Pastoral Penitenciària i CEU Universitat Cardenal Herrera conjuminen esforços per a mantindre les tres llars d’acolliment que manté la Diòcesi i que serveixen de pont entre la vida en la presó i la vida en llibertat
Amb aquesta iniciativa es busca també becar a les seues famílies en alimentació, menjador escolar, llibres de text o medicaments
Obtindre els recursos econòmics necessaris per a continuar mantenint les tres llars d’acolliment que permeten fer de pont entre la vida en la presó i la vida en llibertat, ajudant així a la reinserció dels presos i preses de la província d’Alacant. Aqueix és l’objectiu principal de la campanya solidària de Nadal que un any més emprenen de manera conjunta el Secretariat de Pastoral Penitenciària de la Diòcesi d’Oriola-Alacant i el CEU Universitat Cardenal Herrera d’Elx.
Sota el lema “Llars d’acolliment. Espais per a la vida en llibertat” es busca en el marc de les festes nadalenques posar l’atenció en els presos i preses de les presons de la província d’Alacant sense oblidar les necessitats de les seues famílies i entorn.
Segons Mariola Ballester, directora del secretariat de la Pastoral Penitenciària d’Alacant “són moltes les persones que es troben preses a les presons de la nostra província. Moltes d’elles sense una llar fora, sense família, estrangers o malalts internats en un dels dos únics psiquiàtrics penitenciaris que hi ha al nostre país i l’únic en el qual hi ha dones. Per què faig aquesta última anotació sobre el psiquiàtric penitenciari? Doncs perquè, la majoria dels quals en ell es troben complint tenen a la seua família lluny, els que la tenen”, assegura Ballester.
D’ací la importància d’aquestes llars, un benefici que ofereix el sistema penitenciari a Espanya, perquè puguen accedir als permisos d’eixida i la llibertat condicional. I és que, segons la llei Orgànica General Penitenciària i el Reglament Penitenciari, “no podran ser gaudits si no hi ha ningú fora que ferm l’acolliment de la persona presa”, apunta Mariola Ballester.
A la província d’Alacant existeixen tres llars d’acolliment que gestiona i manté la Diòcesi Orihuela-Alacant: un per a homes, un per a dones i un altre per a les mares que compleixen condemna en la Unitat de Mares Irene Villa González de Fontcalent. «A aquestes llars venen a gaudir els seus permisos, acolliments en tercer grau i, a vegades, alguna llibertat condicional o definitiva. Són importants per a tots els que ho necessiten, però ho són més, si cap, per a les persones internades en el Psiquiàtric i per a les mamàs de la Unitat», reconeix la directora del secretariat de la Pastoral Penitenciària.
«No són les cases les que necessiten ajuda, són les persones que a elles venen a viure i les converteixen en llars. Llars que fan de pont cap a la llibertat i que construeixen el camí que va de Dins a Fora», afirma. En aquestes instal·lacions, els interns i internes de les presons alacantines poden gaudir, no sols dels seus permisos penitenciaris, sinó del seu tercer grau. «I fins i tot vinga a viure amb nosaltres durant el seu període de llibertat condicional. És necessari poder continuar mantenint aquestes llars obertes per a poder continuar oferint noves oportunitats i poder continuar permetent que moltes persones tornen a la vida en llibertat, però per a això necessitem tota l’ajuda econòmica que es puga aconseguir amb aquesta campanya solidària».
“És la primera vegada que isc després de més de tres anys. Per a definir el que representa per a mi ser ací, a la casa d’acolliment, diria: ‘Genial!”’.
Intern del Psiquiàtric Penitenciari
Gràcies a la Pastoral, el meu fill pot eixir, veure la vida quotidiana, anar al parc, conéixer a altres companys, gaudir junts, anar a menjar, tindre una mica de normalitat en la seua vida. Ens sentim acollits i molt protegits, i és d’agrair sentir-se recolzada”.
Interna de la Unitat de Mares Irene Villa González
“La Pastoral Penitenciària m’ha demostrat que existeixen les segones oportunitats i, sobretot, que hi ha grans persones que, sense ànim de cap lucre, confien en tu, i et donen l’oportunitat de tindre una llar per a poder reconstruir la teua vida”.
Interna de Fontcalent
CEU
El CEU Universitat Cardenal Herrera d’Elx és la principal entitat implicada en aquesta campanya col·laborant des de 2002 amb el disseny i impressió de díptics i cartells que serveixen per a donar a conéixer la campanya per tots els racons de la província. A més, el CEU col·labora també amb la Pastoral Penitenciària en la maquetació i impressió dels exemplars de la revista que edita: La Porta, que continua sent un vehicle de comunicació per als presos servint de connexió amb l’exterior.
Per a col·laborar poden fer-ho per transferència bancària a Sabadell CAM indicant que és “Per a Pastoral Penitenciària”. Compta Bisbat Orihuela-Alacant: ES22 0081 7310 6100 0223 8130. O per donatiu en el Secretariat Diocesà de Pastoral Penitenciària (C/ Marco Oliver, 5, 03009, Alacant). Telèfons: 96 520 48 22 i 96 520 49 09.
Comentarios