Els jardins de la Casa del Rellotge va acollir el 18 d’agost dues visites teatralizadas per a donar veu a algunes de les dones importants en la història de Sant Joan, com a Constància de la Mora o Amelia Asensi. Es tracta d’una iniciativa de les regidories de Cultura i Igualtat per a continuar difonent les dones que recopila el llibre Somiadores, que va editar l’Ajuntament a l’octubre de 2018.
Les visites teatralitzades es representaran a càrrec de la companyia Espacio Inspira a partir d’un text i direcció d’Iván Jiménez. Segons descriuen, l’espectacle dóna veu a “dones somiadores que van fer de Sant Joan un lloc lliure, just i democràtic”.
Així mateix, amb les visites teatralitzades també posen en valor el seu patrimoni com és la Casa del Rellotge que han recuperat com a Centre de la Joventut però on caben moltes altres activitats amb uns jardins dels més representatius del municipi, un xicotet pulmó verd.
Les dones que participen en l’obra són Camelia Asensi que era una inspectora d’educació, María Galvis, mestra, la Princesa Isabel Pío de Sabayaque va casar amb el Comte de Lumiares i Teresa Sarrió que va ser una matrona.
Un projecte d’Igualtat que abasta des de l’educació al turisme
Amb aquestes visites teatralitzades en un enclavament destacat del municipi s’incideix en el turisme, en aquest cas en un model de turisme cultural.
De fet, el projecte Somniadores va sorgir des de les regidories d’Igualtat i de Cultura i va donar com a resultat un llibre en valencià i castellà dirigit al públic infantil on es treballa pedagògicament cada història
Un espectacle “per a saldar un deute de dret i justícia”
Volen que siga el despertar d’aqueix somni incomplit de tantes dones que han sigut silenciades per la història. Perquè la història sempre ha sigut comptada per homes, fins i tot la que estava protagonitzada per dones. Dones, amb majúscules, als deu tant i hem donat tan poc. Per això estem ací i ara, per a saldar un deute de dret i justícia amb elles. Perquè siguen estudiades i recordades.
Somniadores és un projecte col·laboratiu
El llibre es va editar per a commemorar el 9 d’Octubre, alguna cosa que es fa a Sant Joan des de 1997. La idea de recopilar la vida de dones santjoaneras es va materialitzar a través de la cerca de dades per part de l’Arxiu Municipal, la informació del qual es va ampliar gràcies a la investigació de l’Associació Lloixa. Alberto Celdrán, representant de l’Institut Intercultural de la Narració Oral, va convertir les anotacions bibliogràfiques en textos adaptats al públic infantil. La part gràfica va ser a càrrec de nou professionals de la il·lustració i el disseny (Mise, Toni Cuatrero, David Santacruz, Ana-Haikuzero, Clara Iris Ramos, María Baeza, Olga Jiménez, P. Strange i Paula Alenda).
Les pròximes visites teatralitzades es realitzaran el diumenge 1 de setembre, a les 20 h i a les 21.30 h. L’entrada és lliure amb reserva d’invitació a la Casa de Cultura al telèfon 965941129.
Comentarios