El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa; el director d’Àrea de Negoci de CaixaBank, Carlos Colom; la delegada territorial de la Fundació “la Caixa” en la Comunitat Valenciana, Lourdes Toribio; i l’assessor del projecte, Marcel Gorgori, han presentat aquest dimarts Symphony, un viatge virtual al cor de la música clàssica.

Per primera vegada, l’espectador podrà situar-se enmig d’una orquestra simfònica en aquesta experiència immersiva capdavantera a partir de tecnologia de realitat virtual, que després de la seua estrena el mes de setembre passat en Cosmocaixa (Barcelona), arriba a Alacant en el marc d’una gira que recorrerà un centenar de ciutats d’Espanya i Portugal durant deu anys.

El punt de partida del projecte, en el qual s’ha estat treballant durant més de quatre anys, era parlar del poder emocional de la música des d’un vessant divulgatiu. La Fundació ”la Caixa” va apostar des del primer moment per la realitat virtual com la millor manera d’explicar aquesta història. La tecnologia més capdavantera ha facilitat el que d’una altra manera no seria possible: asseure’s al costat dels violins en una gran orquestra simfònica mentre interpreten Beethoven. La voluntat és poder seduir a tota mena de públic, també a aquells que ja són coneixedors de la música clàssica.

Symphony està format per dues unitats mòbils que es despleguen i es converteixen en dues sales de cent metres quadrats cadascuna. En la primera d’elles es pot veure una pel·lícula panoràmica que introdueix a l’espectador en aquest viatge i li guia només a partir de sons. La segona unitat està dedicada a viure l’experiència de realitat virtual.

Quan l’espectador es col·loque les ulleres, veurà com, de sobte, el seu entorn ha canviat. Ara es troba en el Gran Teatre del Liceu, assegut en una cadira i el mestre Gustavo Dudamel, ànima de la Fundació Gustavo Dudamel, li dóna la benvinguda. A continuació, es veurà envoltat dels músics d’una orquestra simfònica, tots guardant silenci, esperant a la indicació del director, que donarà enèrgicament l’entrada de la Cinquena simfonia de Ludwig Van Beethoven. Les famosíssimes quatre notes que inicien aquesta simfonia marquen el començament de l’experiència.

L’espectador veurà als músics distribuïts per l’escenari en la seua forma habitual, per famílies de cordes, vent, metall, percussió, i els sentirà molt prop d’una forma real, així com viurà de ple l’energia i la mirada del director, situat just davant d’ell. Aquest experiment musical li permetrà girar el cap de costat a costat i a dalt i a baix per a adquirir noves vistes i perspectives d’una orquestra simfònica i els seus instrumentistes.

Aquest projecte itinerant ideat i impulsat per la Fundació ”la Caixa”, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, ofereix l’oportunitat d’entendre, a través de la imatge i de la música, com, des de la simplicitat d’un tros de fusta o de la rudesa d’un tros de metall, es construeix un univers tan sofisticat i bell com el d’una orquestra simfònica. D’aquesta manera, Symphony desconstrueix l’orquestra per a mostrar la simplicitat, la qual cosa contrasta amb l’arc infinit de recursos que ofereix als compositors per a expressar idees i emocions. La vivència ofereix a l’usuari una escolta emocionalment activa: gràcies als canvis de posició de la cambra 360é dins de l’orquestra, l’espectador escoltarà i sentirà la música d’una forma nova i sorprenent i experimentarà les diferents famílies d’instruments.

Experiència immersiva en dos temps

Aquesta experiència immersiva té una duració aproximada de quaranta minuts, repartida en dos temps. Comença amb la projecció d’una pel·lícula panoràmica i segueix amb un salt a la realitat virtual que permet un visionat en 360 graus de la Mahler Chamber Orchestra, dirigida per Dudamel, i gravada en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

La proposta transcorre en dues unitats desplegables, de cent metres quadrats cadascuna: el primer espai està dedicat a la projecció d’un film en pantalla gran (12 minuts) i el segon està destinat a la pel·lícula de realitat virtual (12 minuts). En el primer àmbit s’oferirà un preàmbul sonor i visual de la vivència virtual. Es tracta d’una pel·lícula sense paraules en la qual el so i la música condueixen la història. La seua finalitat és generar una oportunitat per a prendre consciència dels paisatges sonors que ens envolten diàriament i en qualsevol lloc.

Tres joves músics de diferents parts del món protagonitzen aquesta projecció inicial, rodada a Colòmbia, Nova York i la costa mediterrània. A través del retrat dels sons i de les músiques pròpies dels llocs on viuen, podrem entendre com cadascun d’ells està connectat amb els sons i la música del seu entorn. Mitjançant aquest mosaic de contrastos, l’espectador descobrirà com aquests sons aleatoris, gràcies a l’enginy de l’ésser humà, es converteixen en música connectant així diverses cultures.

Una vegada vist aquest primer audiovisual, els espectadors accediran a l’experiència musical de realitat immersiva a través dels dispositius de realitat virtual. Després d’escoltar la Cinquena simfonia de Beethoven i de veure en primera veure des de primera fila a Gustavo Dudamel, la vivència es traslladarà a un altre espai: el taller d’un lutier. Allí, el públic podrà escoltar el so de la fusta mentre és esculpida per les mans de l’artesà constructor dels instruments de corda, abans d’introduir-se dins del violí en el qual treballa i, posteriorment, a l’interior d’una trompeta.

