És un fet constatable que les vendes d’aliments s’han disparat tant als supermercats com en la venda en línia. La cervesa, el llevat sec, la llet, les olives i les espècies encapçalen la llista dels aliments més venuts. Els no peribles com l’arròs, els llegums o les pastes també figuren entre els preferits pels consumidors, així com la tonyina en conserva i el xocolate.
L’aïllament social i les mesures de contenció pensades per a alentir la propagació de la COVID-19 han alterat per complet les rutines diàries dels espanyols. Aquest canvi d’hàbits ha sigut molt acusat en el terreny de l’avituallament domèstic i en el de l’alimentació. Els consumidors desenvolupen a casa les activitats que és impossible realitzar al carrer; així mateix, el tancament de bars i restaurants fa que més que mai es cuine a les llars. Al que es podria considerar el temor inicial davant d’un suposat desproveïment, pot haver-lo succeït una nova predisposició davant la gastronomia, una nova preocupació per la salut i una nova percepció de l’alimentació.
Des d’aquestes premisses, la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant i el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia (GASTERRA) han elaborat un qüestionari a partir del qual s’examinarà la tendència en els hàbits de consum i les pràctiques culinàries durant la pandèmia del coronavirus
Un dels principals objectius de l’estudi “és analitzar si s’ha produït una transformació en la percepció de la ciutadania sobre temes alimentaris, així com en quina mesura s’estan cuinant plats tradicionals i consumint productes de proximitat durant la COVID19”, explica Josep Bernabeu, promotor de la iniciativa juntament amb la també professora de la UA, María Tormo. “Pretenem obtenir informació sobre com incideix el confinament en els hàbits de consum i culinaris, i quins aspectes gastronòmics tenen més rellevància”, assegura el catedràtic d’Història de la Ciència i director de la Càtedra Carmencita i de GASTERRA.
L’estudi també vol detectar si s’han operat canvis de percepció en qüestions com el treball que duen a terme productors, agricultors i ramaders, la necessitat de consum de productes ecològics o la importància de comprar en mercats o botigues de proximitat.
De la mateixa manera aspira a recollir dades sobre si la COVID19 ha generat un impuls cap a l’autoproveïment, amb l’elaboració pròpia de productes com el pa o el desig de disposar d’un hort urbà.
Igualment, l’estudi incideix en la importància d’una alimentació saludable, una de les preocupacions que més han circulat per les xarxes aquests mesos, a causa de l’augment de pes derivat d’un consum desproporcionat i la falta d’exercici. En el qüestionari s’insisteix en la importància de les tradicions culinàries per a millorar els hàbits alimentaris.
La participació en l’enquesta és lliure i està oberta a tota la ciutadania. Es pot fer a través de l’enllaç: https://bit.ly/2yphn2m
Comentarios