Aquesta nova col·lecció de la nostra editorial Eléctrico Romance, la segona, serà una proposta de novel·les minúscules o, millor, de contes i relats amb majúscules. Busquem a un lector, a una de lectora, d’instants i intensitats. Que necessita començar i acabar amb una certa rapidesa: en el trajecte al treball, en el transport públic urbà diari, en un micro viatgi amb tren de rodalies, en l’espera d’una cita, reposant al parc. Alguna cosa que comença i acaba sense descansos. El no-res, i afegeix Juanjo Cervetto, el seu editor, “el petit, és un dels majors afrodisíacs que existeixen, un deliciós combustible que encén la metxa de la imaginació”.

La col·lecció es diu TODO ERA JUNIO. Juny té moltes coses, fins i tot la nit més curta de l’any. El solstici que transforma la llum de les agulles del rellotge, la intensitat i durada dels matins i les tardes i que fa augmentar les relacions i els diàlegs entre tots i totes. Juny és un incendi controlat. Milions de fogueres recorren essencialment el Mediterrani, les seues ribes, els carrers i places, i provoquen una convivència de projecte comú. Al juny ocorrien i ocorren tantes coses i “se’ns van quedar gravades en el més íntim”, assenyala Juanjo Cervetto. Per això la denominació; aquesta col·lecció va a ser para tots i per a totes, tot. TODO ERA JUNIO.

Les presentacions de la nova col·lecció i el primer nombre es realitzaran els propers dies 25 de setembre a les 20.15 h. a la Seu d’Alacant de la Universitat d’Alacant. i 27 de setembre a les 20.30 h. a la Biblioteca Miguel Hernández de Villena, atès que un parell d’autores són d’aquesta localitat.

El primer nombre: “LA FRONTERA: RELATOS PARA UN TERRITORIO COMPARTIDO”

L’editorial arrenca amb el llibre LA FRONTERA: RELATOS PARA UN TERRITORIO COMPARTIDO en el qual han participat els i les autors-es següents: Esther Abellán · Jon López · Lydia Na · Manuel A. Velandia · Pepa Navarro.

És una col·lecció de relats i micro-relats proposat per l’editorial Eléctrico Romance en el qual els-les creadors-es ha desenvolupat una col·lecció sota el concepte de FRONTERA des de totes les seues accepcions: geogràfiques, culturals, socials i emocionals.

El llibre compta amb el pròleg de Francisco Cobos Prada, psicòleg, creatiu en el projecte Propósitoentusiasmo.com i especialista en la tècnica de Mapes Mentals. En la seva proposta fa una interessant reflexió sobre l’amor i la frontera: “Els teus ulls fronterers, si m’ho prestessis, podria veure el món com tu, ho veus, i això em faria, estimar-te, espero traspassar la distància entre tu i jo, amb aquesta declaració a l’anònim. Això, em faria estimar-te. Estimar-te Per què?, preguntes. Estimar-te per poder veure a través dels teus ulls. Per fer-me traspassar la meva pròpia frontera i regalar-me, contemplar, la transformació que en mi, la teva mirada suposa, traspassant la meva pròpia miopia”.

La portada del llibre és una creació de la fotoperiodista Pilar Cortés (www.pilarcortes.es) qui va cedir una peça per il·lustrar aquest primer llibre de la col·lecció.

El nou projecte editorial ha estat dissenyant gràficament pel creatiu alacantí Ruben Gómez Morales-Radioboy.

Les autores i autors.

ESTHER ABELLÁN (Villena, 1971).

Poeta i actriu. Va estudiar a la Universitat d’Alacant. És sòcia fundadora de l’Associació d’Art Multidisciplinari Mistium, amb seu a València. Fundadora de “El Mundo de Cal·líope”, associació cultural dedicada al teatre, recitals de poesia, performances i tallers per a públic infantil i adult. És codirectora i presentadora del programa radiofònic de poesia “Connectats en la nit”, de Radi Asp. Els seus poemaris publicats fins avui són: “Recordant el que vaig ser” (2013), “En l’alcova de Venus” (2014),”Plors entre carícies” (2015), amb fotografies de Francis Morell, i “Amor encadenat” (2016), al costat del poeta Octavio Jover. També en 2016 va rebre el tercer Premi de Poesia “Ciutat d’Asp” pel seu poemari “Aliances amb l’aire”. Ha col·laborat amb artistes plàstics en organització d’exposicions i projectes de llibre art, com “Pandemonium” amb Roberto Cabezas, “Aware Kana” amb F. Morell.

JON LÓPEZ DÁVILA

Director de la web cultural Alacant Live Music, músic, escriptor, periodista, activista de les arts, persona amb principis, i catador de sensacions quotidianes.

Un curriculum és la forma més estesa de mentida, una exageració de les virtuts davant els defectes minvants que pocs mostren, Craso error, ja que sense imperfeccions, perdríem l’interès per les coses i sense ell, què som? Un paper arrugat més en una altra paperera per buidar.

LYDIA NA (Alacant, 1967).

