Divendres passat 19 de juliol, en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Torrevella, es va posar en marxa el Grup de Treball Laguna Rosa, creat per a l’estudi i desenvolupament d’un centre de talassoteràpia a l’entorn de la llacuna rosa de les salines de Torrevella, i les possibilitats de desenvolupament d’un nou model turístic científic i de salut en aquest entorn.

El Grup de Treball Laguna Rosa està compost per l’alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, els directors generals de l’Ajuntament Javier Mínguez i Víctor Costa, representants dels grups polítics de l’oposició, així com el catedràtic i director de l’Escola Professional d’Hidrologia Mèdica i Hidroteràpia de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Francisco de Paula Maraver; el doctor en Farmàcia de la UCM, José Manuel Carbajo; el catedràtic i director de l’Institut d’Investigacions Turístiques de la Universitat d’Alacant (UA), José Luis Gascó; la catedràtica de Biotecnologia de la UA, Rosa María Martínez; el catedràtic i director de la Seu Universitària a Torrevella de la UA, José Norberto Mazón; i el catedràtic i coordinador del Laboratori Universitari de Turisme Intel·ligent (TU-LAB), Marco Antonio Celdrán.

En la reunió s’han presentat els quatre informes realitzats per part dels membres d’aquest Grup de Treball:

-L’informe realitzat pel director general d’Urbanisme, Víctor Costa, que ha llegit el director tècnic del gabinet d’Alcaldia, Francisco Moreno, ha presentat un estudi per a la posada en valor del patrimoni saliner existent en l’àmbit de les Salines de Torrevella, la proposta de les quals serà remesa a Patrimoni de l’Estat. Es tracta de la implantació d’una àrea restringida de banys per a ús termal en les antigues edificacions de La Química, que es troben en desús.

-Per part seua, el director general d’Innovació de l’Ajuntament de Torrevella, Javier Mínguez, ha presentat el seu informe sobre les actuacions realitzades per a la posada en valor dels recursos naturals que conformen l’ecosistema de la llacuna rosa, destacant els valors de base científica que han de ser completats en el projecte.

-El catedràtic de la UCM, Francisco de Paula Maraver, va exposar en la reunió de treball el seu estudi i anàlisi tecnicocientífica sobre els usos terapèutics de la salmorra i peloides o fangs termals de la llacuna rosa de Torrevella, i va destacar que el centre termal a construir ha de ser molt respectuós amb el medi ambient en estar dins d’un parc natural.

-Finalment, la catedràtica de Biotecnologia de la UA, Rosa María Martínez, va felicitar l’Ajuntament de Torrevella per haver pres la iniciativa en aquest projecte pioner que posa el valor el turisme de salut i els valors científics per a crear aquest futur espai de talassoteràpia. Martínez ha destacat l’estudi microbiològic important que ha desenvolupat l’estudi, en el qual s’observa que les mostres de sediments de la llacuna rosa coincideixen amb els existents en les salines de Santa Pola. S’observa que els ceps contenen propietats antibiòtiques, entre altres, i que s’ha de fer una anàlisi precisa per a constatar quins microorganismes són els més nombrosos de la llacuna rosa.

L’alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, va destacar que la intenció de l’Ajuntament és construir el centre de talassoteràpia en les antigues edificacions de La Química, que es troben en desús, on se situen les antigues basses de decantació.

Eduardo Dolón ha recordat que la idea principal del projecte és posicionar a les salines de Torrevella com un important recurs turístic i de salut, amb una actuació totalment respectuosa, controlada, restrictiva i integrada amb el medi natural de les salines.

NECESSITAT DE COMPTAR AMB UN HOTEL FORA DEL PARC NATURAL

Un dels temes tractats en aquesta reunió de treball ha sigut la necessitat de comptar per a donar servei al centre termal amb un hotel especialitzat en salut fora de l’àmbit del parc natural de les salines però pròxim a aquest, per la qual cosa des de l’Ajuntament es començarà a treballar per a la construcció del mateix en un enclavament pròxim a les salines.

Així mateix, el catedràtic Francisco de Paula Maraver, ha oferit la possibilitat que alumnes de la Universitat Complutense de Madrid duguen a terme pràctiques externes del màster d’Hidrologia Mèdica i Hidroteràpia en aquest entorn de les salines de Torrevella.

Finalment, els responsables acadèmics de la Universitat d’Alacant del Grup de Treball Laguna Rosa han anunciat que es podrien crear noves titulacions concretes en la Seu de la UA a Torrevella relacionades amb el centre termal i de talassoteràpia de les salines.