Les excavacions arqueològiques tornen a l’Alcúdia. La Universitat d’Alacant activa els tres projectes propis d’investigació arqueològica a partir del pròxim dia 15 de juny de 2020. L’actual situació provocada per la COVID-19 i el confinament d’aquests mesos anteriors van suspendre la quarta campanya d’excavacions en el jaciment de la Fundació Universitària «l’Alcúdia» d’Investigació Arqueològica de la UA a Elx, campanya que comença el pròxim dilluns.

El primer que començarà serà el projecte Domus-L’Alcúdia. Viure a Ilici, al capdavant del qual està la catedràtica d’Arqueologia de la UA Sonia Gutiérrez Lloret. Reprendrà el dilluns 15 l’excavació que codirigeix amb Julia Sarabia BautistaJesús Moratalla Jávega i Víctor Cañavate Castejón i en la qual han treballat els tres anys anteriors en les campanyes finançades per el Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement. Com informa Sonia Gutiérrez, «des del 15 de juny estarem excavant amb tècnics i peons, i sense estudiants, complint les mesures de seguretat». Domus-L’Alcúdia torna als treballs d’excavació en el sector 4F del jaciment, entre les dues domus romanes conegudes des del segle passat. La campanya es prolongarà fins al pròxim 3 de juliol. Aquest projecte va iniciar la quarta fase d’excavacions el passat dia 2 de març, però va haver de suspendre’l temporalment el 13 de març per a garantir la seguretat de tots els membres de l’equip, que llavors sí que incloïa a estudiants.

Jaime Molina Vidal, catedràtic d’Història Antiga de la UA, tornarà amb el seu equip a primers del mes de juliol i fins a finals de mes estarà treballant en el sector 7F o termes orientals amb el Projecte ASTERO- Arqueologia i socialització del coneixement l’Alcúdia d’Elx del grup Patrimoni Virtual. En la campanya de l’any 2020 es completarà l’excavació del vestuari i les latrines de les termes orientals.

Al setembre està previst que comence el tercer projecte, «Dames i herois. Després de la Ilici ibèrica» dirigit pel catedràtic de Prehistòria de la UA Alberto Lorrio. Per a l’investigador serà el segon any com a director únic de l’excavació, abans compartida amb el catedràtic d’Història Antiga José Uroz Sáez, jubilat fa poc més d’un any. Els treballs es desenvolupen des del 2017 al Sector 11, on es va trobar de manera fortuïta la Dama d’Elx l’any 1897. Els objectius d’aquesta campanya se centraran en la consolidació i l’adequació, per a la visita, del llenç de muralla d’època ibèrica, identificat en les campanyes precedents; és, possiblement un dels primers testimonis de l’Alcúdia ibèrica. A més, l’equip completarà els treballs d’excavació i consolidació de les estructures annexes, treballs que seran codirigits per el professor Héctor Uroz, de la Universitat de Múrcia.

Rafael Muñoz Guillena, vicerector d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA ha assenyalat que «és una alegria que puguem posar en marxa de nou els projectes d’investigació que es desenvolupen a l’Alcúdia que, desgraciadament, van haver de detenir-se per la situació ocasionada pel confinament. Ara és temps de reprendre els treballs i estem convençut dels èxits d’aquesta nova campanya per a conèixer cada vegada més i millor el nostre passat».

El caràcter estratègic d’aquests tres projectes arqueològics en justifica la continuïtat. Les ajudes per a la realització de projectes d’investigació arqueològica a l’Alcúdia van ser publicades en el Butlletí Oficial de la UA (BOUA) de 18 de juny del 2019 dins de les Bases de la convocatòria del programa propi del Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement per al foment de la I+D+i a la Universitat d’Alacant 2019. La resolució definitiva és del passat 10 d’octubre del 2019. L’actuació compta amb la col·laboració mitjançant la contractació d’obrers de l’Ajuntament d’Elx.

El jaciment, en contínua excavació arqueològica, conegut internacionalment des de la troballa de la Dama d’Elx, alberga restes prehistòriques, ibèriques, romanes, visigodes i bizantines. Fins ara, s’ha excavat en poc més del deu per cent de la superfície. Per a la seua correcta execució, l’Institut d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la UA va desenvolupar el Pla Director de L’Alcúdia d’Elx, que constitueix el quadern de bitàcola del jaciment.

Els projectes avançaran sobre els resultats obtinguts en les campanyes de 2017, 2018 i 2019.

Damas y héroes. Campaña 2017. Foto: Héctor Uroz

Damas y héroes. Campaña 2017. Foto: Héctor Uroz