Escriptora i comunicadora, apassionada pel món de la cultura i tot tipus de manifestació artística en general. Actualment realitza la seua labor divulgativa en el magazine Nos gustas tú dins de l’emissora comunitària alacantina Artegalia Radio, a més d’expressar les seves inquietuds artístiques en camps tan diversos com a cinema, fotografia i modelaje, entre uns altres.

Per Lydia Na, l’expressió artística “és el vehicle més efectiu per transcendir el vel que ens aprisiona i poder veure i atrapar allò que existeix més enllà de la realitat. Quan escric un relat o un guió, més que retratar el món real tendeixo a crear altres mons imaginaris, ja que, sigui com sigui que comenci qualsevol narració, el camí sempre em porta cap al camp del fantàstic. És alguna cosa intrínsec dins de la meua forma d’expressió, alguna cosa que ni puc ni vull evitar.”

lmpulsora del certamen cinemátográfico de recent creació NosGusTrans l Festival de Peliculas Trans i creadora de la Setmana divulgatiu-cultural Sóc Jo per la Transsexualitat, Lydia Na desenvolupa la seva faceta d’activista transgénero com a portaveu en el col·lectiu Alicante Entiende LGTBl.

MANUEL ANTONIO VELANDIA MORA

La hi ha passat estudiant; quinze títols universitaris, que inclouen dos doctorats, li recorden que la vida cal dedicar-la a fer el que t’agrada i a tenir les eines teòriques, pràctiques i emocionals per poder fer-se preguntes i donar-los resposta. Terriblement inquieto intel·lectualment, ha aconseguit, com a sociòleg i filòsof les seves formacions de base, que la seva vida transcorri entre recerques, disquisicions i posades en comú de les seves troballes, utilitzant instruments comunicatius tan diversos com els articles científics, l’escriptura de llibres de text per a formació universitària, els manuals per al treball juvenil, articles per a blogs propis i d’uns altres, la poesia, l’art i més recentment els relats. Com a artista multidisciplinari es mou amb solvència en l’escultura, la fotografia, el gravat, els llibres d’artista, els PhotoBook i les performances. La seva experiència com a militant homosexual i pioner dels programes de prevenció de la sida a Amèrica Llatina li ha significat un atemptat contra la seva vida i l’exili a Espanya. Refugiat polític i víctima del conflicte armat colombià, dedica bona part del seu temps al suport psicosocial a les víctimes, incursionando en l’art i la literatura com a llenguatges per a la construcció de la memòria històrica.

PEPA NAVARRO

“Vaig néixer poques setmanes després que el primer home trepitgés la Lluna, no obstant això jo sempre procuro mantenir els peus a la Terra. Potser, per contrarestar aquest pragmatisme, recorro a l’escriptura com a recurs creatiu.

Amb sis anys vaig escriure la meva primera i fallida novel·la usant com a suport un quadern escolar i com a inspiració una sèrie de televisió que els meus pares no em deixaven veure. Vaig comprendre de seguida que per escriure era indispensable haver llegit i com l’experiència també era satisfactòria, durant aquests últims quaranta anys no he deixat de fer-ho.

Fins a arribar a l’adolescència estava segura que la meva destinació estava lligada a l’escriptura, o com menys a les lletres en les seves múltiples variants i quan algú em preguntava: Què vols ser de major? Invariablement responia: Escriptora o mestra. No he estat ni una cosa ni una altra, ja que, en el professional treball en l’administració local, encara que afortunadament en l’àmbit de les arts escèniques.

Malgrat tot, fa uns cinc anys vaig recuperar aquell anhel infantil i he tornat a escriure. Tinc un bon grapat de relats —no massa breus—una novel·la curta i moltes idees per plasmar. El relat que aquí es publica “El niño” és dels més recents”.

El projecte de futur de la col·lecció

La previsió d’aquesta col·lecció, fent-ho compatible amb l’altra col·lecció de poesia de l’Editorial que és el Pont dels Miralls és realitzar, almenys, dues publicacions anuals. El context d’autors i autores és que aquesta col·lecció va a recolzar a creadors de la província d’Alacant i la Comunitat Valenciana, amb proposta realitzades en qualsevol de les llengües oficials.

Les properes edicions previstes en el pla editorial de la col·lecció són:

-CONTES I RELATS DE DONES QUE VEIG I DONES QUE CONEC.

És una proposta literària que reconeix implícitament el paper social de la dona. De les dones que solament observem, dels seus avanços i aportacions a la convivència, així com les dones de confiança amb les quals es manté una relació que ajuda a créixer. Són diverses històries de dones, essencials.

-CONTES I RELATS DEL MÓN LGTBI.

Els contes i relats d’aquest nombre són una visió de persones LGTBI escrits per autors i autores també LGTBI. Ens permeten un alt en el camí per entendre el cor o les necessitats de persones lliures que han de tenir en compte factors molt concrets en la seva socialització, per tant, d’alguna forma aquest llibre és un micro-manual per entendre altres vides, també importants.