Entre el divendres 13 i el dijous 19 d’Agost va tindre lloc a Orihuela l’I Programa de Voluntariat Ambiental per a la Prevenció d’Incendis Forestals, organitzat per l’Associació Faunatura i amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Orihuela.

Coincidint amb l’extrema onada de calor, sent per tant la seua labor molt més necessària, els voluntaris i voluntàries participants van iniciar el programa amb una formació en prevenció d’incendis forestals de la mà del Cos de Bombers d’Oriola, amb la qual van aprendre el protocol a seguir en cas de detectar alguna columna de fum que poguera indicar la presència de foc.

A més, efectius del Cos de Protecció Civil van compartir els seus coneixements i experiències amb els voluntaris i voluntàries, mostrant-los el seu treball del dia a dia i les diverses eines de les quals disposen per a poder donar una primera resposta davant una situació d’emergència.

Prenent l’Àrea Recreativa de la Pineda de Bonanza com a centre d’acció de totes les actuacions previstes, els participants van dur a terme la vigilància de possibles focus d’incendi des de la Serra d’Orihuela. Per a això, i amb l’ajuda de prismàtics i telescopis de llarg abast, els voluntaris i voluntàries es van col·locar en diversos punts estratègics de la Serra, realitzant una eficient vigilància no sols del terme municipal d’Oriola sinó també de la resta de municipis confrontants.

A més de complir amb aquesta important labor, un altre dels objectius del programa va ser la formació ambiental i la posada en valor del patrimoni natural d’Orihuela. Per a això, els i les participants van rebre xarrades formatives sobre els mètodes de mostreig i seguiment de fauna silvestre més comunament utilitzades en investigació, la gran diversitat i importància dels quiròpters ibèrics, i les claus per a la identificació de rapinyaires en vol. Així mateix, van realitzar tallers d’interpretació de rastres i petjades deixades per la fauna silvestre i van participar en una pràctica de detecció i identificació de ratapinyades al Molino de la Ciutat d’Oriola, enclavament en el qual a més van poder gaudir de l’espectacle de vols acrobàtics que van brindar les centenars de garses que tornaven al seu dormidor al capvespre.

Es van realitzar rutes de senderisme per la Serra d’Oriola i pel Paisatge Protegit de Sierra Escalona, durant les quals van poder descobrir la riquesa biològica i importància d’aquests espais naturals, així com la necessitat que existeix d’estudiar-los i protegir-los.

Una altra de les jornades va estar dedicada a conéixer el Palmerar d’Oriola de la mà del biòleg Gonzalo Escudero Galant. Durant la visita, els voluntaris van descobrir la interessant història i la gran rellevància cultural de l’entorn, i van rebre del seu autor uns exemplars de la Flora Autòctona del Terme Municipal d’Oriola com a obsequi.

El LIC de Cap Roig també va ser un altre dels entorns visitats durant el programa, on les prades de Posidònia i els bancs d’arena consolidats constitueixen un ric i variat ecosistema submarí de gran rellevància.

La neteja i recollida de basuraleza en el Barranc de Bonanza i la retirada de flora exòtica invasora en els voltants de la Pineda de Bonança van ser altres activitats clau, les quals van ajudar a conscienciar als voluntaris i veïns sobre els problemes que l’acumulació de residus i l’expansió d’espècies al·lòctones ocasionen en els nostres ecosistemes.

En definitiva, ha sigut una setmana molt intensa on els voluntaris i voluntàries a més d’oferir un servei completament altruista per a ajudar a salvaguardar el nostre patrimoni natural també van gaudir d’una gran experiència coneixent en profunditat l’extens terme municipal i adquirint coneixements i competències de caràcter mediambiental.

Sens dubte es tracta d’un programa molt complet que esperem que puga dur-se a terme tots els anys, convertint-se així en un referent en matèria de voluntariat ambiental en la nostra comunitat autònoma.

L’Associació Faunatura és una ONG que lluita per la protecció i conservació de la nostra fauna i flora silvestre a través de projectes de conservació, educació ambiental i sobretot mitjançant el foment de la participació ciutadana, fent d’aquesta manera que les i els ciutadans s’impliquen de manera directa en la protecció del nostre entorn i de la nostra biodiversitat.

Més informació en: www.faunatura.org