la Comunitat Valenciana que es van celebrar a Petrer el mes de setembre passat, sent una excel·lent plataforma en la qual mostrar la realitat actual dels museus valencians.

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

El dia 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, commemoració promoguda pel ICOM (Comité Internacional dels Museus) des de 1977 amb l’objectiu de visibilitzar les accions que realitzen les institucions museístiques per a afavorir el desenvolupament de la societat.

Enguany el lema triat a nivell mundial és “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”, revaloritzant la importància de les nostres institucions com a vehicle amb el qual recuperar i conservar el nostre llegat patrimonial i mostrar-lo d’una manera diferent i imaginativa emprant totes les eines que tenim al nostre abast.