Cruzamos la frontera és un esdeveniment que va començar el setembre passat quan cinc autores i autors van decidir escriure sobre la seua FRONTERA: geogràfica, cultural, emocional, social… i van aconseguir fer conjuntament la primera obra de la col·lecció TODO ERA JUNIO de l’editorial alacantina ELÉCTRICO ROMANCE. Va ser una proposta de novel·la minúscula o, millor, de contes i relats amb majúscules que van realitzar Esther, Jon, Lydia, Manuel Antonio i Pepa.
Aquell primer llibre va ser prologat per Francisco Cobos Prada, psicòleg, creatiu en el projecte Propósitoentusiasmo.com i especialista en la tècnica de Mapes Mentals. Un llibre que el cride d’amor i la frontera: “Els teus ulls fronterers, si m’ho prestares, podria veure el món com tu, el veus, i això em faria, estimar-te, espere traspassar la distància entre tu i jo, amb aquesta declaració a l’anònim. Això, em faria estimar-te. Estimar-te Per què?, preguntes. Estimar-te per poder veure a través dels teus ulls. Per fer-me traspassar la meua pròpia frontera i regalar-me, contemplar, la transformació que en mi, la teua mirada suposa, traspassant la meua pròpia miopia”.
Uns mesos després, no molts, es retroben aquest dissabte en Viva La Pepa però amb més artistes per a travessar junts la frontera entre la literatura i l’art. Un esdeveniment que començarà a les 21.30 h i que forma part del conjunt d’actes d’aqueix dia en què se celebra el V Aniversari d’aquest local de referència a la ciutat i la cultura de la creació que és Viva La Pepa.
LES AUTORES I ELS AUTORS que escriuen
ESTHER ABELLÁN (Villena, 1971).
Poeta i actriu. Va estudiar en la Universitat d’Alacant. És sòcia fundadora de l’Associació d’Art Multidisciplinari Mistium, amb seu a València. Fundadora de “El Mundo de Calíope”, associació cultural dedicada al teatre, recitals de poesia, performances i tallers per a públic infantil i adult. És codirectora i presentadora del programa radiofònic de poesia “Conectados en la noche”, de Ràdio Asp. Els seus poemaris publicats fins hui són: “Recordando lo que fui” (2013), “En la alcoba de Venus” (2014),”Llantos entre caricias” (2015), con fotografías de Francis Morell, y “Amor encadenado” (2016), junto al poeta Octavio Jover. JON LÓPEZ DÁVILA
Director de la web cultural Alacant Live Music, músic, escriptor, periodista, activista de les arts, persona amb principis, i catador de sensacions quotidianes.
“Un currículum és la forma més estesa de mentida, una exageració de les virtuts davant els defectes minvants que pocs mostren. Cras error, ja que sense imperfeccions, perdríem l’interés per les coses i sense ell, què som? Un paper arrugat més en una altra paperera per buidar”.
LYDIA NA (Alacant, 1967).
Escriptora i comunicadora, apassionada pel món de la cultura i tot tipus de manifestació artística en general. Actualment realitza la seua labor divulgativa en el magazine Ens Agrades Tu dins de l’emissora comunitària alacantina Artegalia Ràdio, a més d’expressar les seues inquietuds artístiques en camps tan diversos com cinema, fotografia i modelaje, entre altres. lmpulsora del certamen cinemátográfico de recent creació NosGusTrans l Festival de Peliculas Trans i creadora de la Setmana divulgatiu-cultural Sóc Jo per la Transsexualitat. Lydia Na desenvolupa la seua faceta d’activista transgènere com a portaveu en el col·lectiu Alacant Entén LGTBl.
MANUEL ANTONIO VELANDIA MORA
Terriblement inquiet intel·lectualment, ha aconseguit, com a sociòleg i filòsof les seues formacions de base, que la seua vida transcórrega entre investigacions, disquisicions i posades en comú de les seues troballes, utilitzant instruments comunicatius tan diversos com els articles científics, l’escriptura de llibres de text per a formació universitària, els manuals per al treball juvenil, articles per a blogs propis i d’uns altres, la poesia, l’art i més recentment els relats. Com a artista multidisciplinari es mou amb solvència en l’escultura, la fotografia, el gravat, els llibres d’artista, els PhotoBook i les performances.
PEPA NAVARRO
“Vaig nàixer poques setmanes després que el primer home trepitjara la Lluna, no obstant això jo sempre procure mantindre els peus en la Terra. Potser, per a contrarestar aqueix pragmatisme, recórrec a l’escriptura com a recurs creatiu”.
Fa uns cinc anys vaig recuperar un anhel infantil i he tornat a escriure. Tinc un bon grapat de relats —no massa breus—una novel·la curta i moltes idees per plasmar.
LES ARTISTES I ELS ARTISTES que també participen
El conjunt d’artistes que participen hui en l’esdeveniment són Ana Haligua que intervé en el conjunt de micro-relats d’Esther Abellán. Ella és actriu de teatre i amb molta força. Participa en Alacant en diverses companyies de teatre on desenvolupa la seua carrera en l’actualitat. En permanent formació i s’atreveix a travessar la frontera de les arts. Gaelle Maurelli participa amb el seu performance en el relat de Jon López, FRONTERAS, un relat “que t’arrossega reflexions, i desperta el desig de traspassar” i Gaelle traspassa la frontera. Ella és francesa, i se li nota. Una artista plàstica, que escriu poesia, dissenya performance… entre moltes altres coses. Jon López participa ací en la seua doble condició, escriptor i músic, una experiència que segons diu “tots hauríem de tindre artísticament. No em vaig fer milionari, vaig aprendre a cantar”. La seua participació és per a sumar amb Lydia Na i el seu relat CIUDAD i junts travessaran la frontera de cadascun. Aquesta nit també participa la cantant de jazz Goya Riera que li pomdrá la seua veu a una història creada per Pepa Navarro, una escriptora de sempre que ha recuperat aqueixa capacitat – necessitat – il·lusió per a continuar creant noves històries, com EL NIÑO. Ella, considera que “escriure és una sort d’exercici introspectiu, quasi terapèutic. Em serveix per a entendre’m, comprendre el món que m’envolta, i relativitzar esdeveniments que no he sigut capaç de digerir. Indagant en ells, analitzant-los a través d’aquesta ficció que anomenem escriptura, a vegades els he poguts normalitzar i incorporar en el meu currículum. I per descomptat, també ho faig perquè escriure per escriure, gaudint de l’activitat en si mateixa, em sembla divertit i fins i tot apassionant”.
Comentarios