Posant l’accent en el poder emocional de la música, l’espectador apareixerà acompanyat de la melodia de l’inici de la Primera simfonia de Gustav Mahler, envoltat d’un entorn íntim i especial, per a finalitzar aquest viatge, de nou amb l’orquestra, que ara mentre interpreta el jovial Mambo de West Side Story, de Leonard Bernstein.

Més de 250 persones involucrades en el projecte

La idea original del projecte va sorgir fa quatre anys del Departament de Música de la Fundació ”la Caixa”, que va encarregar la seua direcció artística al músic i creatiu Igor Cortadellas. Ell va dur a terme l’elaboració del guió i una cerca de la tecnologia adequada. La direcció musical va recaure en el director d’orquestra Gustavo Dudamel, que es va encarregar de validar i arredonir aquest projecte tan ambiciós. A partir de llavors es va convocar un concurs per a desenvolupar la part tècnica, que va guanyar l’empresa barcelonina de postproducció i generadora d’efectes visuals i animació digital Glassworks.

Una vegada aquesta companyia es va incorporar al projecte, va triar l’estudi Visualise, amb seu a Londres, per a completar l’execució de treballs relacionats amb la realitat virtual, gràcies a la seua experiència en el sector. Totes dues companyies, sota la direcció d’Igor Cortadellas i el seu equip IgorStudio, van supervisar la planificació de la producció i van crear eines per a millorar la preproducció i la producció del procés. Un dels principals desafiaments amb els quals es va trobar va ser el de decidir on col·locar la cambra de 360 graus a l’hora de realitzar l’enregistrament. Per a trobar la vista més natural i realista per a un espectador dins de l’orquestra, van crear una eina en 3D a través d’un programari per a veure per endavant en quina part del teatre es podia posicionar la càmera, i saber què veuria.

La filmació final va tindre lloc en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona a l’agost de 2019 a través d’un prototip de cambra Meta One creada per a l’ocasió, que va permetre gravar escenes amb poca llum i amb un rang dinàmic major que qualsevol altra cambra de 360 graus existent, fruit de la seua lleugeresa i menor grandària en comparació amb la resta. Això va permetre un enregistrament més pròxim i íntima de l’orquestra.

L’enregistrament de so per a Symphony es va realitzar utilitzant l’última tecnologia. Es va usar l’àudio en xarxa amb la finalitat d’utilitzar les longituds de cablejat al mínim. Un sol cable va transportar un total de 84 canals d’àudio a 96 kHz i 24 bits. La configuració del micròfon en si va utilitzar tècniques d’enregistrament en 3D d’última generació. Tots els grups instrumentals van ser meticulosament gravats amb una mescla de micròfons digitals d’alta qualitat, i també de tipus analògic per a recrear tots els matisos de l’orquestra i generar una experiència 360é, que acompanya la mirada de l’espectador.

En total, més de 250 persones han treballat i col·laborat per a fer realitat aquest projecte. D’aquestes, un centenar de persones en l’àmbit artístic; des del lutier David Bagué, i sota la batuta de Gustavo Dudamel, als 60 extraordinaris mentors de la Mahler Chamber Orchestra i 41 joves artistes de la Fundació Gustavo Dudamel, representant a ciutadans de 22 països en 5 continents (procedents dels Estats Units, Hong Kong, el Japó, Espanya, Noruega, Veneçuela, Colòmbia, Corea, Suècia, França i l’Argentina) donen vida a obres mestres del repertori clàssic, mentre amplien l’accés de la joventut a la música i les arts, oferint-los eines i oportunitats per a forjar els seus futurs creatius.

Tecnologia al servei de la creativitat

El concepte visual d’aquesta experiència en realitat virtual combina la imatge real filmada en 360é (live action) amb la imatge generada per ordinador (CGI) i efectes visuals realitzats a través de VFX, que recreen universos onírics que també troben inspiració en la naturalesa per a completar la bellesa de l’experiència.

Les seqüències gràfiques van guanyant complexitat a mesura que avança el viatge i són fruit de múltiples capes i textures que se superposen i s’adapten als canvis de la partitura per a tirar avant el viatge més orgànic.

Públics i mesures addicionals davant la pandèmia

El projecte Symphony és una experiència de tipus pedagògic, cultural i lúdic pensada per a tots els públics a partir dels 8 anys, que no inclou moviment físic per part de l’usuari, ja que el seu objectiu principal és fomentar l’escolta de la música. A causa de la pròpia tecnologia VR i, a manera de recomanació, hi ha algunes restriccions, com quant als menors de 8 anys i les persones amb epilèpsia o amb vertígens, entre altres.

La pandèmia del coronavirus va afectar de ple la part final de la producció del projecte i la seua preparació per a les unitats desplegables, que va obligar a retardar la seua estrena fins el mes de setembre passat. L’entitat ha pres totes les mesures sanitàries pertinents per a fer d’aquesta una experiència segura. S’ha reforçat la neteja i s’ha instal·lat un sistema de desinfecció fotocatalítica (UV) en les dues unitats. Aquest sistema d’acció desinfectant és efectiu tant en l’aire ambient com en totes les superfícies dels espais tractats i les allibera de contaminants i patògens.