Comença la vuitena edició de les Jornades Professionals del Cinema Espanyol de la Universitat d’Alacant amb la participació dels actors Rosana Pastor i Alejandro Tous, i el director de cinema Montxo Armendáriz.
Les jornades, dirigides pel professor de la UA Jonh Sanderson, s’inauguren divendres 13 de gener a les 20.15 h a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40) amb la intervenció de l’actriu Rosana Pastor sobre «Interpretación», igual que la cita següent, protagonitzada per l’actor Alejandro Tous el 27 de gener. Tancarà les jornades el director de cinema Montxo Armendáriz, el 3 de març, amb una xarrada centrada en direcció i guió.
El propòsit d’aquestes jornades és convocar amb regularitat destacats professionals del cinema espanyol en diferents especialitats perquè compartisquen amb els assistents l’evolució de la seua trajectòria, els recursos que utilitzen per a desenvolupar el seu treball i la seua perspectiva actual sobre la indústria cinematogràfica espanyola.
Rosana Pastor
Naix a València, on es gradua a l’Escola Superior d’Art Dramàtic. Alumna de l’Estudi Internacional de l’Actor Juan Carlos Corazza, prossegueix el seu perfeccionament actoral de la mà del director i pedagog Jorge Eines. Ha centrat gran part de la seua trajectòria en l’univers cinematogràfic i compta amb una extensa filmografia que comprèn més de quaranta títols entre produccions nacionals i internacionals. Ha treballat a les ordres d’alguns dels directors més prestigiosos del panorama espanyol: Vicente Aranda, J. Luis Borau, Marc Recha, Bigas Lluna, Sigfrid Monleón, César Martínez o Fernando Franco. La seua presència destaca en diverses coproduccions europees, una de les més reconegudes és Terra i llibertat de Ken Loach per la qual va rebre el Goya a l’Actriu Revelació el 1996, el Premi Túria a la Millor Actriu i el Premi de l’AAPV. Les seues interpretacions han sigut mereixedores de nombrosos reconeixements, entre els quals tres nominacions als Premis Goya de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. La Mostra Internacional de Cinema de València va premiar els seus treballs en 1999, 2004 i 2005; així com els Premis Tirant de la Cinematografia Valenciana en 2005-2007. La seua activitat com a actriu en cinema i televisió no ha sigut cap entrebanc per a traçar un extens recorregut en l’àmbit teatral, interpretant textos d’Eurípides, F. Pessoa, Alberti; Hemingway, Valle Inclán, Nell Dunn, Sòfocles; Rodríguez Méndez, Rodolf Sirera o Guillem J. Graells, entre altres. La més recent, l’exitosa Tío Vania d’Anton Txèkhov amb la companyia Imprebís (2012), sota la direcció de Santiago Sánchez. El gener de 2014 va representar el seu últim treball per a l’escena, Enoch Arden. En els últims anys s’ha interessat també per la direcció d’escena.
Alejandro García Tous
Va nàixer el 13 de setembre de 1976 a Alacant. Gran part de la seua infància la va viure al barri de les Carolines, i va estudiar al col·legi de Los Sagrados Corazones. Va començar a estudiar Art Dramàtic al Taller de Teatre Universitari de la seua ciutat natal. Es va mudar a Madrid i va començar realitzar-hi petites intervencions en sèries com Hospital Central, Los Serrano o Mis adorables vecinos. El seu primer paper important en televisió el va tenir en Negocis de Família de Canal 9. L’estiu del 2006 va arribar el seu èxit més important en la sèrie Yo soy Bea. Després d’aquest gran èxit es va embarcar en altres projectes televisius com Cuestión de sexo i Puntodoc, i Spinnin´, la seua primera pel·lícula com a protagonista. En teatre va muntar a l’escenari per a interpretar un gran clàssic de Shakespeare, Romeo y Julieta.
Montxo Armendáriz
Montxo Armendáriz va nàixer el 27 de gener de 1949, a Olleta, Navarra, Espanya.
Va ser professor d’Electrònica a l’Institut Politècnic de Pamplona. Es va iniciar com a director el 1979 realitzant curts. Destaca per la preocupació social de les seues pel·lícules des del seu debut en Tasio (1984), sobre els últims carboners de Navarra, en la qual mostra un món poètic personal, fins a les Historias del Kronen (1994), sobre la desorientació i els excessos dels joves de bona família. Tant aquestes com 27 horas (1986), Concha de Plata en el Festival de Sant Sebastià, sobre el món de la droga; o Las cartas de Alou (1990), Concha d’Or a Sant Sebastià, sobre el racisme a Espanya, i Secretos del corazón (1996). El 2005 va dirigir Obaba, una adaptació de la novel·la Obabakoak. El 1995 va rebre un Premi Goya al Millor Guió Adaptat per Historias del Kronen. El 1990 va rebre el Goya al Millor Guió Original per Las cartas de Alou. El 1998, la seua pel·lícula Secretos del corazón va ser candidata a l’Oscar a la Millor Pel·lícula Estrangera. Va ser Premi Nacional de Cinematografia (1998) i Premi Nacional de Cinematografia Nacho Martínez del Festival Internacional de Cinema de Gijón (2011).
El 2011 va estrenar No tengas miedo, una de les primeres pel·lícules que tracta l’abús sexual infantil.
Comentarios