Tabarca, oblidada sistemàticament per l’administració, és l’única illa habitada de tot el litoral valencià. El 1964 va ser declarada Conjunt Historioartístic i és referent de la bona gastronomia marinera, on destaca el típic calder elaborat a la manera tradicional dels pescadors. Malgrat la presència massiva de visitants en l’època estival, les seues aigües són cristal·lines i estan plenes de riqueses naturals, gràcies a la protecció que va obtenir el 1986 amb la declaració de Reserva Natural pels actuals responsables del Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la Universitat d’Alacant. Malgrat això, els descendents dels antics colons, pescadors i calafats l’han abandonada a la recerca de treballs menys durs, i avui a penes compta amb mig centenar d’habitants.

Publicacions de la Universitat d’Alacant acaba d’editar el llibre Crónicas de Nueva Tabarca, d’Armando Parodi Arróniz. La publicació ofereix un passeig no solament per la seua pau i els seus paratges, sinó també per les antigues històries, quasi llegendes. Pirates, cartògrafs, reis, marins, militars, naufragis, reivindicacions, festes i tradicions es donen la mà per a sorprendre’ns i delectar-nos amb els avatars d’aquest tros únic de terra alacantina.

Pablo Rosser Limiñana, cap del departament de Memòria Històrica i Democràtica de l’Ajuntament d’Alacant i professor de la UA, i Armando Parodi, autor del llibre, presenten el volum. Serà aquest dilluns, 16 de desembre de 2019, a les 19.30 hores, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, situada a l’avinguda de Ramón y Cajal de la capital. Organitzat per Publicacions de la UA.

Aquesta obra forma part de la col·lecció «Alacant, Ciutat de la Memòria» coeditada entre Publicacions UA i l’Ajuntament d’Alacant.