És la primera vegada que aquest país aconsegueix el guardó de la iniciativa artística de la Fundació Jorge Alió des de la seua primera edició en 2004

Polònia ha sigut el país guanyador del X Certamen Internacional de Pintura ‘Mirades 2023’ amb l’obra ‘Photo sense’ de l’artista Ewa Koziór. És la primera vegada, des que va tindre lloc la primera edició de ‘Mirades’ Internacional en 2004, que el país polonés aconsegueix el guardó d’aquesta iniciativa cultural de la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa. Enguany s’ha aconseguit la participació de 114 peces artístiques, que s’han presentat al concurs representant a països de tot el món. “Des de la Fundació estem molt orgullosos de les magnífiques puntuacions dels tres representants espanyols que s’han classificat en les posicions 15, 16 i 17”, indica María López Iglesias, presidenta executiva de la Fundació Jorge Alió.

En aquesta ocasió, ha sigut la creadora polonesa la guanyadora amb un quadre de 55 x 46 cm de grandària, per ser la proposta que millor evocava la importància de la visió, objectiu principal del certamen artístic de caràcter biennal organitzat per la Fundació Jorge Alió. La tècnica utilitzada per Ewa Koziór ha sigut pintura acrílica sobre llenç i en ella l’artista ha volgut expressar la frase Sławomir Mrożek, que significa que “tu no pots percebre sense veure, però tu pots percebre veient. Aquesta és l’experiència diària de la nostra vista i percepció”. El premi comporta un import econòmic de 4.000 dòlars patrocinat per l’empresa oftalmològica Biotech Healthcare Ibèria, així com un diploma i un trofeu escultura de la Fundació com a reconeixement.

Per part seua, el país de Kuwait ha sigut finalista amb dues obres que han sigut premiades amb Esments d’Honor (Honorary Mention). D’una banda es troba la pintura a l’oli ‘Hope’ de l’artista Laila Abbas Nazad, en la qual es descriu la condició de glaucoma que afecta els ulls i danya els nervis òptics en les persones majors. I per un altre, la pintura surrealista ‘Epidemic Blindness’ de la creadora Malak Alajmi. En la seua obra ha volgut plasmar que la ceguesa no està en l’ull, sinó que la vertadera ceguesa està en la percepció, pensaments i sentiments de l’observador cap a les coses que li envolten. Per a això, l’artista reflexiona sobre què passaria si aquest tipus de ceguesa fora una epidèmia i s’estenguera entre tots els éssers humans. “La ignorància s’estendrà entre les societats, el racisme, l’odi i els conflictes, els estàndards de bellesa canviaran als ulls de les persones, la humanitat es tornarà cega, es veurà només a si mateixa, aconseguirà només els seus desitjos i interessos, i eventualment la destrucció prevaldrà en el món”, explica Malak Alajmi.

La cerimònia de lliurament del guardó i les mencions honorífiques tindrà lloc aquesta tardor durant la celebració del Congrés ISRS (International Society of Refractive Surgery) en l’Acadèmia Americana d’Oftalmologia (AAO) a San Francisco.

SOBRE L’ARTISTA GUANYADORA
L’artista Ewa Koziór va nàixer en 1985 en Radom, Polònia. Des de molt primerenca edat li encantava dibuixar i pintar. Després de graduar-se a l’Escola Secundària d’Art, va triar una trajectòria totalment diferent del graduar-se en la Facultat de Medicina, en l’especialitat de Tècnic Dental, de la qual va treballar set anys. Encara que gaudia creant nous somriures, en el seu interior anhelava expressar-se de manera diferent. Així, va obrir un estudi de tatuatges i, fins al dia de hui, intenta crear tatuatges que facen més feliços als seus clients. Després de 15 anys va tornar a la pintura, sent tot un desafiament, però aportant-li moltes satisfaccions. Ella es troba molt contenta de poder compartir, almenys, una mica de la seua sensibilitat amb altres persones, seguint la seua particular filosofia: el que tingues en la teua ànima i en el teu cor, deixa que s’expresse lliurement.

www.miradasinternacional.com